We włoskich kuchniach to prawdziwa konieczność. Nie ma w słonecznej Italii domu, gdzie nie byłoby przynajmniej jednej kawiarki. Urządzenie to nazywane jest kafetiera, mokką, makinetką. Składa się ona z trzech części: zbiornika dolnego na wodę, sitka na kawkę, zbiorniczka górnego, w którym zbiera się kawa.



Jak zaparzyć kawę w kawiarce?



Kafetierka jest bardzo prosta w obsłudze. Do przyrządzenia napoju potrzebujemy dosyć drobno zmielonej kawy (lecz nie za drobno bo wytworzone ciśnienie nie poradzi sobie z przepchaniem pary przez sitko z kawą).

Do dolnego zbiornika należy nalać wody (pamiętając o widocznym zaworku bezpieczeństwa). Tutaj należy powiedzieć, że są dwie szkoły. Jedni do kawiarki wlewają zimną wodę, a drudzy wrzątek. W pierwszym przypadku kawosz czeka około 3-4 minuty, a drugi mniej niż minutę by cieszyć się swoja ulubiona kawą.

Do dolnej części wkładamy sitko i nasypujemy do niego zmielona kawę. Kawy w sitku nie ubijamy. Jedyne co to wygładzamy ją i czyścimy urządzenie by na rantach gwintu nie było drobinek kawy. Następnie skręcamy urządzenie i stawiamy na kuchence. W przypadku gdy mamy kawiarkę elektryczną, po prostu podłączamy ją do prądu.

Proces parzenia usłyszymy. Gdy będzie on się rozpoczynał wychwycimy charakterystyczne syczenie. Pod koniec parzenia dźwięk się zmieni. Gwarantujemy, ze nawet dla nowicjuszy nie będzie to trudne.

Po skończonym parzeniu doradzamy schłodzić kawiarkę pod zimna wodą. Unikniemy dzięki temu przedostania się do naszego napoju drobinek „spalonej” kawy. Dodatkowo nie zniszczymy urządzenia zbędnym jego podgrzewaniem.



Kawiarka - Photo by Christopher Rusev on Unsplash



Konserwacja i rodzaje kafetierek



W kawiarce znajduje się uszczelka, która jest najczęściej wymienianą częścią. Nie zużywa się jednak ona szybko, a nowa kosztuje zaledwie kilkanaście złotych. Dbanie o swoją kawiarkę, mycie i suszenie jej po każdym użyciu pozwoli nam przez długie lata cieszyć się pyszną kawą.

Kawiarki są wykonane zazwyczaj albo z aluminium albo ze stali nierdzewnej. Te drugie są bardziej żywotne, lecz ich cena jest znacznie wyższa od kawiarek aluminiowych.



Spieniacze do mleka



Co z tymi, którzy lubią kawę z mlekiem? Jak najbardziej tez mogą używać kawiarki, ale będą się musieli zaopatrzyć w ręczny lub elektryczny spieniacz do mleka.

Kawa przygotowana w kawiarce połączona ze spienionym mlekiem zadowoli każdego zwolennika latte. Bialetti czyli najsłynniejsza włoska firma produkująca kawiarki wyszła też naprzeciw wszystkim amatorom kawy z mlekiem. Stworzyła kawiarkę połączona ze spieniaczem do mleka, gdzie w jednym urządzeniu można przygotować kawę z mleczna pianką. Pod linkiem możecie ją u nas dostać: TUTAJ.


Kawiarka to idealny prezent dla smakoszy kawy. To też idealny prezent dla siebie by cieszyć się zdrową i smaczną kawą. Zapach kawy o poranku jaki możemy stworzyć w domu używając kawiarki, obudzi niejednego śpiocha i da wszystkim kawoszom energię do działania na cały dzień. Smacznej kawy!

Fot: Pexels; Christopher Rusev on Unsplash