Czym jest kawa specjality? Z serii 100 pytań do baristy :)

W sklepach z kawami coraz częściej można spotkać kawy z dopiskiem "specjality". Co oznacza to słowo? Czy kawa specjality jest lepsza od klasycznej kawy? Czy warto próbować, a jeżeli tak to jak się do takiej wyjątkowej kawy zabrać?

Jako barista postaram się zobrazować wyjątkowość ziaren specjality. Gdzieś w gorącym klimacie strefy równikowej rolnik na plantacji codziennie dogląda swoich kawowców. Sam dba o każdą roślinę i jest też już na tym etapie kontrolowany i sprawdzany. Gdy już kawowce zakwitną, a po jakimś czasie jego oczom ukarzą się co dzień bardziej rumiane owoce kawowca rozpoczyna się zbiór. Ręczny, na wysokościach powyżej 1500m. n.p.m, zbiera się około 100 kg owoców by uzyskać około 10-15 kg ziaren. Przecież każdy owoc to tylko jedno ziarenko złożone z dwóch wyjątkowych ziarenek... Widzisz to? Bo ja to już nawet chyba oczami wyobraźni widzę te plantacje... :)

Zebrane i obrobione ziarna idą w świat i tu zaczyna się prawdziwa selekcja i walka! Specjaliści oceniają zielone ziarna, roasterzy z wieloletnim doświadczeniem mają przyjemność wypalać te ziarna, aż w końcu trafiają one pod lupę amerykańskiego i europejskiego Stowarzyszenia Kaw Najwyższej Jakości czyli SCA (ang. Specialty Coffee Association)

Tam tez kawa przechodzi egzaminy, zostaje oceniana przez specjalistów z wieloletnim doświadczeniem. Jeżeli otrzyma co najmniej 80 na 100 punktów w skali możemy nazywać ją kawą specjality!

Co gwarantuje nam miano specjality:

-gwarancję najwyższej jakości ziarna z danej części świata

-gwarancję przykładania najwyższej dbałości o ziarno już od sadzonki

-bogactwo nut smakowych oraz zapachowych w porównaniu do kaw komercyjnych

-unikalność ziarna-jednolitość zbioru tzw single- niema tu mowy o mieszankach

-poszanowanie rolników uprawiających kawę oraz ludzi którzy ją zbierają czyli zakupy bez pośredników a co za tym idzie godziwe wynagrodzenie dla tych którzy wkładają w kawę całe swoje serce

Kawa specjality jest ziarnem które parzy się w takich urządzeniach jak dripp, chemex, aeropress. Temperatura, woda, czas parzenia, grubość zmielenia, i wiele innych czynników bierze się pod uwagę parząc nasze wyjątkowe ziarna. Warto poświęcić dla takiej kawy kilka minut więcej, a odwdzięczy się ona swoim smakiem i aromatem, do którego będziemy wracać z uśmiechem od ucha do ucha :)

Powiązane produkty

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz