Filtruj według

Włączone filtry:
Profil palenia
Pochodzenie

Promocje

Porady, Ciekawostki

Odwiedź nasz blog

Kawa 100 % robusta

Gatunek kawy robusta jest bardziej gorzka od arabiki. W robuście znajduje się też więcej kofeiny – ok. 2,7% (w arabice jest ok. 1,5%). Często wykorzystuje się ją do mieszanek kawowych. Ta kawa jest bardziej gęsta, zawiera dużo goryczki. Ma nieco ziemisty, czekoladowo - pieprzny smak. Robusta jest odpowiedzialna za piankę (cre...

Kawa 100 % robusta

Gatunek kawy robusta jest bardziej gorzka od arabiki. W robuście znajduje się też więcej kofeiny – ok. 2,7% (w arabice jest ok. 1,5%). Często wykorzystuje się ją do mieszanek kawowych. Ta kawa jest bardziej gęsta, zawiera dużo goryczki. Ma nieco ziemisty, czekoladowo - pieprzny smak. Robusta jest odpowiedzialna za piankę (crema), jaka wytwarzana jest na powierzchni espresso lub ristretto (bardzo krótkie espresso). Picie samej robusty jest wyzwaniem dlatego polecamy dodawanie jej do mieszanek kawowych.


Więcej informacji znajdziecie na naszym blogu: Arabica vs Robusta – Czego chcemy i możemy oczekiwać od ziarenka kawy?

Więcej

Kawa robusta 

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji