Chemex czyli prosty ekspres do kawy. Jego twórcą jest ekscentryczny i pomysłowy chemik Peter Schlumbohm, twórca wielu patentów. Sam Chemex został stworzony w 1941 i jak sam twórca deklarował, powstał on z myślą o użyteczności i pięknym niebanalnym wyglądzie. Co ciekawe Instytut Technologii w Illinois uznał go za jeden z setki najlepiej zaprojektowanych współczesnych produktów. Można go również podziwiać w Museum of Modern Art  nowojorskim muzeum sztuki nowoczesnej.

W USA jest często nazywany "coffeemakerem". Pierwsze egzemplarze powstawały metodami mało efektywnymi w małej fabryce szkła. Gdy po pewnym czasie zapotrzebowanie na Chemex'a wzrosło, twórca postanowił nawiązać współprace z prawdziwą hutą szkła, która byłaby w stanie produkować urządzenia na masową skalę.

Korzystanie z Chemex’a jest bardzo łatwe, a smak kawy może nas naprawdę zaskoczyć.



Filtry w Chemex'ie



Papierowy filtr używany podczas parzenia kawy w Chemex'ie jest wykonany ze specjalnego papieru. Jest on o wiele grubszy od standardowych filtrów do kawy np. do ekspresu przelewowego. Co nam to daje? Kawa zaparzona w Chemex'ie jest czysta, delikatna, lekka, niemalże pozbawiona olejków. Ponadto ma bardzo dużą zawartość kofeiny.



Kawa z Chemexa - Photo by Jannis Brandt on Unsplash



Jak parzyć kawę w Chemex'ie?



Zasady parzenia kawy w Chemex'ie są bardzo proste. Jak w każdym urządzeniu gdzie używany papierowego filtra, tak i w tym przypadku należy przelać filtr wodą w celu zwilżenia i pozbycia się „papierowego" zapachu. Robimy to przed wsypaniem do niego dość grubo zmielonej kawy. Temperatura wody, którą zalewamy zmieloną kawę, zależy od jej rodzaju. Wniosek jest więc prosty bez eksperymentowania się nie obejdzie. Przyjmuje się jednak, że powinna wynosić około 85-95 stopni C. I tak pierwszą czynnością jest zwilżenie kawy wodą. Teraz powinno się odczekać około minuty. Później należy powoli i po całej powierzchni kawy wlewać wodę.

Dla standardowego Chemex’a na 6 filiżanek potrzeba 4 minuty i około 50 g kawy. Po całym procesie parzenia wyrzucamy filtr z kawą i cieszymy się jedwabistym smakiem kawy. Warto dodać, że nietypowy kształt klepsydry naszego urządzenia dodaje samemu serwowaniu kawy z Chemex’a szyku i elegancji.



Jaka kawa do Chemex'a?



Do urządzeń tego typu poleca się kawy z segmentu speciality, dedykowane pod alternatywę (choć alternatywą stały się dopiero kilkanaście lat temu i dla niektórych to lekki paradoks :) ).  Powinno się wybierać te jasno i średnio palone kawy, ale to wszystko jest już kwestią gustu!

Jako ciekawostkę można dodać, że parzenie kawy w Chemex’ie usuwa z niej kafestol, czyli występujący w kawowych olejkach związek chemiczny wpływający na zwiększanie się poziomu cholesterolu (wszystko za sprawą odpowiedniego filtra). 



Kubek kawy i Chemex - Photo by Kaboompics .com from Pexels



Choć początkowo większość wielbicieli kawy sceptycznie podchodzi do tego prostego ekspresu, to po spróbowaniu i poeksperymentowaniu z przepisami na kawę z Chemex’a zostają jego zwolennikami. Może geniusz tkwi właśnie w tym, iż Chemex daje nam tyle smaków i możliwości co pomysłów miał jego wynalazca ;) 



P.S.

Znacie i lubicie serial "Przyjaciele"? To pewnie wiecie, że oni też używali Chemex-a! Przykład? Już się robi! Np. TUTAJ czy TUTAJ:)



Fot: Kaboompics .com - Pexels; Jannis Brandt - Unsplash; clone5529 - Pixabay