
Karmelowy Rooibos
Opis
1. Rooibos
Rooibos to bardzo popularny w Afryce i wkradający się do europejskich półek z herbatą tzw. „czerwony krzew”. Co prawda nie ma on nic wspólnego z herbatą, prócz tego że można się zakochać w jego słodkawym smaku tak jak w aromatycznych zielonych czy czarnych liściastych kompozycjach :)
Jeżeli chodzi o jego właściwości to choć są to skromnie wyglądające małe kawałeczki, jak gdyby igiełek, to kryją w sobie prawdziwe bogactwo od natury. Rooibosy nie zawierają ani teiny ani kofeiny. Dzięki temu mogą być pite 24h na dobę :)
2. Rooibos dla każdego
Ponieważ rooibos nie zawiera teiny ani kofeiny, można podawać go dzieciom, już nawet tym kilkumiesięcznym. Dodanie go do mleka łagodzi dolegliwości związane z kolkami spędzającym sen z powiek rodzicom.
Jego smakiem mogą raczyć się także kobiety w ciąży (rooibos łagodzi mdłości) oraz te które karmią - rooibos ma właściwości wspomagające laktację.
Zawiera on witaminę C, rutynę, żelazo, potas, wapń. Pozytywnie wpływa więc na budowanie odporności naszego organizmu. Rooibos zawiera też substancje, które pobudzają wydzielanie serotoniny czyli tzw. hormonu szczęścia. Do dopełnienia całokształtu napar z czerwonego krzewu pobudza trawienie, reguluje ciśnienie.
3. Rooibos na każdą porę
Latem świetnie sprawdza się pity na zimno, z kostkami lodu lub np. sokiem z czarnej porzeczki. Zimą z odrobiną miodu oraz cynamonu rozgrzeje w długie wieczory.
4. Karmelowy rooibos
Rooibos Karmel i maślana bułeczka to śniadanie idealne. Smaczny, lekko mleczny smak nie potrzebuje już żadnych dodatków.
Parzysz, odczekujesz kilka minut, mieszasz, wąchasz i już na Twojej twarzy pojawia się uśmiech! A jeszcze nawet nie spróbowałeś ;)
![]() | |
Skład | |
Rooibos, karmelowo-śmietanowe mleko (słodzone mleko odtłuszczone*, mleko skondensowane*, cukier, glukoza, melasa, tłuszcz masła, środek zwilżający: sorbitol, środek emulgujący: mono i diglicerydów jadalnych kwasów tłuszczowych), kruche elementy (cukrowy, orzech laskowy*, cukier inwertowany), aromat migdałowy. | |
Przygotowanie naparu | |
![]() | 1 - 2 łyżeczki w przypadku 200 ml wody |
![]() | Woda o temperaturze 95 stopni C |
![]() | 3 - 6 minut |
Do parzenia rooibosa polecamy papierowe filtry, ponieważ drobno krojone kawałeczki rooibosa przechodzą przez większość sitek i zaparzaczy.
- Typ herbaty:Smakowa/Z dodatkami