Kostaryka Tarazzu SHB kawa ziarnista

Kostarykańska kawa, 100% arabika - Kostaryka Tarazzu SHB. O smakowych nutach pomarańczy, mandarynki i aromacie orzechowym, kwiatowym. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
21,21 zł
Brutto
W magazynie

Kostaryka Tarazzu SHB kawa ziarnista 5 1 5 5

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 5
 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Kostaryka Tarazzu SHB - kawa 100% arabika


Kawa Kostaryka Tarazzu SHB reprezentuje gatunek Caturra, Catuai. Charakteryzuje się doskonałym orzechowym aromatem z wyczuwalną nutą orzechów i kwiatów, natomiast smakuje egzotycznie, bo da się w niej poczuć smak mandarynek, pomarańczy oraz mlecznej czekolady.


Kawa z Kostaryki

Kawa odgrywa w Kostaryce bardzo ważną rolę i stanowi dużą część gospodarki tego małego kraju położonego w Ameryce Środkowej. Kostarykańska kawa cechuje się dojrzałością ziaren – są one zbierane wyłącznie metodą ręczną.


Smak i aromat kawy

Kawa Kostaryka Tarazzu SHB cechuje się niepowtarzalnym smakiem pomarańczy, mandarynek i mlecznej czekolady, a jej aromat jest mocno orzechowy z wyczuwalną nutą kwiatową.



Charakterystyka kawy

Kraj pochodzenia: Kostaryka

Region: Los Santos, Tarrazu

Gatunek: Arabika - Caturra, Catuai

Zbiory: grudzień - marzec

Metoda pozyskiwania: na mokro

Wysokość upraw: 1200 - 1800 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: pomarańcza, mandarynka, mleczna czekolada

Aromat: orzechowy, kwiatowy

Body/cielistość: pełne

Kwasowość: niska, ale wyczuwalna

Tarazzu powstaje w rejonie Tarazzu na niedużej, charakterystycznej dla Kostaryki plantacji. Kawy z tych rejonów są bardzo wysokiej jakości, bo charakteryzują się wysoką kulturą upraw i występowaniem w bardzo dobrych warunkach środowiskowych. Także władze państwa troszczą się o to, aby ich kawy przeznaczane na eksport charakteryzowały się najlepszą jakością.

Występujący przy nazwie kawy skrót SHB (Strictly Hard Beans - wyłącznie twarde ziarna), który jest równoważny z SHG (Strictly High Grown - wyłącznie wysokie uprawy) informuje, że kawa rośnie na wysokości co najmniej 1370 m n.p.m.

Kawa z tego typu upraw uważana jest za najlepszą na świecie, gdyż jej smak i aromat jest czysty, pozbawiony zanieczyszczeń środowiska czy nadmiernej ilości pestycydów. Jednocześnie jej owoce długo dojrzewają dzięki chłodnym nocom, kiedy to ich rozwój jest chwilowo zatrzymany przez co jej ziarna, mają rozwinięty profil smakowy.

Tarazzu SHB to bardzo wysokiej jakości kawa Arabica. Uprawiana jest na wysokości 1200-1800 m n.p.m. na terenach żyznych gleb wulkanicznych. Dzięki temu nie ma konieczności używania dodatkowych środków użyźniających, nawozów – kawa jest w 100% naturalna.

Opis

Stopień wypalenia
Średnie palenie
Pochodzenie ziaren
Kostaryka
Kwasowość
Niska

Zobacz także

Komentarze

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: