Szukasz prezentu?

  • świeżo palona kawa
  • aromatyczna herbata
  • dobry na każdą okazję
  • z dbałością o każdy szczegół
  • z miłości do kawy i herbaty

Indie Monsooned Malabar AA kawa ziarnista

Dostępność: duża ilość
Cena: 17,40 zł 17.40
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Indie Monsooned Malabar AA to kawa ziarnista 100% arabika. Charakterystyczny smak zawdzięcza procesowi monsunowania. Wyczywalne w tej Indyjskiej kawie nuty smakowe to czekolada, karmel, tytoń, dym oraz prażone orzechy.

Kraj pochodzenia: Indie
Region: Karnataka, Western Ghats
Gatunek: Arabica - Catimor
Zbiory: październik - luty
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1100 - 1200 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: czekolady, przypraw, prażonych orzechów
Aromat: wyczuwalne nuty karmelu, tytoniu, dymu
Body/cielistość: umiarkowane
Kwasowość: niska

Indie Monsooned Malabar AA - kawa ziarnista 100% arabika. Indie to kraj południowej Azji. Znajduje się on na piątym miejscu pod względem światowej produkcji kawy ziarnistej. To również miejsce, gdzie charakterystyczne są trwające kilka tygodni pory monsunowe. To one odpowiadają za specyficzny i niepowtarzalny smak i aromat prezentowanej kawy ziarnistej, którego nie znajdziemy w ziarnach kawy z innych regionów świata.

Kawa ziarnista Monsooned Malabar AA pochodzi z regionu Malabar. Pora deszczowa oraz idealne zacienienie w tym rejonie sprawiają, że warunki do wzrostu krzewów kawowych są idealne. Kawowce rosną na wysokości 1100-1200 m n.p.m. Sposób obróbki tej kawy to metoda „na mokro”.

Ziarna kaw z Indii mają jasnobrązowy kolor i zwiększoną wielkość o czym mówi symbol AA.

Monsunowanie kawy ziarnistej Malabar

Ziarna kawy India Monsooned Malabar podlegają procesowi monsunowania. Proces ten jest związany z tradycją. W dawnych czasach transport kawy do Europy trwał kilka miesięcy. Była ona przewożona drogą morską drewnianymi statkami. Podczas tego transportu jej ziarna naturalnie przesiąkały wilgocią co powodowało, że uzyskiwała charakterystyczną barwę i walory smakowe. Przez wiele lat Europejczycy przyzwyczaili się do tego wyjątkowego smaku. Monsunowanie to proces zastępczy. Polega na wystawieniu ziaren kawy na działanie wilgotnego powietrza (w porze monsunowej) i następnie na przeczesywaniu grabiami.

Smak kawy ziarnistej z Indii

Napar przyrządzony z tej kawy ziarnistej z Indii charakteryzuje się niską kwasowością. W jej smaku można odnaleźć nuty czekolady, przypraw i prażonych orzechów, a zapach rozbudza zmysły zadymionymi nutami karmelu i tytoniu. Monsunowy charakter tej arabiki jest odczuwany wyraźnie podczas delektowania się jej pysznym smakiem i jest nie do podrobienia.

W czym parzyć Indyjską kawę ziarnistą?

Kawa ziarnista Indie Moonosuned Malabar AA sprawdza się parzona w ekspresie, kawiarce, frenchpressie czy drippie. Kawa indyjska Indie Moonosoned Malabar AA może być parzona w kubku jako popularna "zalewajka". Smak indyjskich ziaren łączy się z mlekiem i cukrem. Kawa z Indii choć ma ciekawy i nieoczywisty profil smakowy posmakuje większości kawowych koneserów.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl