Pobudzeni i przypieczeni letnimi promieniami słońca pomyśleliśmy o parzeniu na zimno. Pyszne, orzeźwiające Ice Tea w upalny dzień to przecież prawdziwe zbawienie dla rozgrzanych smakoszy herbaty. Najwięcej w światku rasowych „zaparzaczy” mów się o parzeniu kawy na zimno tzw. Coffee Cold Brew, ale tym razem poświęcimy parę minut na parzenie herbaty i zdradzimy jak zrobić to w domu, w prosty i smaczny sposób. Zaciekawieni? No to do dzieła!

Jak zrobić herbatę mrożoną?


Nieważne czy jesteś zwolennikiem herbaty zielonej, białej, czarnej, ziołowej, Pu-erh, rooibosa, mieszanki owocowej czy yerba mate. Do parzenia, a tak naprawdę moczenia herbaty w chłodnej wodzie możesz użyć każdego z wyżej wymienionych liści czy kompozycji ziołowych albo owocowych. Ogranicza Cię tak naprawdę własna fantazja. Możesz być pozytywnie zaskoczony co da zimne parzenie Twojej ulubionej herbaty zielonej czy miodowego rooibosa.

A co otrzymasz po zaparzeniu herbaty na zimno? Już tłumaczymy.

Podczas klasycznego parzenia z liści herbaty uwalnia się teina czyli herbaciany odpowiednik kawowej kofeiny. Podczas parzenia na zimno z herbaty uwalniają się znacznie mniejsze ilości teiny oraz garbników, które podczas zalewania ciepłą wodą dodają herbacie goryczki. W efekcie otrzymasz pyszny napar, pozbawiony praktycznie goryczki i odkryjesz nowe oblicze swojej herbaty. Możesz nawet nie zdawać sobie sprawy jakie smaki kryje Twoja niby sprawdzona szafka z herbatami.

Herbata mrożona - źródło: flickr.com

Jak zrobić ice tea? Przepis


Do przyrządzenia herbaty zaparzonej na zimno potrzebujesz trochę więcej suszu niż do klasycznego parzenia. Około 50% więcej. Czyli przykładowo, jeżeli używasz 1 łyżeczki ulubionej herbaty do zaparzenia ciepłą wodą, w przypadku zimnej będziesz potrzebować 1 i ½ łyżeczki. Od razu uprzedzamy, by herbatę zaparzyć w dzbanku, bo mały pojemnik może okazać się rozczarowaniem po kilku godzinach oczekiwania na napar. Herbatę wsyp do dzbanka i zalej chłodną woda, a następnie odstaw do lodówki. Przy zielonej, białej, żółtej herbacie całość musi w lodówce odstać około 3-4 h. Jeżeli chodzi o herbatę czarną, rooibosa, mieszanki ziołowe oraz mieszanki owocowe moczenie będzie trwało między 7-10 h. Yerba Mate potrzebuje podobnej ilości czasu co zielone herbaty.

Do zimnego parzenia możesz dodać miód, świeże lub suszone owoce, przyprawy, plasterki imbiru, czy liście mięty - wszystko wedle własnego uznania. Po upłynięciu określonego czasu napar należy przecedzić i można śmiało delektować się smakiem.

Przyrządzenie takiego naparu jest jak widzicie dziecinnie proste, a efekt smaczny i dający ulgę w upalne dni. Domowa Ice Tea to zdrowy sposób na ochłodę, więc zamiast kupować gotowe produkty z ogromem cukru i sztucznych dodatków w swoim składzie, zrób herbatę na zimno sam!


Ps. Parzenie na zimno nie jest przecież niczym odkrywczym :) Ale jak to z nami ludźmi bywa, często zapomina się o najprostszych sposobach tonąc w gąszczu skomplikowanych receptur :)


Życzymy smacznej herbaty!



Fot: Pixabay.com; Flickr.com CC BY 2.0