Najdroższe kawy świata. Wyjątkowa, baristyczna wycieczka po świecie kaw ekskluzywnych

Istnieją kawy, które stanowią obiekt pożądania wielu kawoszy. Bariści na całym świecie marzą by chociaż raz zaserwować kawę zaparzoną z tych właśnie wyjątkowych ziaren. Dlaczego kawa z naszej półki top exclusive jest taka wyjątkowa?

Ciekawość i żądza skosztowania naparu z tych wyselekcjonowanych ziaren sprawiła, że musieliśmy ich spróbować. Ponieważ nie chcieliśmy być gołosłowni przeprowadziliśmy test wszystkich 6 rodzajów. Nasze kawy ekskluzywne zaparzyliśmy w Chemex, ponieważ kochamy kawę z Chemexa. Wszystkie ziarna były średnio palone. Poniżej wrażenia z tego eksperymentu.

Kubek kawy i Chemex - Photo by Kaboompics .com from Pexels

Kawa Kongo Latumba AA


Pierwsza na młynek weszła u nas Kongo Latumba AA. Oznaczenie AA oznacza najszlachetniejsze i największe rozmiarem ziarna z całego zbioru. Niektórzy znawcy kawy uważają, że smak kawy polepsza się wraz z wielkością ziarna. Idąc tym tropem, każda kawa z oznaczeniem AA jest intensywniejsza i ciekawsza w smaku od tej samej kawy bez oznaczenia AA. Jest to Arabika z segmentu top exclusive, w bardzo dobrej cenie w stosunku do jakości i smaku. Byliśmy nią bardzo pozytywnie zaskoczenie. Jest to idealna kawa na pobudzenie i energetyzujące rozpoczęcie dnia. Jej smak charakteryzuje się mocno wyczuwalną czerwoną pomarańczą z posmakiem leśnej jeżyny i delikatną nuta ciemnego cukru oraz kardamonu. Polecamy spróbować i np. od Latumby rozpocząć swoją wędrówkę po smakach kaw top exclusive.

Kawa Kona Extra Fancy


Kolejna, która weszła na nasz baristyczny warsztat była Kona Extra Fancy. Jej niepowtarzalny smak zawdzięcza się glebie i klimatowi w jakim jest uprawiana oraz wielkiej staranności i dbałości o każde jej ziarno podczas, pielęgnacji oraz pozyskiwania (wyłącznie ręcznie). Jest to kawa obrabiana na mokro. Jej smak jest niepospolity, bardzo intensywny. Wyczujemy w niej nuty czekoladowe, winne i lekko pikantne. Relaks przy filiżance kawy Kona Extra Fany jest naprawdę „Extra”.

Kawa Jamajka Blue Mountain


Trzecia do "zdobycia" i spróbowania zaglądnęła do nas Jamajka Blue Mountain. No i tu też nie było zaskoczenia ponieważ spodziewaliśmy się niesamowitego smaku i taka też była. Zupełnie inna od swoich poprzedniczek. Jamajka jest delikatna, aksamitna, o niskiej kwasowości. Po każdej filiżance tej kawy chce się jeszcze jednej. Po wypiciu w ustach pozostaje niezwykle przyjemy posmak. Jedną z ciekawostek na temat tej kawy top exclusive jest to, że jako jedyna z kaw na świecie jest pakowana w drewniane beczki, zamiast jutowych worków. Jej ziarna są wyjątkowo kształtne i dosyć duże. Podczas mielenia uwalnia bardzo intensywny zapach co powoduje, że kilka minut poświęcone na jej przygotowanie jest wiecznością.

Ziarna kawy - fot. pixabay

Kawa Nepal Himalaya Supreme

Czwarta zaglądnęła do naszego chemex’u Nepal Himalaya Supreme. I tutaj też mieliśmy okazję rozsmakować się w pięknie pachnącym aromacie jaśminu oraz kwiatów. Niska kwasowość oraz lekki posmak orzechów sprawia, że każdy może się w niej rozsmakować. Całość smaku Nepal Himalaya Supreme to kompozycja godna podniebienia niejednego wyrafinowanego baristy. Ważne, by przy tej kawie wspomnieć także o jej uprawie. Rolnicy uprawiający tę kawę szczycą się czystością ziem na których są ich uprawy oraz tym, iż ich produkt jest organiczny. Warta spróbowania, a ponadto idealna do eksperymentów z parzeniem. 

Kawa Kopi Luwak Sumatra i Jacu Bird Coffee

Po czterech ziarnach postanowiliśmy spróbować czego naprawdę innego i wybraliśmy dwie kawy, o których marzy prawie każdy barista i prawie każdy smakosz kawy. Do naszej kawiarni zaprosiliśmy Jacu Bird Coffee oraz Kopi Luwak Sumatra. I tutaj zaskoczeniem dla niektórych chętnych poznania nowych kawowych smaków może być sposób pozyskiwania ziaren tych kaw. Ziarna tych dwóch kaw top exclusive pozyskiwane są z odchodów zwierząt. Zaskoczeni? My wcale nie żartujemy. Cena tego czarnego cudu w obydwu przypadkach wynosi około 3000 zł za kilogram.

Kawę Kopi Luwak Sumatra zawdzięczamy dzikim sumatrzańskim cywetom. Inna nazwa tego zwierzątka to łaskun muzang czy łaskun palmowy. Na wolności żywią się one między innymi owocami kawowca, wybierają one tylko najlepsze dla nich w smaku owoce. Ich odchody są zbierane, oczyszczane, specjalnie preparowane, wypalane i gotowe! W smaku Kopi Luwak Sumatra jest naprawdę wyjątkowa. I choć proces jego zbioru do najsmaczniejszych nie należy to smak kawy jest wyborny. Dodatkowo charakteryzuje się wyjątkowo pięknym zapachem i aromatem podczas parzenia. Soki żołądkowe cywet prawie całkowicie neutralizują kwasowość kawy przez co te ziarna są delikatne w smaku i praktycznie pozbawione kwasowości. Jest to kawa ekskluzywna i naprawdę warta spróbowania.

Rbalmonia [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Kawa Jacu Bird Coffee pozyskiwana jest w podobny sposób co Kopi Luwak, tylko w tym przypadku zjadana jest przez ptaki Jacu. Jacu są podobnymi z wyglądu ptakami do naszych polskich bażantów lub jak kto woli indyków. Ta kawa pozyskiwana jest na jedynej biodynamicznej plantacji kawy na świecie.

Czym charakteryzuje się taka uprawa? W dużym skrócie chodzi o to, aby nie za bardzo przeszkadzać naturze. Rolnicy stosujący tę metodę uprawy nie będą zabijać wszelkich możliwych szkodników czy likwidować patogenów wywołujących choroby. Będą chcieli wytworzyć takie warunki w których nie będą miały one możliwości się rozwinąć. Dodatkowo ważne jest sąsiedztwo roślin, które na siebie wzajemnie oddziałują.

Uprawa biodynamiczna kawy Jacu Bird jest w Brazylii i charakteryzuje się jedną z najczystszych ziem nieskalanych pestycydami. Farmerzy dbają o wszystko, a zbieranie małych odchodów tych ptaków to naprawdę mozolna praca. Cała obróbka po zbiorze odbywa się ręcznie. Wszystko to składa się na smak i wyjątkowość kawy Jacu Bird Coffee.

Te 6 kaw wzbogaciło nasze kubki smakowe o naprawdę nowe i niepowtarzalne doznania. Polecamy spróbować, bo tego co można otrzymać przy parzeniu kaw z segmentu top exclusive nigdy nie otrzymamy z klasycznych kaw nawet tych wysokiej jakości. Kawy wyżej opisane gwarantują niepowtarzalność oraz bogactwo smaku, zapachu, aromatu i samych pozytywnych odczuć.



Fot: Flickr, Pixabay, (CC BY 2.0); Rbalmonia [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz