Herbata z dobrego tłoczenia czyli jak używać French Press-a

Niepozornie wyglądający, mieszkaniec prawie każdej kuchennej szafeczki. Niekiedy zakurzony, w samym tyle, marzy o ponownym wjeździe na herbaciane salony swoich właścicieli. Są też takie używane codziennie, a ich szczęśliwi posiadacze nie dają swoim tłokom chwili wytchnienia. Mowa tutaj o słynnych na całym świecie French Pressach



Historia French Pressa




Choć nazwa może nas zmylić to nie Francuzi są autorami tego urządzenia. French Press został wymyślony przez Attilio Calimani z Mediolanu w 1929 roku. To on jako pierwszy użył tego urządzenia do zaparzenia kawy. Chodziło o oddzielenie naparu od fusów bez konieczności przelewania czy używania filtra lub sitka. Pomysł na parzenie kawy w ten sposób szybko przypadł Włochom do gustu i rozprzestrzeniał się na całą Europę, a następnie cały świat.


Innego zdania są Francuzi, którzy to sobie przypisują zasługę powstania french pressa. Prawda jest taka, że Francuzi spopularyzowali w Europie modę picia kawy bez fusów. Zazwyczaj przelewali ją oni przez filtr. Wymyślone przez Włocha naczynie otrzymało więc nazwę od francuskiego sposobu parzenia kawy. I tak do dziś na całym świecie produkowane jest ono pod nazwą French Press.


Uff, ale tyle historii ;) bo my dziś nie o tym! Choć najpierw we French Pressach parzono tylko kawę, to teraz jest to naczynie wykorzystywane także do parzenia herbaty.



Słoiki z herbatą - Zaparzymy.pl



Jak poprawnie zaparzyć herbatę we French Pressie?




Najpierw trzeba go mieć ... :) Więc żeby tradycji stało się zadość po wpisaniu kodu rabatowego "French Pressy wymyślił Włoch" (na chwałę Attiliowi) łapiecie 15 % rabatu na wszystkie tego typu zaparzacze w naszym sklepie internetowym.


Oto instrukcja o czym należy pamiętać:

  1. Ogrzej naczynie (French Press) przed rozpoczęciem parzenia.
  2. Do naczynia wsyp odpowiednią ilość suszu (ilość uzależniona od wielkości naczynia).
  3. Zalej herbatę wodą o odpowiedniej temperaturze*.
  4. Z tłoczkiem uniesionym do góry pozwól herbacie swobodnie parzyć się przez czas dostosowany do rodzaju herbaty jaki użyłeś*.
  5. Po upłynięciu określonego czasu na zaparzenie dociśnij tłoczek do końca. Tym samym oddzielisz fusy herbaciane od czystego, gotowego do delektowania się naparu.

*Informacje o temperaturze i czasie parzenia znajdziecie w opisach każdej z herbat i na naszym blogu.


Czy może być prościej? Chyba już nie!



Zalety French Pressa




Zaletą tego zaparzacza jest przygotowanie większej ilości herbaty, która jest czysta i klarowna. Co również istotne, przygotowana w ten sposób nie będzie za długo parzona. Jest to niezmiernie ważne przy czystych herbatach zielonych, czarnych, białych.


Aktualnie na rynku mamy spory wybór przeróżnej maści tych urządzeń. Możemy wybierać wśród metalowych, plastikowych, szklanych czy takich które są połączeniem kilku materiałów. Kolorystyka i fasony jakie są dostępne na rynku sprostają wymaganiom nie jednego herbaciarza.

Mało tego, jak już wspomnieliśmy wyżej mogą być też używane do parzenia kawy. Ale o tym w następnym artykule :)


Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz