Tajemnice ziaren i liści -  kawa Gwatemala Antigua

W naszym nowym blogowym cyklu będziemy opowiadać, dzielić  się opiniami, sposobami parzenia, przepisami na coś pysznego do samodzielnego przygotowania. Od samego początku powstania sklepu/kawiarni Zaparzymy.pl naszą dewizą było edukować. Dlatego też jeżeli chcesz poznawać nowe smaki, tajniki parzenia kawy czy herbaty, eksperymentować i co za tym wszystkim idzie cieszyć się wspaniałym smakiem każdej filiżanki czy to kawy czy herbaty to śledź nasze wpisy. Może przydadzą się i dzięki nim znajdziesz swój wymarzony smak kawy lub herbaty, odkryjesz coś na nowo albo wpadniesz na innowacyjny sposób parzenia i dzięki temu pokocha Cię cały świat! (no tak nas trochę wyobraźnia poniosła, wiecie ilość wypitej w Zaparzymy.pl kawy i herbaty jest wprost proporcjonalna do humoru i dystansu do świata ;) )


Kawą Gwatemala Antigua chcielibyśmy otworzyć cykl pt. "Tajemnice ziaren i liści"


Gwatemala jest jednym z największych producentów kawy na świecie. Nasze ziarna są uprawiane w dolinie Antigua nad, którą królują trzy wulkany w tym jeden czynny. Dzięki wulkanicznej glebie i sprzyjającemu rozwojowi kawowców klimatowi kawa z tego zakątka świata może cieszyć swoim smakiem wszystkich kawoszy.


Jaka jest kawa Gwatemala Antigua?


Gwatemala Antigua to 100% arabika o delikatnej kwasowości cytrusów, o pełnym body, przyjemnym kwiatowym armacie przyprawionym odrobiną dymnego charakteru. Zagłębiając się w jej smak, w zależności od metody parzenia wyczuć można także słodycz syropu klonowego, delikatną czekoladową nutę oraz aromat słodkich pomarańczy. Gwatemala Antigua, którą możecie kupić w naszym sklepie jest kawą średnio paloną. Średnie palenie wydobywa z tej amerykańskiej kawy to co ma ona w sobie najlepszego.


Jak parzyć / pić Gwatemalę Antigue?


Kawa Gwatemala Antigua to 100% arabika. Jeżeli chodzi o jej parzenie to jest ona odpowiednia do przygotowania w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym czy to domowego użytku czy sprzętów bardziej profesjonalnych. Jest ona dobra do parzenia w kawiarce. Swoim smakiem ucieszy tych, którzy cenią sobie wyraziste espresso oraz wielbicieli kawy z mlekiem. Przyjemnie zgrywa się z mlekiem mimo tego, że ma delikatną kwasowość. Nasi stali klienci, którzy od początku powstania Zaparzymy.pl rozkoszują się smakiem Gwatemali tak samo jak i my przetestowali ją na różne sposoby. Gwatemala Antigua jest tak wdzięcznym ziarnem, że odpowiednio zmielona i zaparzona będzie dobrze smakować z drippa czy french pressa.


Jaka proporcja?


Jeżeli chodzi o Gwatemalę najlepiej pozostać przy klasycznej proporcji czyli 6g kawy na 100 ml wody. Oczywiście nie należny się do tego ograniczać, bo my jak zawsze namawiamy do eksperymentów. A jak już coś fajnego otrzymacie to nie zapomnijcie się tym z nami podzielić. Piszcie na fb czy insta ;) Foty mile widziane ;)



Przepis na Odświętną Gwatemalę Antigue


- 1 x espresso przygotowane z ziaren Gwatemali

- 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego

- 100 ml napoju migdałowego

- 3 łyżki spienionego mleka 3,5 %

Podawać w filiżance - opcja idealna na popołudniową kawę w nagrodę po ciężkim dniu :)  Dzięki kofeinie i słodkości cukru trzcinowego zrelaksuje i doda energii na resztę dnia.

Próbujcie, smakujcie i dzielcie się z nami swoimi odczuciami!

Kawa dzieli się z Tobą swoją energią! Nie pozostań jej dłużny i podziel się energią ze światem!

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz