Odwieczne pytanie pojawiające się przy sklepowych półkach … co wybrać? Arabikę czy robustę? A może mieszankę jednej i drugiej? Co będzie lepsze dla mnie do mojego ekspresu, drippa, french pressu, pospolitej zalewajki, itd?



Kawa czyli wypalone ziarna owocu kawowca



Tak naprawdę Arabika i Robusta to są dwa osobne gatunki kawy. A dodatkowo każdy z gatunków ma wiele odmian.

Powszechnie utarło się, że arabica jest tą lepszą kawą. Szukając kawy, szukamy znaczka 100% Arabica. Często właśnie ten napis przekonuje nas by wybrać właśnie to, a nie inne opakowanie. Czy jest to jedyny wyznacznik? Oczywiście, że nie! Temat kawy jest bardzo szeroki, a na to czy dane ziarno będzie nam smakowało składa się naprawdę wiele czynników. Postaramy się dla Was drodzy kawosze przybliżyć choć odrobinę ten temat.



Coffea arabica L. zwana Arabiką



Zacznijmy od naszej sławnej Arabiki! Około ¾ światowej produkcji kawy to właśnie ten gatunek. Kawowce arabiki są bardzo wymagającymi roślinami. Te korzystne warunki często znajdują się na terenach górzystych. Uprawiana jest więc najczęściej w miejscach położonych na wysokościach od około 1000 do 2200 m n.p.m. To tam jest odpowiednie nasłonecznienie, dość częste opady deszczu oraz wulkaniczna czyli żyzna gleba.

Kawa arbica swoją popularność zyskała ona dzięki temu, że ma w sobie olbrzymie bogactwo smaku. Od nut czekoladowych, przez korzenne, aż po te pachnące kwiatami czy egzotycznymi owocami. Ziarenka arabiki mają lekko owalny kształt, są dość duże, a ich środek przecina rowek lekko wygięty w literkę „S”. Jeżeli szukamy mocnego kofeinowego kopa, to pamiętajmy, że arabika zawiera od około 0,9 do 1,7 % kofeiny. Jest to aż dwukrotnie mniej niż nasza niedoceniana robusta.

Niepalone ziarna kawy Arabika

Niepalone ziarna Arabiki



Coffea canephora zwana Robustą



Robusta jest mniej wymagająca od arabiki rośliną podczas upraw. Rośnie ona na wysokościach do 800m n.p.m.. Znosi większe wahania temperatur, potrzebuje mniej żyznej gleby oraz rzadziej choruje, przez co potrzebuje mniej uwagi oraz pracy rolników. Ziarna robusty są mniejsze od arabki, mają okrągły kształt, a ich rowek jest w miarę prosty. Robusta gwarantuje nam grubą, pienistą cremę na espresso dość gorzki i intensywny smak, moc kofeinową. Zawartość kofeiny w jej przypadku to ok. 2,7%. Ogranicza ją jednak bogactwo smaku.

Niepalone ziarna Robusty

Niepalone ziarna Robusty



Jaka kawa do ... ?



Jak sami widzicie i jedna i druga kawa ma w sobie i wady i zalety. Podsumowując, jeżeli szukasz bogactwa smaku, pijesz kilka kaw dziennie, eksperymentujesz z metodami parzenia lub korzystasz z alternatywnych metod parzenia kawy np. Aeropressu, Drippa, ekspresu przelewowego wybierz 100% arabikę. Jej bogactwo smaku i różnorodność ziaren da Ci wielkie pole do popisu.

Jeżeli zaś szukasz mocnego pobudzenia, parzysz kawę w ekspresie ciśnieniowym, szukasz kawy do biura, wybierz mieszankę arabiki i robusty.



Mieszanki arabiki i robusty



Kawy można też mieszać. Polecamy mieszanki 75% / 25% np. mieszanka pod espresso Gold Blend lub 50% / 50% np. kawa espresso Silver Blend. Ta kompozycja na pewno Cię nie zawiedzie i da kopa na cały dzień.



Możecie spróbować też 100% Robusty. Warto wiedzieć co w sobie kryje. Polecamy najszlachetniejszą robustę czyli Indie Cherry AA.



P.S.

Jeszcze stopień wypalenia … ale to już zupełnie nowy temat :)



Fot: pxhere.com CC0, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1350845 ; By Fernando Rebêlo - This photo was taken in May-2005 by Fernando Rebelo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131242