Kawa Indie Monsooned Malabar AA

Indyjska kawa, 100% arabika -  Indie Monsooned Malabar AA. Charakterystyczny smak zawdzięcza procesowi monsunowania . Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Kawa Indie Monsooned Malabar AA

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 0 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.

Zamów teraz, wysyłka dzisiaj za
Nie czekaj, zamów teraz!
Dostawa już od 9,90 zł
Darmowa od 99zł! Sprawdź więcej
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór w sklepie 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze. Za darmo!

Darmowa dostawa w przypadku wyboru:

Sposób wysyłki Całkowity koszt wysyłki
Wartość zamówienia - Przelew
- Dotpay
- Pobranie!
Kurier Inpost powyżej 99zł 0 zł

1 punkt otrzymuje się za zamówienie o wartości minimum 10 zł. Informacje o naliczonych punktach znajdziesz w koszyku. Więcej informacji o programie lojalnościowym w sklepie Zaparzymy.pl


8,80 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Indie
Kwasowość Niska

Opis produktu:

Twoja porcja energii - Zaparzymy.pl

Kawa arabika Indie Monsooned Malabar AA

Indie, czyli kraj południowego Wschodu, to miejsce, gdzie charakterystyczne są trwające kilka tygodni pory monsunowe. To one odpowiadają za specyficzny i niepowtarzalny w przypadku kaw z innych regionów świata smak i aromat. Dzięki temu Indie znajdują się na piątym miejscu pod względem światowej produkcji kawy.

Kawa Monsooned Malabar AA pochodzi z regionu Malabar. Pora deszczowa oraz idealnie zacienienie w tym rejonie sprawiają, że warunki do wzrostu krzewów kawowych są idealne. Kawa charakteryzuje się niską kwasowością. Jej ziarna mają jasnobrązowy kolor i zwiększoną wielkość (symbol AA).

Lorenzo A. Castro: A Dutch East-Indiaman off Hoorn  Dulwich Picture Gallery [Public domain]Monsunowanie kawy

Ziarna kawy Indie Monsooned Malabar podlegają procesowi monsunowania. Proces ten jest związany z tradycją.

W dawnych czasach transport kawy do Europy trwał kilka miesięcy. Była ona przewożona drogą morską drewnianymi statkami. Podczas tego transportu jej ziarna naturalnie przesiąkały wilgocią co powodowało, że uzyskiwała charakterystyczną barwę i walory smakowe. Przez wiele lat Europejczycy przyzwyczaili się do tego wyjątkowego smaku. Monsunowanie to proces zastępczy. Polega na wystawieniu ziaren kawy na działanie wilgotnego powietrza (w porze monsunowej) i następnie na przeczesywaniu grabiami.



Smak

W jej smaku można odnaleźć nuty czekolady, specjalnie dobranych przypraw i prażonych orzechów, a zapach rozbudza zmysły zadymionymi nutami karmelu i tytoniu. Rosną one na wysokości 1100-1200 m n.p.m., skąd pozyskuje się je metodą „na mokro”. Monsunowy charakter arabiki jest odczuwany wyraźnie podczas delektowania się jej pysznym smakiem nie do podrobienia.

Charakterystyka

Kraj pochodzenia: Indie

Region: Karnataka, Western Ghats

Gatunek: Arabika - Catimor

Zbiory: październik - luty

Metoda pozyskiwania: na mokro

Wysokość upraw: 1100 - 1200 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: czekolady, przypraw, prażonych orzechów

Aromat: wyczuwalne nuty karmelu, tytoniu, dymu

Body/cielistość: umiarkowane

Kwasowość: niska

* Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną (która jest mielona przed samym wysłaniem zamówienia). Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.


Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż 3 miesiące od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres sklep@zaparzymy.pl

Mapa źródła kaw w Zaparzymy.pl

Powiązane artykuły

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Komentarze: