Porady i ciekawostki od Zaparzymy.pl

Herbata na zimno. Zrób to sam!

Herbata na zimno. Zrób to sam!

Pobudzeni i przypieczeni letnimi promieniami słońca pomyśleliśmy o parzeniu na zimno. Pyszne, orzeźwiające Ice Tea w upalny dzień to przecież prawdziwe zbawienie dla rozgrzanych smakoszy herbaty. Najwięcej w światku rasowych „zaparzaczy” mów się o parzeniu kawy na zimno tzw. Coffee Cold Brew, ale tym razem poświęcimy parę minut na parzenie herbaty i zdradzimy jak zrobić to w domu, w prosty i smaczny sposób. Zaciekawieni? No to do dzieła!
Czytaj dalej
Mini słownik kawosza - podstawowe oznaczenia na kawach

Mini słownik kawosza - podstawowe oznaczenia na kawach

Każdy w sklepie z kawą nieraz zastanawiał się co przy nazwach kaw oznaczają literki, cyfry, itp. Zebraliśmy specjalnie dla Was najczęściej występujące oznaczenia w jeden „Mini słownik dla Kawosza”
Czytaj dalej
Mieszanki kawowe - jak tworzyć i po co?

Mieszanki kawowe - jak tworzyć i po co?

Wybierając kawę kierujemy się wieloma składowymi. Rodzaj ziarna, kraj jej pochodzenia, metoda obróbki, stopień palenia, cena, przeznaczenie kawy i wiele wiele innych. Tak naprawdę dla każdego te składowe uporządkowane są w innej kolejności jeżeli chodzi o ważność. Koniec końców każdy chce po prostu smacznej kawy. Takiej, która pita będzie z przyjemnością i tęsknotą między poranną, a przedpołudniową filiżanką.
Czytaj dalej
Najdroższe kawy świata. Wyjątkowa, baristyczna wycieczka po świecie kaw ekskluzywnych

Najdroższe kawy świata. Wyjątkowa, baristyczna wycieczka po świecie kaw ekskluzywnych

Istnieją kawy, które stanowią obiekt pożądania wielu kawoszy. Bariści na całym świecie marzą by chociaż raz zaserwować kawę zaparzoną z tych właśnie wyjątkowych ziaren. Dlaczego kawa z naszej półki top exclusive jest taka wyjątkowa?
Czytaj dalej
Arabica vs Robusta – Czego chcemy i możemy oczekiwać od ziarenka kawy?

Arabica vs Robusta – Czego chcemy i możemy oczekiwać od ziarenka kawy?

Odwieczne pytanie pojawiające się przy sklepowych półkach … co wybrać? Arabikę czy robustę? A może mieszankę jednej i drugiej? Co będzie lepsze dla mnie do mojego ekspresu, drippa, french pressu, pospolitej zalewajki, itd?
Czytaj dalej
Lemoniada – na ochłodę! 10 hitowych lemoniad na każdą okazję!

Lemoniada – na ochłodę! 10 hitowych lemoniad na każdą okazję!

Okres letni to idealny czas na spotkania ze znajomymi, rodzinne imprezy czy popołudniowe grillowanie. Każdy organizator takich imprez stara się zadbać o to, aby każdy zaproszony czuł i bawił się jak najlepiej. Nieodłącznym elementem oprócz jedzenia są także napoje. Specjalnie dla Was stworzyliśmy listę "Top 10 najlepszych lemoniad" tworzonych na bazie syropów Monin.
Czytaj dalej
Na co zwracać uwagę wybierając ekspres i kawę do biura?

Na co zwracać uwagę wybierając ekspres i kawę do biura?

Nie od dziś wiadomo, że kawa pobudza i dodaje energii. Jest też dla wielu z nas napojem bez którego ciężko byłoby przetrwać dzień. Są tacy którzy piją z mlekiem, tacy którzy piją bez cukru, wielbiciele mocnego espresso czy zwolennicy dużego americano. Powstaje zatem pytanie jaki ekspres i jaką kawę wybrać, aby nasi współpracownicy, wielbiciele tego sławnego na całym świecie napoju, byli usatysfakcjonowani i pobudzeni do pracy?
Czytaj dalej
Chemex! Zostań swoim „coffee makerem”

Chemex! Zostań swoim „coffee makerem”

Chemex czyli prosty ekspres do kawy. Jego twórcą jest ekscentryczny i pomysłowy chemik Peter Schlumbohm, twórca wielu patentów. Sam Chemex został stworzony w 1941 i jak sam twórca deklarował, powstał on z myślą o użyteczności i pięknym niebanalnym wyglądzie. Kształt został doceniony i dziś można go podziwiać w nowojorskim muzeum sztuki nowoczesnej (Museum of Modern Art).
Czytaj dalej
Kawiarka - idealna na poranna kawkę!

Kawiarka - idealna na poranna kawkę!

We włoskich kuchniach to prawdziwa konieczność. Nie ma w słonecznej Italii domu, gdzie nie byłoby przynajmniej jednej kawiarki. Urządzenie to nazywane jest kafetierką, mokką, makinetką. Składa się ona z trzech części: zbiornika dolnego na wodę, sitka na kawkę, zbiorniczka górnego, w którym zbiera się kawa. Kafetierka jest bardzo prosta w obsłudze.
Czytaj dalej
AeroPress - siła tkwi w prostocie!

AeroPress - siła tkwi w prostocie!

Wiele mówi się teraz na temat alternatywnych metod parzenia kawy. Jedną z tych metod jest Aeropress. Co to za urządzenie? Czy jest łatwe w obsłudze? Czy jest drogie? I czy potrzeba specjalnych umiejętności by z takiego urządzenia można było skorzystać?  Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.
Czytaj dalej