Każdy w sklepie z kawą nieraz zastanawiał się co przy nazwie kawy oznaczają literki, cyfry, itp. Zebraliśmy specjalnie dla Was najczęściej występujące oznaczenia w jeden „Mini słownik dla Kawosza

Zaczynamy!

Kawa typu Spieciality

Kawa Speciality to kawa wysokiej jakości, która otrzymała 80 lub więcej na 100 punktów w skali. Punkty te przyznawane są przez profesjonalnych kiperów SCAE (Speciality Coffee Association of EUROPE). Oceniają oni smak i aromat danej arabiki. Kawy z tego segmentu są uznawane za lepsze i smaczniejsze.

Oznaczenie numeryczne np. 14/16 czy 17/18 – numer sita

Do jednych z podstawowych kryteriów oceny ziaren używane są sita. Sita te oznaczane są numerami od 8 do 20 i odnoszą się do 64 części cala, czyli np. sito o numerze 14 to 14/64 cala. Im większy rozmiar sita tym ziarna kawy ładniejsze, większe i co za tym idzie droższe. Oznaczenia zazwyczaj stosuje się po ukośniku (np. Brazylia Santos 17/18) z racji niedoskonałości pomiaru.

Oznaczenie SUPREMO

Wyrażenie słowne „SUPREMO” to identyfikator charakterystyczny do ziaren kaw kolumbijskich. Oznacza duży rozmiar ziaren, zazwyczaj sito 18 i więcej.

Oznaczenie EXCELSO

Wyrażenie słowne „EXCELSOto określenie charakterystyczne dla ziaren kolumbijskich. Oznacza duże i kształtne ziarna (lecz mniejsze od ziaren „SUPREMO”)

Oznaczenie literowe kawy

Wyrażenie w postaci samych liter przy nazwie kawy również informuje o rozmiarze ziaren. Największe ziarna oznacza się trzema literami „A”, odrobinę mniejsze dwiema. Inne rozmiarówki to AAB, AB, ABB, B, C i oznaczają coraz mniejsze ziarna. Kawy wysokiej jakości mają więc oznaczenie AAA i AA.

Oznaczenie SHG lub SHB

SHG to skrót od Strictly High Grown (wyłącznie wysoko rosnąca), a SHB rozwija się jako Strictly Hard Bean (wyłącznie twarde ziarna). Oznaczenia te są równoważne i świadczą o tym, że kawa była uprawiana co najmniej 1500 m n.p.m. Powyżej tej wysokości kawowce maja idealne warunki rozwoju, dzięki czemu wydają szlachetniejsze i smaczniejsze owoce.

Oznaczenie HG lub HB

Skrót HG rozwija się jako High Grown (wysoko rosnąca), a HB to Hard Bean (twarde ziarna). Te skróty również informują o wysokości upraw kawy. Są to kawy rosnące między 1000 a 1500 m n.p.m. i jest to trochę niższa półka.

Oznaczenie SSB lub SB

SSB to skrót od Strictly Soft Bean (wyłącznie miękkie ziarna), a SB tłumaczy się jako Soft Bean (miękkie ziarna). Kawy z tym oznaczeniem rosną między 700 a 1000 m n.p.m. Są to kawy, które niestety posiadają kiepski bukiet smakowy z racji warunków klimatycznych w jakich się rozwijają i dojrzewają.

Oznaczenie EP

Skrót EP rozwija się jako European Preparation – przygotowanie na Europę. Informuje on, że ziarna przeszły dodatkową kontrolę jakości.

Na koniec dodamy, że choć teoretycznie 14/16 jest gorsze od 18/19 to i jedna i druga kawa może mieć swoich zwolenników. Przy wyborze kawy oznaczenia mają nam podpowiedzieć coś o pochodzeniu kawy.

Kwestia polubienia danego ziarna to sprawa indywidualna.

Delektujmy się i testujmy, by odkrywać swoje smaki zamknięte w małych ziarenkach.



Fot: needpix.com CC0