Produkt dnia
Kosz prezentowy "Kawa z Dripa"
Kosz prezentowy "Kawa z Dripa"
139,00 zł
szt.
Lemonade Maxi Set - zestaw Lemoniadowy Monin 3x250ml
Lemonade Maxi Set - zestaw Lemoniadowy Monin 3x250ml
59,00 zł 53,00 zł
szt.
Promocje
Dane kontaktowe

Zaparzymy.pl

tel: 785 432 785
mail: sklep@zaparzymy.pl

Adres sklepu stacjonarnego Krosno

ul. Stanisława Staszica 1A
38-400 Krosno

Adres sklepu stacjonarnego Dębica

ul. Juliusza Słowackiego 2
39-200 Dębica

 

Red Bourbon speciality coffee - kawa mielona 150g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 32,00 zł 32.00
ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Kolumbia Red Bourbon to kawa speciality 100 % arabika mielona. Nasza kawa mielona speciality zachwyca delikatnym aromatem wiśni i czerwonego wina.

Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Valle del Cauca
Plantacja: Manantiales del Frontino
Gatunek: Arabica; odmiana: Bourbon Czerwony
Obróbka: mokra
Wysokość upraw: 1750 m n.p.m.
Profil palenia: jasne

Kolumbia Red Bourbon - kawa 100% arabika mielona speciality
Bourbon to odmiana botaniczna kawy Arabica czyli z angielskiego varietal. Jest jedną z najpopularniejszych odmian na świecie. Kawa Bourbon jest słodka, delikatna i wymagająca w uprawie co sprawia, że jest też jednym z najbardziej jakościowych varietali Arabiki. Plantacja z której pochodzi prezentowana kawa to Finca Manatiales del Frontino. Znajduje się ona na wysokości 1500 - 2000 m n.p.m. w mieście Caicedonia w dystrykcie Valle del Cauca.
Odmiana kawy Red Bourbon uprawiana jest na wysokości 1750 m n.p.m. Właściciel plantacji - Andres Felipe Londono - na jednej trzeciej obszaru pozostawił dziewiczy las deszczowy.

Jak smakuje kawa mielona speciality Kolumbia Red Bourbon?
Kawa 100 % arabika specjality z Kolumbii ma elegancki, zrównoważony i jedwabisty słodki posmak czerwonych owoców. Najlepiej wyczuwa się czerwoną porzeczkę. Zachwyca delikatnym aromatem wiśni i czerwonego wina.

Jak parzyć kawę Kolumbia Red Bourbon?
Kawę mieloną 100 % arabikę speciality polecamy parzyć metodami alternatywnymi. Najlepsze do parzenia kawy ziarnistej speciality są takie urządzenia jak: Chemex, Dripp, Aeropres czy popularny i dostępy prawie w każdym domu french press.

Co to jest kawa speciality?
Gdzieś w gorącym klimacie strefy równikowej rolnik na plantacji codziennie dogląda swoich kawowców. Sam dba o każdą roślinę i jest też już na tym etapie kontrolowany i sprawdzany. Gdy już kawowce zakwitną, a po jakimś czasie jego oczom ukarzą się co dzień bardziej rumiane owoce kawowca rozpoczyna się zbiór. Ręczny, na wysokościach powyżej 1500m. n.p.m, zbiera się około 100 kg owoców by uzyskać około 10-15 kg ziaren. Przecież każdy owoc to tylko jedno ziarenko złożone z dwóch wyjątkowych ziarenek... Widzisz to? Bo ja to już nawet chyba oczami wyobraźni widzę te plantacje... :) Zebrane i obrobione ziarna idą w świat i tu zaczyna się prawdziwa selekcja i walka! Specjaliści oceniają zielone ziarna, roasterzy z wieloletnim doświadczeniem mają przyjemność wypalać te ziarna, aż w końcu trafiają one pod lupę amerykańskiego i europejskiego Stowarzyszenia Kaw Najwyższej Jakości czyli SCA (ang. Speciality Coffee Association). Tam tez kawa przechodzi egzaminy, zostaje oceniana przez specjalistów z wieloletnim doświadczeniem. Jeżeli otrzyma co najmniej 80 na 100 punktów w skali możemy nazywać ją kawą speciality!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl