Herbata

Porady i ciekawostki związane z herbatą od Zaparzymy.pl

Tajemnice liści - Rooibos Czekolada Pomarańcza

Dla wielbicieli czekoladowych smaków mamy coś wyjątkowego w swojej ofercie. Postanowiliśmy więc opowiedzieć Wam o jednej z naszych ciekawych czekoladowych propozycji. Choć dla tych dla których smak Rooibosa czyli afrykańskiego czerwonego krzewu jest nieznany trudno będzie sobie wyobrazić połączenie tych dwóch smaków, a właściwie trzech bo słodka pomarańcza ma też tu swoje 5 minut!

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 57 odsłony

Cykl tajemnice liści - Pocałunek Anioła

Tajemniczo brzmiąca nazwa herbaty Pocałunek anioła to kompozycja herbaty białej i zielonej z dodatkami. W roli głównej kryje się tutaj kostka ananasa, płatki róży. Kostka papai oraz kawałeczki liofilizowanych truskawek. Herbata ta uwodzi swoim zapachem jeszcze zanim ja zaparzysz. 

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 103 odsłony

5 powodów dla których warto wybrać herbatę liściastą

Na całym świecie codziennie wypija się miliardy filiżanek herbaty. Polska mieści się od dobrych kilku lat w ścisłej 10 światowych herbaciarzy. Oczywiście na pierwszym miejscu są Turcy, a kolejno Irlandczycy, Anglicy. Rosjanie czy Egipcjanie. Niemniej jednak czy wiemy co pijemy i czy znamy właściwości tego pożądanego na całym świecie naparu?Złotą radą dla wszystkich tych, którzy cenią sobie prawdziwy smak herbaty jest by wybierać herbaty liściaste.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 169 odsłony

Sproszkowana zielona herbata Matcha - siła z natury!

W ostatnich kilku latach zrobiło się o niej głośno. Naukowcy na całym świecie badają jej "cudowne" właściwości. I choć jej nazwa brzmi dość egzotycznie i tajemniczo to już coraz więcej osób wie czym jest Matcha.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 415 odsłony

Herbata z dobrego tłoczenia czyli jak używać French Press-a

Niepozornie wyglądający, mieszkaniec prawie każdej kuchennej szafeczki. Niekiedy zakurzony, w samym tyle, marzy o ponownym wjeździe na herbaciane salony swoich właścicieli. Są też takie używane codziennie, a ich szczęśliwi posiadacze nie dają swoim tłokom chwili wytchnienia. Mowa tutaj o słynnych na całym świecie French Pressach. 

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 509 odsłony

W liściu siła! Herbata liściasta czy z torebki?

Prawdziwi smakosze herbaty nie dopuszczają nawet myśli o herbatach w saszetkach. Dlaczego? Są też zwolennicy torebeczek czy popularnych piramidek. Którzy maja rację i po której stronie odwiecznego sporu warto stanąć?

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 278 odsłony

Herbata na zimno. Zrób to sam!

Pobudzeni i przypieczeni letnimi promieniami słońca pomyśleliśmy o parzeniu na zimno. Pyszne, orzeźwiające Ice Tea w upalny dzień to przecież prawdziwe zbawienie dla rozgrzanych smakoszy herbaty. Najwięcej w światku rasowych „zaparzaczy” mów się o parzeniu kawy na zimno tzw. Coffee Cold Brew, ale tym razem poświęcimy parę minut na parzenie herbaty i zdradzimy jak zrobić to w domu, w prosty i smaczny sposób. Zaciekawieni? No to do dzieła!

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 752 odsłony

Temat pobudzający teiną – herbata!

U nas kawa i herbata toczą odwieczny firmowy spór.  Męska część naszej ekipy ciągle tylko kawa i kawa, zaś damska część kawę lubi popijać na zmianę z herbatą. I tak, choć trochę więcej czasu w swojej pracy poświęcamy kawie, to dziś chcielibyśmy napisać coś o herbacie. W tym krótkim artykule przybliżymy Wam troszeczkę temat herbaciany, choć tak naprawdę jest to temat rzeka i można by było o nim pisać i gadać godzinami. Może nawet zainteresujemy męską część naszego teamu… Kto wie…

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 1023 odsłony

Uroki zielonej herbaty

Zielona herbata ma wiele rodzajów, dzięki czemu jej smak jest urozmaicony. Aby przygotować ją właściwie, trzeba przede wszystkim posłużyć się wodą o obniżonej temperaturze.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 364 odsłony

Herbaty rozkwitające - arcydzieło w tematyce parzenia napojów

Herbaty rozkwitające to prawdziwe arcydzieło w tematyce parzenia napojów. Smakują one znakomicie, a oprócz tego wspaniale wyglądają, dając niesamowite wrażenie estetyczne. Najlepiej zaparzać je w przezroczystych naczyniach (filiżankach, imbrykach), aby efekt rozkwitnięcia był dobrze widoczny.

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 682 odsłony