Aromat wypełniający całe pomieszczenie ... Smak z nutami orzecha, czekolady, cytrusów… Domyślacie się o czym mowa? Wszyscy kawosze zapewne tak!

Wiele mówi się teraz na temat alternatywnych metod parzenia kawy. Jedną z tych metod jest AeroPress. Co to za urządzenie? Czy jest łatwe w obsłudze? Czy jest drogie? I czy potrzeba specjalnych umiejętności by z takiego urządzenia można było skorzystać? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.



AeroPress - urządzenie do parzenia kawy



W wyglądzie przypomina trochę wielką strzykawkę bez igły. Składa się z tuby głównej, sitka, tłoka, podstawki, lejka, miarki do kawy, mieszadełka. Najprościej mówiąc pomyślano o wszystkim. Urządzenie to jest bardzo proste w obsłudze i utrzymaniu w czystości.

Na co zwracamy uwagę przy każdym urządzeniu do kawy? Na utrzymaniu go w czystości!



Przepis na przyrządzenie kawy w AeroPress-ie



I tak najbardziej powszechny przepis na przyrządzenie kawy w AeroPresie to: około 12-16 g kawy, około 200 ml wody w temperaturze 85-94 st C, najlepiej filtrowana. Nie ma jednak złotej zasady co do parzenia kawy w tym urządzeniu. Zakup AeroPressa gwarantuje eksperymenty i zabawę na dobre kilka tygodni. Tak naprawdę sami decydujemy ile kawy użyjemy, jaką ilością wody zalejemy kawę itp.

Doradzamy by używać kawy świeżo zmielonej, ponieważ ta z marketów jest często niskiej jakości (nie ocenimy wyglądu ziarna) i jest zmielona zbyt drobno - ciężko będzie nam przez to przepchnąć kawę tłoczkiem w AeroPressie. Do tego urządzenia polecamy kawę z segmentu speciality (w sklepie szybko ją znajdziesz dzięki filtrowaniu produktów). Zazwyczaj są one jasno lub średnio palone, 100% Arabiki, o bardziej owocowych nutach.

Urządzenie to w porównaniu do ekspresów domowych, na które trzeba niejednokrotnie wydać średnią miesięczną pensję zaskakuje nas ceną. W naszym sklepie zaparzymy.pl można je dostać w granicach niewiele ponad 100 zł.



Młynki do kawy



Najlepiej jest zaopatrzyć się również w młynek. I tutaj uczulamy, że młynki nożowe nie nadają się do kawy i szkoda wydawać na nie pieniądze. Ich wadą jest to, że nierównomiernie mielą kawę, podgrzewają ją, a podczas mielenia wytwarza się również pył. Wszystko to wpływa negatywnie na smak naszej kawy. Najlepsze są młynki żarnowe, które gwarantują równomierne mielenie, a ich ceramiczne czy też stalowe żarna nie podgrzewają kawy podczas mielenia.

Mamy do wyboru dwie opcje: młynki ręczne (tańsze, lecz wymagają od nas trochę więcej czasu mielenia np. Hario Mini Mill Slim, cena około 150 zł lub Rhinowares, cena około 190 zł) lub młynki automatyczne do domowego użytku (te zapewnią szybkie, równomierne mielenie np. Wilfa Svart Wscg-2, cena około 450 zł lub Baratza Encore, cena około 550-600 zł). Aby napić się naprawdę dobrej kawy nie musimy wcale wydawać dużych pieniędzy. Komplet- młynek i AeroPress, jak sami widzicie można zakupić już w cenie 300-700 zł, co tak naprawdę jest równowartością jakiś 10 wyjść z ukochanym/om na kawę i ciastko do dobrej kawiarni. Oczywiście nie odradzamy randek! Tego nigdy za wiele! Wskazujemy jedynie, że zakup wcale nie jest tak bardzo kosztowny.

Takeaway [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]


Wróćmy do tematu przewodniego.



Czy potrzeba specjalnych umiejętności by parzyć kawę w AeroPressie?



W żadnym wypadku! Tak jak napisaliśmy wcześniej, do swojego ulubionego smaku z tego urządzenia najlepiej dochodzić za pomocą prób i błędów. A cały proces parzenia kawy w AreoPressie w skrócie wygląda tak:

  1. Umieszczamy papierowy filtr w środku sitka i przelewamy wodą (przelanie niweluje smak papierowego filtra).
  2. Odmierzamy odpowiednia ilość kawy i mielimy.
  3. Tłok z gumową uszczelką umieszczamy w tubie i wsypujemy odmierzoną kawę.
  4. Po zagotowaniu wody czekamy około 2 minut (wówczas mamy pewność, że nie zalejemy kawy wrzątkiem, a wodą o temperaturze około 88 - 92 stopni C) i zalewamy na początku tak, by tylko delikatnie przykryć ziarna. Czekamy 30 sekund.
  5. Po upływie tego czasu dolewamy wody niemal do pełna (do ostatniej kropki na podziałce, jest to około 200 ml) i mieszamy. Po upływie 30 sekund zakręcamy sitko z papierowym filtrem.
  6. Przygotowujemy kubek (wcześniej ogrzany), odwracamy AeroPress i powoli przeciskamy napar za pomocą tłoczka aż do pierwszego „syknięcia”.
  7. Wyrzucamy fusy, a urządzenie płuczemy pod wodą.
  8. Rozkoszujemy się pyszną kawką !


W Internecie można znaleźć wiele filmów na sam początek przygody z tym urządzeniem. Na przykład ten:



Wady i zalety AeroPress-u



Podsumowując, AeroPress jak każde urządzenie ma swoje wady i zalety. Wadą jest to, że przygotowany napar za jednym razem wystarcza maksymalnie na 2 osoby (w naszym przypadku na jedną ;) ). Potrzebuje odpowiednio zmielonej kawy (lecz gdy mamy już młynek nie jest to żaden problem). Bardzo ważną sprawą jest także to, że kawa nie robi się sama - cały proces trzeba kontrolować samemu (co jest i wada i zaletą - bo w przygotowaniu też jest frajda).

Zalety: pozwala przyrządzić wyśmienitą kawę, do której będziesz chciał wracać każdego dnia, nie jest drogi, po złożeniu zajmuje mało miejsca (nadaje się w podróż). Dodatkowo jest prosty w obsłudze, wytrzymały, łatwy w czyszczeniu, pozwala na eksperymentowanie.



Historia AeroPress-u w filmie



Na sam koniec ciekawostka. AeroPress został skonstruowany w 2005 roku przez Alana Adlera. Co interesujące, o historii tego urządzenia nakręcono nawet film! Wystąpiła w nim m.in. Paulina Miczka - mogąca pochwalić się tytułem Mistrzyni Świata Aeropress 2017. Trailer filmu:






Mamy nadzieję, że trochę Wam rozjaśniliśmy temat i jak tylko będziecie mieć okazję spróbować kawy z AeroPressa to z chęcią to zrobicie. Może i Wam posmakuje i sami sprawicie sobie taki sprzęt do domu!



Fot: Flickr Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0); Takeaway [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]