Wybierając kawę kierujemy się wieloma składowymi. Rodzaj ziarna, kraj pochodzenia, metoda obróbki, stopień palenia, cena, przeznaczenie kawy i wiele wiele innych. Tak naprawdę dla każdego te składowe uporządkowane są w innej kolejności jeżeli chodzi o ważność. Koniec końców każdy chce po prostu smacznej kawy. Takiej, która pita będzie z przyjemnością i tęsknotą między poranną, a przedpołudniową filiżanką.

Jak już wspominaliśmy we wcześniejszym artykule na blogu (Kawa Arabica vs Robusta) od arabiki możemy spodziewać się czego innego niż od robusty.

By Sajith Erattupetta - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50347503By Sajith Erattupetta - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50347503By Sajith Erattupetta - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50347503By Sajith Erattupetta - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50347503By Sajith Erattupetta - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50347503By Sajith Erattupetta - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50347503

Skąd wzięło się tworzenie kawowych mieszanek arabik czy arabiki z robustą?

Odpowiedzi jest kilka. Postaramy się przybliżyć temat i dać odpowiedz wszystkim zwolennikom 100% arabiki i tym, którzy wolą mieszanki arabiki z robustą dedykowane zazwyczaj do ekspresów ciśnieniowych.


Pierwszą nasuwającą się myślą jest to, że producenci mieszają kawy aby ukryć gorsze czytaj tańsze ziarna w tych lepszych czytaj droższych. I tak jak najbardziej - niektórzy producenci tym właśnie się kierują. Lecz należy pamiętać, że mieszając coś pysznego z czymś marnym otrzymujemy produkt zwyczajnie średni. A do tego i to gwarantujemy -  żadna szanująca się palarnia kawy nie dąży.


Wykluczając więc fakt, krótkotrwałego zysku przy produkowaniu „średniej” kawy przytoczymy trzy naszym zdaniem najważniejsze argumenty dla których tworzy się mieszanki:

  1. Mieszając ze sobą arabiki otrzymujemy nowy niepowtarzalny smak, którego żadna czysta pojedyncza arabika nie jest w stanie oddać.

  2. Mieszając arabikę i robustę otrzymujemy kompozycje, które zaskakują nas smakiem arabiki, jej różnorodnością, kwiatowymi czy np. orzechowymi nutami, a jednocześnie dodajemy jej goryczki i mocy kofeinowej za sprawą niedocenianej robusty.

  3. Mieszając ziarna arabiki i robusty producenci tworzą własną niepowtarzalna markę! Bo przecież każdy producent może kupić ziarno kawy Gwatemali Antigua, wypalać i sprzedawać pod własną marką. Lecz już nie każdy może sprzedawać kompozycje Gwatemali Antigua z tajemniczą częścią kawy Etiopii Yirgacheffee i 10% Robusty Indii Cherry AA. Kompozycja kilku ziaren, może rozkochać w sobie konsumentów i marka gotowa choć uwierzcie, że tworzenie kompozycji kawowych do prostych nie należy.

Coffee Beans - pixabay.com


Kawowe mieszanki dają możliwość tworzenia smaków, które naturalnie nie miałyby prawa powstać. Proces ich tworzenia jest trudny, pracochłonny i kosztowny. Finalnie każdą wymyśloną mieszankę można sprawdzić tylko w jeden sposób! Trzeba ją zrobić i spróbować.

Na smak już gotowej mieszanki znów ma wpływ wiele czynników. Bo wspominając o włoskiej zasadzie „4 M”, nie wystarczy posiadać najlepsze ziarno. Do tego by stworzyć idealną, smaczną i harmonijną kawę potrzeba jeszcze: młynka, urządzenia do parzenia i umiejętności baristy. Ale to już innym razem.



Fot: pixabay.com ; maxpixel.net CC0 Public Domain; Coffee-bean By Sajith Erattupetta - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50347503