Kawa Indie Monsooned Malabar AA

Indyjska kawa, 100% arabika -  Indie Monsooned Malabar AA. Charakterystyczny smak zawdzięcza procesowi monsunowania. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Kawa Indie Monsooned Malabar AA 5 1 5 2

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.

Najbliższa wysyłka już za
Nie czekaj, zamów teraz!
Dostawa już od 9,90 zł
Darmowa od 99zł! Sprawdź więcej
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór w sklepie 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze. Za darmo!

Darmowa dostawa w przypadku wyboru:

Sposób wysyłki Całkowity koszt wysyłki
Wartość zamówienia - Przelew
- Dotpay
- Pobranie!
Kurier Inpost powyżej 99zł 0 zł

1 punkt otrzymuje się za zamówienie o wartości minimum 10 zł. Informacje o naliczonych punktach znajdziesz w koszyku. Więcej informacji o programie lojalnościowym w sklepie Zaparzymy.pl


8,80 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Indie
Kwasowość Niska

Opis produktu:

Twoja porcja energii - Zaparzymy.pl

Indie Monsooned Malabar AA - kawa 100% arabika

Indie to kraj południowej Azji. Znajduje się on na piątym miejscu pod względem światowej produkcji kawy.

To również miejsce, gdzie charakterystyczne są trwające kilka tygodni pory monsunowe. To one odpowiadają za specyficzny i niepowtarzalny smak i aromat prezentowanej kawy, którego nie znajdziemy w ziarnach z innych regionów świata.

Kawa Monsooned Malabar AA pochodzi z regionu Malabar. Pora deszczowa oraz idealne zacienienie w tym rejonie sprawiają, że warunki do wzrostu krzewów kawowych są idealne. Kawowce rosną na wysokości 1100-1200 m n.p.m. Sposób obróbki tej kawy to metoda „na mokro”.

Ziarna Indii mają jasnobrązowy kolor i zwiększoną wielkość o czym mówi symbol AA. Więcej informacji o oznaczeniach kaw znajduje się w Słowniku Kawosza.

Lorenzo A. Castro: A Dutch East-Indiaman off Hoorn  Dulwich Picture Gallery [Public domain]Monsunowanie kawy

Ziarna kawy India Monsooned Malabar podlegają procesowi monsunowania. Proces ten jest związany z tradycją.

W dawnych czasach transport kawy do Europy trwał kilka miesięcy. Była ona przewożona drogą morską drewnianymi statkami. Podczas tego transportu jej ziarna naturalnie przesiąkały wilgocią co powodowało, że uzyskiwała charakterystyczną barwę i walory smakowe. Przez wiele lat Europejczycy przyzwyczaili się do tego wyjątkowego smaku. Monsunowanie to proces zastępczy. Polega na wystawieniu ziaren kawy na działanie wilgotnego powietrza (w porze monsunowej) i następnie na przeczesywaniu grabiami.



Smak

Przyrządzony napar charakteryzuje się niską kwasowością. W jej smaku można odnaleźć nuty czekolady, przypraw i prażonych orzechów, a zapach rozbudza zmysły zadymionymi nutami karmelu i tytoniu.

Monsunowy charakter tej arabiki jest odczuwany wyraźnie podczas delektowania się jej pysznym smakiem i jest nie do podrobienia.

Charakterystyka

Kraj pochodzenia: Indie

Region: Karnataka, Western Ghats

Gatunek: Arabica - Catimor

Zbiory: październik - luty

Metoda pozyskiwania: na mokro

Wysokość upraw: 1100 - 1200 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: czekolady, przypraw, prażonych orzechów

Aromat: wyczuwalne nuty karmelu, tytoniu, dymu

Body/cielistość: umiarkowane

Kwasowość: niska

FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż 3 miesiące od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres sklep@zaparzymy.pl

Mapa źródła kaw w Zaparzymy.pl

Powiązane artykuły

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Komentarze: