Indie Monsooned Malabar AA kawa ziarnista

Indyjska kawa, 100% arabika -  Indie Monsooned Malabar AA. Charakterystyczny smak zawdzięcza procesowi monsunowania. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
18,84 zł
Brutto
W magazynie

Indie Monsooned Malabar AA kawa ziarnista 5 1 5 3

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 3
 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Indie Monsooned Malabar AA - kawa 100% arabika


Indie to kraj południowej Azji. Znajduje się on na piątym miejscu pod względem światowej produkcji kawy.

To również miejsce, gdzie charakterystyczne są trwające kilka tygodni pory monsunowe. To one odpowiadają za specyficzny i niepowtarzalny smak i aromat prezentowanej kawy, którego nie znajdziemy w ziarnach z innych regionów świata.

Kawa Monsooned Malabar AA pochodzi z regionu Malabar. Pora deszczowa oraz idealne zacienienie w tym rejonie sprawiają, że warunki do wzrostu krzewów kawowych są idealne. Kawowce rosną na wysokości 1100-1200 m n.p.m. Sposób obróbki tej kawy to metoda „na mokro”.

Ziarna Indii mają jasnobrązowy kolor i zwiększoną wielkość o czym mówi symbol AA. Więcej informacji o oznaczeniach kaw znajduje się w Słowniku Kawosza.

Lorenzo A. Castro: A Dutch East-Indiaman off Hoorn  Dulwich Picture Gallery [Public domain]
Monsunowanie kawy

Ziarna kawy India Monsooned Malabar podlegają procesowi monsunowania. Proces ten jest związany z tradycją.

W dawnych czasach transport kawy do Europy trwał kilka miesięcy. Była ona przewożona drogą morską drewnianymi statkami. Podczas tego transportu jej ziarna naturalnie przesiąkały wilgocią co powodowało, że uzyskiwała charakterystyczną barwę i walory smakowe. Przez wiele lat Europejczycy przyzwyczaili się do tego wyjątkowego smaku. Monsunowanie to proces zastępczy. Polega na wystawieniu ziaren kawy na działanie wilgotnego powietrza (w porze monsunowej) i następnie na przeczesywaniu grabiami.


Smak

Przyrządzony napar charakteryzuje się niską kwasowością. W jej smaku można odnaleźć nuty czekolady, przypraw i prażonych orzechów, a zapach rozbudza zmysły zadymionymi nutami karmelu i tytoniu.

Monsunowy charakter tej arabiki jest odczuwany wyraźnie podczas delektowania się jej pysznym smakiem i jest nie do podrobienia.


Charakterystyka

Kraj pochodzenia: Indie
Region: Karnataka, Western Ghats
Gatunek: Arabica - Catimor
Zbiory: październik - luty
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1100 - 1200 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: czekolady, przypraw, prażonych orzechów
Aromat: wyczuwalne nuty karmelu, tytoniu, dymu
Body/cielistość: umiarkowane
Kwasowość: niska

Opis

Profil palenia
Średnie
Pochodzenie ziaren
Indie
Kwasowość
Niska

Komentarze

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: