Święta, święta i po świętach. Nowy Rok też już za nami. Było dużo okazji by dać lub otrzymać coś w prezencie (oczywiście jak byliśmy grzeczni). A to coś od św. Mikołaja, a to pod choinkę, od Gwiazdki lub Gwiazdora czy np. przy okazji noworocznych odwiedzin :)

Jedne bardziej przydatne drugie mniej! My dziś o tych, w które zaopatrywaliście się u nas lub pochodzą z naszego sklepu internetowego :)

Zainspirowani pytaniem od Pani, która otrzymała pod choinkę herbatę białą o której coś tam słyszała, lecz pojęcia nie ma jak to parzyć, ile, w jakiej temperaturze, itp., postanowiliśmy w super skrócie napisać kilka słów o herbatach i kilka słów o kawach :) Oczywiście zabrakło by roku 2020 gdybyśmy każdą herbatę czy kawę analizowali i opisywali co do sposobu przygotowania. Myślimy jednak, że kilka naszych wskazówek pomoże z np. otrzymanej pod choinkę kawki Meksyk Maragogype wydobyć jej prawdziwy smak.

Temperatura i czas parzenia herbat



Nie każdy z nas to znawca kawy czy herbaty, ale każdy chce się napić dobrego naparu. I tu powstają pytania: w czym to zaparzyć, jaką temperaturą, ile czasu, itp.  Postaramy się pomóc i podać kilka wskazówek.

Zacznijmy więc od herbaty:


W naszym sklepie Zaparzymy.pl znaleźć można herbatę: zieloną, czarną, pu-erha, białą. Ponadto: susze owocowe, yerba mate, mieszanki ziołowe oraz rooibosy. Jest więc w czym wybierać :)

Co do temperatur oraz ilości suszu do parzenia na naszej stronie możecie znaleźć informacje przy danych produktach, nie będziemy więc się nad tym rozwodzić. Więcej informacji również w poradniku: Temat pobudzający teiną - herbata.

Istnieje kilka ważnych składowych by pić dobrą herbatę. O czym warto pamiętać?

Pierwsza i najważniejsza zasada przy parzeniu/piciu dobrej herbaty jest to by nie bać się eksperymentować.



Jeżeli zależy nam na znalezieniu swojego smaku musimy próbować. Nie ma innego sposobu by dowiedzieć się co kryją w sobie np. skromnie wyglądające listki japońskiej herbaty Kokeicha czy dziwne kuleczki China Organic Gunpowder. Przy parzeniu nie należy kierować się tylko wytycznymi z opakowania. Jeżeli kierujecie się np. zdrowotnymi aspektami picia zielonej herbaty parzcie ją długo nawet ponad 10 minut. Uzyskacie wtedy maksymalne stężenie polifenoli, lecz też mocny gorzko cierpki smak. Jeżeli chcecie jednak delektować się smakiem zielonej herbaty otwierajcie liście, możecie je płukać, eksperymentować z temperaturą czy ilością suszu.

Owocowe mieszanki parzcie ile chcecie :) Pod koniec smakują najlepiej. Dodatkowo niektóre z nich można zjeść! A to dopiero niespodzianka :) Jeżeli do herbaty chcecie dodać cukier, mleko, cytrynę czy np. miód zróbcie to jak już napar będzie przecedzony i lekko ostudzony. Zyskacie na smaku i zdrowiu. Bardzo ważne jest też to by ogrzewać to w czym herbata będzie pita :) Nic tak nie psuje herbaty i kawy jak zimny kubek morderca smaku i aromatu!

Kawa - jak parzyć?



Przy kawie należy zwrócić uwagę na to jak została wypalona. Rozróżnia się trzy podstawowe rodzaje palenia: jasne, średnie i mocne. W zależności od sposobu prażenia ziaren kawy, będziemy wybierali inną metodę parzenia.

Te mocno palone bardziej nadają się do ekspresu ciśnieniowego. Te średnio palone do przelewowych ekspresów, kawiarki czy klasycznej zalewajki. Jasno palone kawy świetnie nadają się do parzenia alternatywnymi metodami takimi jak: chemex, aeropress, drip.

Ważne przy kawie jest zmielenie. Kupując kawę mieloną poprośmy o zmielenie pod daną metodę parzenia. Kupując już zmieloną pakowaną kawę (czego odradzamy) patrzcie czy jest opis do czego się daną kawę poleca. My w sklepie Zaparzymy.pl zawsze pytamy w czym ta kawka będzie parzona jeżeli ktoś kupuje zmieloną kawę. Jeżeli otrzymaliście coś w prezencie Zaparzymy.pl opakowanie powinno być opisane :)


*W sklepie internetowym Zaparzymy.pl w przypadku życzenia, mielimy kawę pod wybrany sposób parzenia przed samą wysyłką.

Na koniec jeszcze jedna ważna uwaga :) Dajcie szansę każdej kawie czy herbacie. Nie wszystko co na pierwszy rzut oka wygląda marnie takie będzie. Niektóre z herbat nie błyszczą olbrzymimi liśćmi, a jednak smakują wyśmienicie. Tak samo z kawą :) Może nazwa Kolumbia Special Geisha nic nam nie mówi, a gwarantujemy, że smakiem zaskoczy i zadowoli nie jednego kawosza.

Kto doczytał do końca zbijam z nim piąteczkę :) W razie pytań szukajcie nas na fb czy insta i zadawajcie pytania :) Jesteśmy do usług :)

Fot: Xu Jetian [Public domain], via Wikimedia Commons, pixabay, Haneburger [Public domain], via Wikimedia Commons, pixabay