Porady i ciekawostki od Zaparzymy.pl

Temat pobudzający teiną – herbata!

U nas kawa i herbata toczą odwieczny firmowy spór.  Męska część naszej ekipy ciągle tylko kawa i kawa, zaś damska część kawę lubi popijać na zmianę z herbatą. I tak, choć trochę więcej czasu w swojej pracy poświęcamy kawie, to dziś chcielibyśmy napisać coś o herbacie. W tym krótkim artykule przybliżymy Wam troszeczkę temat herbaciany, choć tak naprawdę jest to temat rzeka i można by było o nim pisać i gadać godzinami. Może nawet zainteresujemy męską część naszego teamu… Kto wie…
Czytaj dalej
Uroki zielonej herbaty

Zielona herbata ma wiele rodzajów, dzięki czemu jej smak jest urozmaicony. Aby przygotować ją właściwie, trzeba przede wszystkim posłużyć się wodą o obniżonej temperaturze.
Czytaj dalej
Herbaty rozkwitające - arcydzieło w tematyce parzenia napojów

Herbaty rozkwitające to prawdziwe arcydzieło w tematyce parzenia napojów. Smakują one znakomicie, a oprócz tego wspaniale wyglądają, dając niesamowite wrażenie estetyczne. Najlepiej zaparzać je w przezroczystych naczyniach (filiżankach, imbrykach), aby efekt rozkwitnięcia był dobrze widoczny.
Czytaj dalej
Właściwości herbat ziołowych

Herbaty ziołowe to złożony temat, ponieważ jest ich bardzo dużo i każda ma inne właściwości. Mogą pomóc w walce z różnymi dolegliwościami, ale trzeba wiedzieć, jakie przeznaczenie mają konkretne rośliny, z których te herbaty są przygotowane.
Czytaj dalej
Co to jest Yerba Mate?

Yerba Mate jest znanym i lubianym napojem, który powstaje z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Rośnie on na terenie państw: Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Picie naparu z ostrokrzewu bardzo korzystnie wpływa  na organizm, ponieważ znajduje się w nim dużo korzystnych składników.
Czytaj dalej
Zdrowotne właściwości herbaty Oolong

Herbata to najczęściej spożywany, zaraz po wodzie, napój. Być może jest to spowodowane przeróżnymi jej odmianami, które kuszą smakiem i aromatem. Ciekawym rodzajem smacznej herbaty jest Oolong, nazywany w Polsce niebieską herbatą, a zalicza się ją też do herbat czerwonych.
Czytaj dalej
Parzenie i zastosowanie Rooibosa

Rodzajów herbat na świecie jest nieprzebrana ilość. Mają one różne smaki, kolory, aromaty, pochodzą z różnych krajów. W związku z tym istnieją także różne sposoby jej parzenia. To właśnie parzenie w głównej mierze odpowiada za to, jak dany napój smakuje. Rooibos jest ceniony za właściwości lecznicze, ale aby spełnił swe zadanie, trzeba go umiejętnie przygotować do podania.
Czytaj dalej