Cold Brew - co to takiego i dlaczego przyda Ci się latem?

Pogoda powoli zaczyna nas rozpieszczać. Choć w tym roku upały maja przyjść dopiero w lipcu to warto być na nie dobrze przygotowanym. Jednym z dobrych, orzeźwiających, smacznych, no i co najważniejsze kawowych pomysłów na upały jest Cold Brew czyli kawa parzona na zimno.

O Cold Brew zrobiło się głośno stosunkowo niedawno. Nadal sposób “parzenia” na zimno, a tak naprawdę macerowania zmielonej kawy w wodzie budzi u niektórych zdziwienie i niedowierzanie, że może to być coś smacznego. Na rynku dostępne mamy w obecnym czasie butelkowane Cold Brew klasyczne, Cold Brew z sokami np. pomarańczowym, opcję Cold Brew Lemoniada czy nawet popularne w większych miastach Cold Brew z nalewaka jak piwo. Warto spróbować jeżeli nadarzy się okazja, ale warto też wiedzieć że można Cold Brew przygotować samodzielnie w domu. Parzenie na zimno to dobra zabawa dla kawowych freaków oraz tych bardziej leniwych kawoszy, którzy na przygotowanie kawy nie chcą poświęcać całej swojej energii.


Co ważne w "parzeniu na zimno"


By przygotować Cold Brew potrzebujemy:
- kawy dosyć grubo zmielonej( jak kryształki grubego cukru)
- naczynia - najlepiej szklane, szczelnie zamykane (dostępne na rynku są też specjalne butelki do przygotowania Cold Brew - zobacz pod linkiem: butelki do cold brew)

I dużo…… cierpliwości :)


Butelka do Cold Brew


Kawa macerowana w zimnej wodzie potrzebuje więcej czasu by uwolnić to co ma w sobie najlepszego. Czas przygotowania Cold Brew to od 10 do 16 h.

Najlepiej jest skorzystać z przepisu 6g kawy na 100ml wody. Przygotowaną mieszankę odstawiamy do lodówki. Pamiętać trzeba by naczynie było szczelne ponieważ kawa chłonie zapachy z otoczenia.


Jaka kawa do Cold Brew?


Naszym zdaniem do Cold Brew najlepiej nadają się ziarna z Afryki, choć wszystko to kwestia gustu i chęci eksperymentowania. Dobrze sprawdza się też jasne i średnie palenie. Kawa parzona na zimno ma w sobie mniejszą zawartość kofeiny niż klasycznie parzona kawa. Dzieje się tak ponieważ temperatura odpowiada za wydzielanie się kofeiny do naparu.

Kawą Cold Brew śmiało możemy ochładzać w upalne dni. Zimny napar świetnie sprawdza się w połączeniu z sokami takimi jak: pomarańczowy, porzeczkowy, z odrobiną soku z jeżyn czy malin. Cold Brew podane z kostkami lodu oraz plasterkami cytrusów choć brzmi ekstrawagancko to naprawdę świetnie smakuje i orzeźwia.

Tak więc, jeżeli już wiesz co to Cold Brew to koniecznie musisz spróbować zrobić go w domu.

Doradzamy wieczorem sporządzić mieszankę by rano móc zabrać do pracy przygotowane cudeńko i cieszyć się w ciągu dnia smakiem kawy na zimno. Zdrowej, naturalnej i oryginalnej!

Na zdrowie!  

parzenie kawy na zimno

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz