
Jemen Matari kawa ziarnista
Opis
Kawa ziarnista 100% arabika Jemen Matari to kawa p wyjątkowym smaku winogron i owoców tropikalnych. W jej smaku można wyczuć rzadko spotykany posmak maślanych ciastek. Idealna do alternatywy.
Kraj pochodzenia: Jemen
Region: Bani Matar
Gatunek: Arabica
Zbiory: styczeń - marzec
Metoda pozyskiwania: na sucho
Wysokość upraw: 1775 - 1950 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty winogron, owoców tropikalnych, słodki, ziemisty
Aromat: ciastka maślane
Body/cielistość: kremowe
Kwasowość: średnia
Wyjątkowe ziarna kawy 100% arabiki Jemen Matari
Jemen jest słabo rozwiniętym państwem arabskim, ale jego wyżynno-górzysta powierzchnia daje warunki idealne do uprawy kawy. Państwo charakteryzuje się tradycyjnymi sposobami uprawy i zbierania ziaren, ponieważ duże wysokości nie pozwalają na użycie maszyn. Zatem owoce kawowców zbierane są ręcznie i przewożone na osłach. Kawa, jaka stamtąd wędruje na cały świat, jest jednocześnie tradycyjna i orientalna i za to uwielbiana w różnych zakątkach.
Jak smakuje kawa ziarnista 100 % arabika Jemen Matari?
W smaku kawy Jemen Matari można wychwycić nuty winogron i owoców tropikalnych. Ocenia się go jako ziemisty i słodki. Dodatkowo wzbogacona jest o aromat maślanych ciasteczek, co dodaje kawie słodyczy. Kremowe body zachęca do delektowania się każdym łykiem.Niektórzy twierdzą, że kawa z Jemenu jest inna niż wszystkie. To dlatego, że ma złożony i bardziej intensywny aromat, uderzający od razu po otworzeniu opakowania. Najwyższa jakość, jaką można poczuć przy każdym łyku, to zasługa wysokości, na jakiej uprawiają ją rolnicy – 1775-1950 m n.p.m. Do uprawy kawy w dzielnicy Beni Matar nie stosuje się nawozów sztucznych.
Skąd się bierze wyjątkowy smak kawy ziarnistej Jemen Matari?
Smak Jemeńskiej kawy ziarnistej jest wynikiem surowego klimatu panującego w Jemenie. Taki klimat jest dla roślin czynnikiem stresowym, przez co ziarna Jemen Matari są stosunkowo małe. Z tego samego powodu gromadzi się w nich dużo cukrów i składników odżywczych. Słodycz to zasługa suszenia w warunkach naturalnych, czyli na słońcu. To jeden z przykładów na to, że kawa nie musi kosztować fortuny, żeby miała niepowtarzalny i doskonały smak.
Jak parzyć kawę ziarnistą z Jemenu?
Kawa ziarnista Jemen Matari zasługuje na specjalne traktowanie. Jeżeli w parzenie włożysz odrobinę serca i poświęcisz jej wyjątkowo kilka minut więcej niż przy tradycyjnych codziennych ziarnach jakie pijesz odwdzięczy Ci się wyjątkowym aromatem, smakiem i przyjemnym uczuciem posmaku kawy w ustach na dłużej. Kawę ziarnistą Jemen Matari najlepiej parzyć w urządzeniach alternatywnych takich jak: Chemex, drip, Aeropress czy ekspres przelewowy.