Kostaryka Tarazzu SHB kawa mielona

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 20,40 zł 20.40
ilość szt.
Zyskujesz 2 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Kostaryka Tarazzu SHB to mielona kawa arabika 100%. Profil smakowy naszej kostarykańskiej kawy mielonej to połączenie słodkiej pomarańczy, dojrzałej mandarynki, kwiatów dopełniony mleczną czekoladą z delikatnymi nutami orzechów.

Kraj pochodzenia: Kostaryka
Region: Los Santos, Tarrazu
Gatunek: Arabika - Caturra, Catuai
Zbiory: grudzień - marzec
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200 - 1800 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: pomarańcza, mandarynka, mleczna czekolada
Aromat: orzechowy, kwiatowy
Body/cielistość: pełne
Kwasowość: niska, ale wyczuwalna

Smak mielonej kawy z Kostaryki

Kawa mielona Kostaryka Tarazzu SHB reprezentuje gatunek Caturra, Catuai. Charakteryzuje się doskonałym orzechowym aromatem z wyczuwalną nutą mlecznej czekolady. Egzotyczna strona kawy mielonej z Kostaryki to smak mandarynek, pomarańczy oraz kwiatów. w połączeniu nasza kawa to opcja dla pijących kawę z mlekiem i wielbicieli małej czarnej.

Kawa mielona z Kostaryki

Kawa odgrywa w Kostaryce bardzo ważną rolę i stanowi dużą część gospodarki tego małego kraju położonego w Ameryce Środkowej. Kostarykańska kawa cechuje się dojrzałością ziaren – są one zbierane wyłącznie metodą ręczną. Nasze kostarykańskie ziarna świeżo zmielone powstają w rejonie Tarazzu na niedużej, charakterystycznej dla Kostaryki plantacji. Kawy z tych rejonów są bardzo wysokiej jakości, bo charakteryzują się wysoką kulturą upraw i występowaniem w bardzo dobrych warunkach środowiskowych. Także władze państwa troszczą się o to, aby ich kawy przeznaczane na eksport charakteryzowały się najlepszą jakością.

Oznaczenia literowe przy kawie mielonej z Kostaryki

Występujący przy nazwie kawy skrót SHB (Strictly Hard Beans - wyłącznie twarde ziarna), który jest równoważny z SHG (Strictly High Grown - wyłącznie wysokie uprawy) informuje, że kawa rośnie na wysokości co najmniej 1370 m n.p.m. Kawa z tego typu upraw uważana jest za najlepszą na świecie, gdyż jej smak i aromat jest czysty, pozbawiony zanieczyszczeń środowiska czy nadmiernej ilości pestycydów. Jednocześnie jej owoce długo dojrzewają dzięki chłodnym nocom, kiedy to ich rozwój jest chwilowo zatrzymany przez co jej ziarna, mają rozwinięty profil smakowy.

Brak nawozów przy uprawie kawy na Kostaryce

Tarazzu SHB to bardzo wysokiej jakości kawa Arabica. Uprawiana jest na wysokości 1200-1800 m n.p.m. na terenach żyznych gleb wulkanicznych. Dzięki temu nie ma konieczności używania dodatkowych środków użyźniających, nawozów – wybrana przez nas kawa świeżo zmielona jest w 100% naturalna.

Jak parzyć naszą kawę mieloną z Kostaryki?

Kostaryka Tarazzu SHB to kawa arabika o bardzo złożonym profil smakowym i ciekawym aromacie. Kostarykańska kawa mielona idealnie nadaje się do parzenia metodami alternatywnymi takimi jak: Chemex, Aeropress czy syfon, lecz dzięki złożoności swojego smaku zaparzona jako "zalewajka" w kubku będzie smakować równie dobrze. Przy parzeniu kawy mielonej z Kostaryki my korzystamy z przepisu 6g kawy na 100ml wody. Polecamy wypróbować!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl