Porady i ciekawostki od Zaparzymy.pl

Jak przygotować kawę i herbatę, którą dostaliśmy jako prezent?

Jak przygotować kawę i herbatę, którą dostaliśmy jako prezent?

Święta, święta i po świętach. Nowy rok też już za nami. Było dużo okazji by dać lub otrzymać coś w prezencie (oczywiście jak byliśmy grzeczni). A to coś od Św. Mikołaja, a to pod choinkę, od Gwiazdki lub Gwiazdora czy np. przy okazji noworocznych odwiedzin :)Jedne bardziej przydatne drugie mniej! My dziś o tych, w które zaopatrywaliście się u nas lub pochodzą z naszego sklepu :)
Czytaj dalej
Świąteczny prezentowy podpowiadacz - z przymrużeniem oka ;)

Świąteczny prezentowy podpowiadacz - z przymrużeniem oka ;)

Prezenty. Dla mamy, dla Taty, coś dla siostry i Babci, a i jeszcze dla wujka Zdzisia no i oczywiście dla Mamusi.
Czytaj dalej
Herbata na zimno. Zrób to sam!

Herbata na zimno. Zrób to sam!

Pobudzeni i przypieczeni letnimi promieniami słońca pomyśleliśmy o parzeniu na zimno. Pyszne, orzeźwiające Ice Tea w upalny dzień to przecież prawdziwe zbawienie dla rozgrzanych smakoszy herbaty. Najwięcej w światku rasowych „zaparzaczy” mów się o parzeniu kawy na zimno tzw. Coffee Cold Brew, ale tym razem poświęcimy parę minut na parzenie herbaty i zdradzimy jak zrobić to w domu, w prosty i smaczny sposób. Zaciekawieni? No to do dzieła!
Czytaj dalej
Mini słownik kawosza - podstawowe oznaczenia na kawach

Mini słownik kawosza - podstawowe oznaczenia na kawach

Każdy w sklepie z kawą nieraz zastanawiał się co przy nazwach kaw oznaczają literki, cyfry, itp. Zebraliśmy specjalnie dla Was najczęściej występujące oznaczenia w jeden „Mini słownik dla Kawosza”
Czytaj dalej
Mieszanki kawowe - jak tworzyć i po co?

Mieszanki kawowe - jak tworzyć i po co?

Wybierając kawę kierujemy się wieloma składowymi. Rodzaj ziarna, kraj jej pochodzenia, metoda obróbki, stopień palenia, cena, przeznaczenie kawy i wiele wiele innych. Tak naprawdę dla każdego te składowe uporządkowane są w innej kolejności jeżeli chodzi o ważność. Koniec końców każdy chce po prostu smacznej kawy. Takiej, która pita będzie z przyjemnością i tęsknotą między poranną, a przedpołudniową filiżanką.
Czytaj dalej
Najdroższe kawy świata. Wyjątkowa, baristyczna wycieczka po świecie kaw ekskluzywnych

Najdroższe kawy świata. Wyjątkowa, baristyczna wycieczka po świecie kaw ekskluzywnych

Istnieją kawy, które stanowią obiekt pożądania wielu kawoszy. Bariści na całym świecie marzą by chociaż raz zaserwować kawę zaparzoną z tych właśnie wyjątkowych ziaren. Dlaczego kawa z naszej półki top exclusive jest taka wyjątkowa?
Czytaj dalej
Arabica vs Robusta – Czego chcemy i możemy oczekiwać od ziarenka kawy?

Arabica vs Robusta – Czego chcemy i możemy oczekiwać od ziarenka kawy?

Odwieczne pytanie pojawiające się przy sklepowych półkach … co wybrać? Arabikę czy robustę? A może mieszankę jednej i drugiej? Co będzie lepsze dla mnie do mojego ekspresu, drippa, french pressu, pospolitej zalewajki, itd?
Czytaj dalej
Lemoniada – na ochłodę! 10 hitowych lemoniad na każdą okazję!

Lemoniada – na ochłodę! 10 hitowych lemoniad na każdą okazję!

Okres letni to idealny czas na spotkania ze znajomymi, rodzinne imprezy czy popołudniowe grillowanie. Każdy organizator takich imprez stara się zadbać o to, aby każdy zaproszony czuł i bawił się jak najlepiej. Nieodłącznym elementem oprócz jedzenia są także napoje. Specjalnie dla Was stworzyliśmy listę "Top 10 najlepszych lemoniad" tworzonych na bazie syropów Monin.
Czytaj dalej
Na co zwracać uwagę wybierając ekspres i kawę do biura?

Na co zwracać uwagę wybierając ekspres i kawę do biura?

Nie od dziś wiadomo, że kawa pobudza i dodaje energii. Jest też dla wielu z nas napojem bez którego ciężko byłoby przetrwać dzień. Są tacy którzy piją z mlekiem, tacy którzy piją bez cukru, wielbiciele mocnego espresso czy zwolennicy dużego americano. Powstaje zatem pytanie jaki ekspres i jaką kawę wybrać, aby nasi współpracownicy, wielbiciele tego sławnego na całym świecie napoju, byli usatysfakcjonowani i pobudzeni do pracy?
Czytaj dalej
Chemex! Zostań swoim „coffee makerem”

Chemex! Zostań swoim „coffee makerem”

Chemex czyli prosty ekspres do kawy. Jego twórcą jest ekscentryczny i pomysłowy chemik Peter Schlumbohm, twórca wielu patentów. Sam Chemex został stworzony w 1941 i jak sam twórca deklarował, powstał on z myślą o użyteczności i pięknym niebanalnym wyglądzie. Kształt został doceniony i dziś można go podziwiać w nowojorskim muzeum sztuki nowoczesnej (Museum of Modern Art).
Czytaj dalej