Kawa Meksyk Maragogype - słoniowe ziarno-sekrety meksykańskiego olbrzyma!

Ich gabaryty są naprawdę imponujące. Jajowate, duże, z wyraziście zaznaczoną bruzdą ziarna z Meksyku zachwycą swoim wyglądem każdego kawosza. Charakterystyczny jest też ich dźwięk. Każdy kto miał do czynienia z Maragogype wie, jak ona brzmi. Ciekawe? Słoniowe ziarna potrząsane w opakowaniu dają dźwięk przypominający potrząsanie opakowaniem z pustymi fasolkami. Smak kawy z Meksyku jest równie ciekawy, jak sama Słoniowa kawa. Wyczuwalne są w niej nuty winogronu, wanilii oraz słodkiego miodu. Kawa Meksyk Maragogype ma bogate body, jest przyjemna do picia i przyjemna po wypiciu.

Cafe de frijol elefante

Posiada ona delikatną kwasowość i niesamowicie ciekawy finisz. Choć jej smaki nie należą do tych standardowych, popularnych smaków, jakie dają nam kawy, to na pewno przypadnie ona do gustu i koneserom arabiki i tym, którzy swoją przygodę z niestandardowymi ziarnami dopiero zaczynają. Jeżeli chodzi o parzenie kawy Meksyk Maragogype, to najbardziej polecane do parzenia są tutaj alternatywne urządzenia takie jak: aeropress, Chemex, dripp czy french press. Kto jest zwolennikiem alternatywnych metod parzenia kawy koniecznie musi spróbować poeksperymentować na olbrzymich ziarnach tej Meksykańskiej arabiki.

Kilka ciekawostek o kawie z Meksyku

- Meksyk jest jednych z największych producentów kawy na świecie

- Sadzonki kawy do Meksyku sprowadzili Hiszpanie

- W Meksyku w rejonie Chiapas rośnie nasza słoniowata kawa

- Słoniowate ziarno może dochodzić nawet do 2,5 cm długości

- Duże ziarna dłużej dojrzewają i dzięki temu mają one tak wyjątkowy smak

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz