Brazylia Santos 17/18 kawa ziarnista

Brazylijska kawa, 100% arabika - Brazylia Santos 17/18. Cechują ją smakowe nuty czekolady i orzechów. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
15,62 zł
Brutto
W magazynie

Brazylia Santos 17/18 kawa ziarnista 5 1 5 2

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 2
 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Brasil Santos 17/18 - kawa 100% arabica

Wystarczy otworzyć opakowanie, aby poczuć zniewalający zapach aromatycznej kawy. Pojawiają się tutaj nuty czekoladowe i orzechowe spowite słodyczą.


Kawa brazylijska – uważana za najlepszą na świecie

Fernando Mafra from São Paulo, Brasil [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Propozycja pochodzi z kraju, będącego największym eksporterem kawy na świecie. Ziarna tej kawy mają większy rozmiar niż tradycyjne – stąd oznaczenie wielkości: 17/18 – co przekłada się na jej porządną jakość. Gdzie się ją zbiera? W brazylijskim regionie Mogiana, Sul de Minas, Cerrado. Wysokość upraw tej brazylijskiej kawy to 800-1350 m n.p.m.


Czekoladowo-orzechowy smak kawy

Brazylia Santos przetwarzana jest na sucho, czyli ziarna suszy się na słońcu, kiedy jeszcze znajdują się w środku owocu. Jakie ma to przełożenie na smak? Otóż kiedy ziarna wysychają w bardzo bliskiej obecności miąższu z owocu, smak staje się bardziej złożony. W tym przypadku jest wyrazisty: gęsty i słodki. Wyczuwalne są nuty czekoladowe i orzechowe, które idealnie się ze sobą komponują. Do tego dochodzi słodki aromat, więc kawa będzie się nadawać jako dodatek do pysznych deserów. Jej delikatny smak długo pozostaje w ustach.

Cechuje się ponadto średnim body oraz niską kwasowością.

ed Catucaí Coffee, a variety of COFFEA ARABICA - Matipó City - Minas Gerais State - Brazil This photo was taken in May-2005 by Marcelo Corrêa  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 CC BY-SA 3.0


Kawa czarna czy kawa z mlekiem?

Można ją przygotować każdą metodą, jednak przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym stworzy niepowtarzalną, gęstą cremę. Ponieważ jedną z głównych cech jej smaku jest słodycz, można ją pić jako kawę czarną. Wówczas można pełniej poczuć złożoność smaku. Świetnie sprawdzi się także z dodatkiem mleka.

Poleca się ją tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą. Dlaczego? Odpowiada za to jej delikatność i łagodność – przypadnie do gustu każdemu.


Charakterystyka kawy

Kraj pochodzenia: Brazylia

Region:
Mogiana, Sul de Minas, Cerrado

Gatunek:
Arabika - Mundo Novo, Icatu, Acaia, Catuai, Tupi

Zbiory:
maj/sierpień

Metoda pozyskiwania:
na sucho

Wysokość upraw:
800 - 1350 m n.p.m.

Profil palenia:
średnie

Smak:
nuty czekolady i orzechów

Aromat:
słodki

Body/cielistość:
średnie

Kwasowość:
niska


Pamiętaj, że kupując więcej zyskujesz lepszą cenę :)

Fot: Fernando Mafra from São Paulo, Brasil [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons oraz CC BY-SA 3.0, Link

Opis

Stopień wypalenia
Średnie palenie
Pochodzenie ziaren
Brazylia
Kwasowość
Niska

Zobacz także