Kawa India Washed robusta na wakacje

W wakacyjnej podróży znowu jesteśmy w Indiach – kraju pełnym różnych kolorów, przypraw, owoców i zapachów. W powietrzu czuć kardamon, goździki, cynamon, wanilię, pieprz i wyjątkową kawę. 

Aby dokładnie poznać smak i aromat tej kawy wdrapujemy się na wysokość od 400 do 600 m n.p.m gdzie w cieniu drzew w ciepłym i wilgotnym klimacie uprawiana jest szlachetna siostra arabiki – Pani Robusta. Tym razem trafiamy na plantację Indii Washed zwanej także kawą kongijską, która jest jedną z najlepszą pod względem gatunkowym  robustą. Kawa ta zbierana jest w okresie miedzy styczniem a marcem metodą na sucho. 

Dlaczego warto spróbować 100% robusty? 

Choć na rynku kawowym cały czas mówi się o wyjątkowym smaku i aromacie arabiki nie można zapominać też o tym jakie walory smakowe posiada robusta. Jest to kawa, która wyróżnia się intensywnym, ostrym aromatem i równie intensywnym smakiem. Wyczuć w niej można gorycz, ziemistość i pikantny intensywny smak. Odznacza się łagodną kwasowością. A co najważniejsze w robuście znajduje się około 2,7% kofeiny (w arabice jest jej około 1,5%) 

Jeśli chodzi o same ziarna robusty są one łatwiejsze w uprawie, wcześniej owocują, są odporne na szkodniki i zmienną pogodę. Są to ziarna świetnej jakości w bardzo dobrej cenie. 

Ziarna India Washed robusta doskonale sprawdzą się jako kawa do ekspresu ciśnieniowego. Jest też idealna jako mocne i intensywne espresso. Ziarna Indii Washed stanową  idealną bazę do samodzielnego skomponowania własnej mieszanki z wybraną arabiką. 

Smakoszom kawy daje możliwość eksperymentowania i poszukiwania bardziej złożonego smaku kawy. 

My zachęcamy Was do poszukiwania własnych smaków i spróbowania tej kawy w specjalnej cenie – 15% na wakacje do kupienia TU

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz