Uroki zielonej herbaty

Zielona herbata ma wiele rodzajów, dzięki czemu jej smak jest urozmaicony. Aby przygotować ją właściwie, trzeba przede wszystkim posłużyć się wodą o obniżonej temperaturze.



Arystokratyczna herbata

Zielona herbata tak jak czarna pochodzi z Chin. Ma swoje źródło w tych samym roślinach co herbata czarna. Różni się od niej natomiast tym, że po zerwaniu liście nie są poddawane procesowi fermentacji, ale od razu suszone i odparowywane.

Pierwsze udokumentowane spożywanie zielonej herbaty to okres dynastii Han (206 p.n.e.-220 n.e.). To bardzo ceniona w Chinach herbata, której nadaje się cechy arystokratyczne.

Warto przytoczyć wypowiedź z końca XIX wieku – francuskiej baronowej Staffe, która jest autorką książki „Zwyczaje towarzyskie”:


Zielona herbata (z młodych listków) jest château-lafite* Chińczyków. Pija się ją wyłącznie w arystokratycznych domach, dla których jest ona zbierana w specjalny sposób – przez dzieci lub dziewice w rękawiczkach. Niższe klasy muszą zadowolić się czarną herbatą, której jest dużo i można ją bez trudu nabyć na ulicach.

*château-lafite - wysokiej jakości wino



Zielona herbata kojarzy się z wyciszeniem i osiąganiem harmonii, ma działanie uspokajające.


Prawidłowe parzenie herbaty

Jeśli będzie się parzyło zieloną herbatę zbyt długo, to nabierze ona nieco gorzkiego posmaku. Aby tego uniknąć, trzeba zastosować  się do określonych zasad.

Najlepszym naczyniem do parzenia tego rodzaju naparu jest to wykonane z gliny. Liście rozszerzają się podczas zaparzania, dlatego naczynie powinno być też dość duże. Istotną kwestią jest temperatura, jaką powinna posiadać woda, aby w odpowiedni sposób zaparzyć zielone listki. Po zagotowaniu woda musi odstać ok. 5 minut, aby jej ciepłota spadła do 50-80 stopni C. Taka woda idealnie nadaje się do parzenia herbaty. Zaparzanie powinno trwać maksymalnie 3-5 minut. Oprócz tego można jeszcze zwrócić uwagę na jakość używanej wody. Najlepiej stosować taką o dużej zawartości wapnia i składników mineralnych.

Te same listki można parzyć nawet trzy razy, przy czym drugie parzenie sprawia, że można poczuć kwintesencję smaku i aromatu. Na każde 160 ml powinno się wsypać 1 łyżeczkę wysuszonych listków.



Właściwości zdrowotne zielonej herbaty

Ma szerokie właściwości prozdrowotne. Hamuje proces starzenia, wzmacnia odporność, a także kości. Dzięki niej organizm zostaje oczyszczony z toksyn. Uważa się, że chroni przed nowotworami i chorobą wrzodową. Nadaje się także do pozbywania się kaca.

Sprawdza się nie tylko jako napar do picia, ale także jako środek do przemywania oczu, którym dokucza zapalenie spojówek albo powiek.

Herbata zielona pozytywnie wpłynie na cały organizm, a z dodatkiem cukru będzie także znakomicie smakować. Każda ilość będzie miała prozdrowotne efekty.


Fot: LisaAmy - Own work, CC BY 3.0, Link

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz