Co o kawie mówi jej pochodzenie? Co kraj to smak!

Często pytacie nas, którą kawę polecamy? Bo jest ich w sklepie Zaparzymy.pl tyle, że trudno się zdecydować. Wszystkie kawy są opisane, ale jak np. szukamy czegoś o wysokiej kwasowości do parzenia w Chemexie to jaki punkt wyjścia obrać? A jak jesteśmy pionierami kawowych podbojów to od czego powinniśmy zacząć, by już na samym początku się nie sparzyć, a zaparzyć i być zadowolonymi siorbaczami małej czarnej?



Smak kawy w zależności od regionu pochodzenia


Jesteśmy zdania, że każdy ma inny smak i gust, ale jest jeden punkt wyjścia. Jest to mianowicie podział kaw na kontynenty z jakich pochodzą. Kawy z tego samego regionu/kraju/kontynentu mają pewne cechy wspólne. Oczywiście nie ma złotej zasady, mówiącej że wszystkie kawy np. z Afryki są takie same. Jasna sprawa - nie są. Mają jednak zbiór cech, które najogólniej opisują ich charaktery. Podział na kontynenty przy szukaniu swojej ulubionej kawy jest naszym zdaniem dobrym startem w podróż po kawowym świecie.



Kawowe body


Zanim jednak zaczniemy swoje kontynentalne podpowiedzi smakowe wytłumaczymy jeden z terminów kawowych, który może być niejasny, a będziemy używać go w opisywaniu smaków. Jest to BODY czyli tzw. cielistość kawy. Termin ten oznacza fizyczne odczucie tekstury kawy w ustach. Body jest uwarunkowane ilością oraz grubością rozpuszczonych ciał stałych i olejków w świeżo zmielonej i zaparzonej kawie. Może być ono niskie, średnie i wysokie. Najprościej zobrazować to na przykładzie gęstego płynu np. śmietanki. Śmietanka ma wysokie body. Średnie body ma np. mleko 3,5 %, a body niskie ma herbata. Tu też pozwolimy sobie wtrącić nasz stały punkt programu czyli rabacik.

Jak w prawie każdym artykule na blogu, tak i tutaj mam dla Was kod rabatowy. Po wpisaniu kodu rabatowego "pochodzenie ma znaczenie" łapiecie 15 % zniżki na kawy z Ameryki Południowej :)


Kawa ziarnista z Peru


A teraz wracamy do naszego podziału.

1.

Kawowe ziarna z Ameryki Południowej  (głównie Brazylia, Kolumbia, Peru)

Kawa z tego kontynentu charakteryzuje się niską lub umiarkowaną kwasowością, niskim poziomem goryczy, wyczuwalną słodyczą i wysokim body. Kawy z tej części świata są bardzo popularne i chętnie pite na całym świecie. Ich smak polubią wszyscy Ci, którzy w kawie szukają przyjemnej gęstej orzechowej słodyczy.



2.

Kawa pochodząca z Ameryki Północnej i Środkowej (to głównie: Meksyk, Kuba, Gwatemala, Kostaryka, Nikaragua, Honduras, Salwador)


Kawy z tego regionu świata charakteryzują się niską lub umiarkowaną kwasowością, dosyć wysoką słodyczą oraz wysokim body. Poza czekoladowymi i orzechowymi nutami, znajdziemy też mnóstwo owocowych słodkich smaków oraz nuty takie jak wanilia, syrop klonowy czy rozgrzewający cynamon.



3.

Kawa z Afryki (to głównie: Etiopia, Kenia, Tanzania, Rwanda)


Kawy uprawiane na ziemiach afrykańskich charakteryzują się umiarkowaną lub wysoką kwasowością, lekko wyczuwalnym posmakiem goryczy oraz średnim lub niskim body. Te kawy różnią się od orzechowo-czekoladowych smaków z Ameryki. Niech jednak nie odstraszy Was myśl o dość wysokiej kwasowości. W afrykańskich kawach króluje bogactwo kwiatowych zapachów i smaków oraz nuty cytrusowe. Nie jest to nieprzyjemna kwasowość kawy, a ta pożądana. Zasmakują one wszystkim tym, którzy szukają lżejszych kaw, o nietypowych np. winnych posmakach.



4.

Kawa z Azji oraz ziarna z Australii i Oceanii (to głównie: Papua Nowa Gwinea, Indie, Wietnam, Malezja, Indonezja)


Po kawach z Orientu spodziewać możesz się całej gamy smaków. Ich kwasowość może być niska, średnia lub wysoka, lecz są one prawie pozbawione goryczy. Są one lekko słodkie, o średnim lub wysokim body. W kawach tych możesz odnaleźć takie smaki jak dym tytoniowy, owoce leśne, herbaciane nuty czy pikantne rozgrzewające akcenty. Mogą one zaskakiwać smakiem, choć nie powinniśmy się ich obawiać.

Kawa ze sklepu internetowego Zaparzymy.pl

My zachęcamy do eksperymentów i choć nasza ukochana Brazylia Santos może się nam wydawać nie do przebicia to uważamy, że warto zrobić sobie odskocznię od rutyny i spróbować czegoś np. orientalnego. Smaki mogą nas zaskoczyć.

Kawa to kobieta i jak wiadomo nie od dziś nie jedną ma twarz!

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz