Zdrowotne właściwości herbaty Oolong

Herbata to najczęściej spożywany, zaraz po wodzie, napój. Być może jest to spowodowane przeróżnymi jej odmianami, które kuszą smakiem i aromatem. Ciekawym rodzajem smacznej herbaty jest Oolong, nazywany w Polsce niebieską herbatą, a zalicza się ją też do herbat czerwonych. Inne używane nazwy Oolong to wulong, olong, ulong, herbata pół-zielona, czerwona herbata niskiej fermentacji, herbata turkusowa, czarny smok oraz smocza herbata.

Powstawanie i właściwości smoczej herbaty


Jeśli wierzyć legendom, to herbata Oolong ma smocze pochodzenie. Powstała z perły wyplutej przez umierającego smoka, oddającego życie za miasto. W związku z tym do dziś postrzega się ją jako napój o właściwościach zdrowotnych. Ma pozytywne oddziaływanie na zmniejszenie ryzyka nowotworów, zmniejsza też ciśnienie krwi, wpływa na regulację poziomu cukru.

Najbardziej znane jest jednak działanie odchudzające. Herbata Oolong zawiera polifenole, dzięki którym możliwe jest regulowanie powstawania tkanki tłuszczowej. Picie jej sprzyja metabolizmowi tłuszczów.

Smocza herbata, jak zwykło się ją nazywać, powstaje z liści Camellia Sinensis. Po zerwaniu liście zostają położone na słońcu do dokładnego wyschnięcia. Dodatkowym elementem jest specyficzne ścieranie brzegów liści poprzez potrząsanie w wiklinowych koszach. Dzięki temu późniejszy proces połowicznej fermentacji przebiega szybciej i dokładniej. Liście fermentują do barwy zielono-czerwonej, dlatego powszechnie znana jest jako herbata czerwona albo turkusowa.

Oolong pochodzi z Chin, a najbardziej znane prowincje zajmujące się jej uprawą to: Fujian, Anxi, Guang, Dong. Ma kilka odmian o tajemniczych nazwach: Duża Czerwona Szata, Złoty Żółw Wodny czy Żelazna Bogini Litości.

Oolong - zaparzanie

Zaparzanie herbaty Oolong


Odpowiednie zaparzenie polega na wsypaniu dwóch łyżeczek herbaty na szklankę i parzenie w wodzie o temperaturze 85-90 stopni C nie dłużej niż 4 minuty. Raz wykorzystaną mieszankę liści można parzyć jeszcze dwa razy, wciąż ciesząc się doskonałym smakiem i aromatem, przy czym każde następne parzenie musi być dłuższe o 30-60 sekund.

Uzyskanie mocniejszego naparu jest możliwe nie dzięki wydłużeniu czasu parzenia, ale dzięki dosypaniu do szklanki czy filiżanki większej ilości wysuszonych liści!

Bardzo ważne jest, żeby nie kruszyć liści herbaty Oolong, bo straci się smak i właściwości. Nie zaleca się także dodawania do niej cukru, bo ten zabije smak.

Egzotyczna herbata Oolong to bogactwo smaku, aromatu oraz barwy. Ma ciekawe pochodzenie okryte legendą, co jeszcze bardziej zwiększa jej atrakcyjność.


Fot: Iateasquirrel at the English language Wikipedia [CC BY-SA 3.0]

Powiązane produkty

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz