Co to jest Yerba Mate?

Yerba Mate jest znanym i lubianym napojem, który powstaje z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Rośnie on na terenie państw: Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Picie naparu z ostrokrzewu bardzo korzystnie wpływa na organizm, ponieważ znajduje się w nim dużo korzystnych składników.



Legendarne pochodzenie i historia Yerba Mate


Według indiańskiej legendy powstał on, kiedy boginie Księżyca i Chmury zeszły na Ziemię, aby ją zwiedzić. Gdy pewien staruszek uratował je przed napaścią jaguara, te podarowały mu właśnie Yerba Mate, czyli napar przyjaźni. Indiańska nazwa naparu to caá.

Na samym początku napój z ostrokrzewu pito bez rurek, zatrzymując susz w zębach. Z czasem pojawiły się specjalne akcesoria do picia yerba mate czyli bombille. Yerba Mate była swego rodzaju rytuałem odprawianym przez gospodarza. Napar pili wszyscy zebrani w kręgu dostojnicy – na kształt fajki pokoju.

Do Europy roślina dotarła wraz z kolonizatorami w XVI w. Najlepsze warunki do wzrostu znajduje ona w Ameryce Południowej.



Jak przygotować, zaparzyć Yerba Mate?


Yerba Mate należy do tego rodzaju napoju, który można zaparzać kilka razy i za każdym razem da się poczuć ten sam znakomity aromat. Istnieje wiele sposobów jego przygotowania, a każdy pochodzi z innego kraju. Jedno jednak zawsze pozostaje niezmienne – naczynie, z którego się pije. Jest ono nietypowe i nazywane jest tykwą, chociaż można też wykorzystać do tego inne naczynia drewniane, ceramiczne. Inna, popularna nazwa tego naczynia w Polsce to matero.

Konieczne jest także zaopatrzenie się w bombillę – specjalną rurkę zakończoną sitkiem.

Bombilla - Rama [CeCILL (http://www.cecill.info/licences/Licence_CeCILL_V2-en.html)]

Według najbardziej tradycyjnego sposobu Yerba Mate zaparza się po uprzednim zasypaniu naczynka suszem do ½ albo do ¾ objętości. Następnie zalewa się go wodą – gorącą, ale nie wrzącą. Wcześniej wkłada się do niego bombillę. Jedynym minusem podczas spożywania może się okazać fakt, że rurka zatyka się listkami. Aby tego uniknąć, nie można mieszać suszu ani poruszać bombillą.

Yerba Mate może być też spożywana na zimno jako Terere. To orzeźwiający napój na gorące dni. Jej przygotowanie od klasycznego zaparzania, różni się tylko tym, że susz należy zalać zimną, zmrożoną wodą. Próbować można po odczekaniu około 10 minut. Później jeszcze można dodać lód, słodzik lub cytrusy do smaku. Uważa się, że do przygotowania yerby na zimno nadaje się każda marka. Szczególnie polecane są natomiast mieszanki smakowe Yerba Mate.



Smak Yerba Mate


Smak naparu jest specyficzny i przy pierwszej próbie nie każdemu będzie odpowiadał. To dlatego, że pierwsze zaparzenie suszu daje dość gorzki posmak. Dopiero kolejne zaparzania osłabiają nieco jego gorzki aromat. Ten sam susz można parzyć wiele razy.



Właściwości Yerba Mate


Niewątpliwie najbardziej znaną cechą tego naparu jest jego działanie pobudzające. Dodaje dużo energii, a jednocześnie nie powoduje problemów z zasypianiem. Kiedy pije się Yerba Mate, odczuwając głód, można zneutralizować to uczucie. Zawiera dużo pożądanych witamin oraz minerałów, m.in. żelazo, fosfor, magnez.



Fot: Pixabay oraz Rama [CeCILL], via Wikimedia Commons

Powiązane produkty

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz