Kolumbia Excelso EP kawa ziarnista

Kolumbijska kawa, 100% arabika - Kolumbia Excelso EP Medellin. Cechuję ją delikatność i zrównoważony smak. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
16,11 zł
Brutto
W magazynie

Kolumbia Excelso EP kawa ziarnista 4.5 1 5 12

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 12
 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Colombia Excelso EP Medellin - kawa 100% arabica


Kawa z Kolumbii jest ceniona za wysoką jakość. Nie inaczej jest w tym przypadku. Napój przyrządza się z ziaren o wielkości 15-16 mm po przekątnej.


Kawa kolumbijska – najwyższa jakość

NP 2DU colombia 22_lo  Pic by Neil Palmer (CIAT). (CC BY-SA 2.0) Według danych "The Observatory of Economic Complexity" Kolumbia to drugi na świecie kraj, będący producentem kawy typu arabica.

Kawa Kolumbia Excelso jest oceniana jako najlepsza kawa kolumbijska. Można ją spożywać o każdej porze dnia dzięki delikatności i zrównoważonym smaku, jakimi się cechuje. Ta propozycja pochodzi z regionu Antioquia/Medellin. Jest to obszar, na którym uprawia się najwięcej kolumbijskiej kawy, stąd tak wysoka jakość. Ziarna kaw pochodzące z Medellin zbierane są między październikiem a grudniem. Mają najwyższą opinię wśród smakoszy, co przekłada się także na cenę.


Klasyfikacja ziaren kawy

Kolumbia klasyfikuje wizualnie ziarna kawy używając słów - w odróżnieniu od liter np. Tanzania AA czy cyfr np. Etiopia Sidmo GR2. Większe ziarna są uważane za bardziej atrakcyjne.

Ziarna klasyfikowane są przed wysyłką. Te, które mają przekątną długości 15-16 mm, otrzymują właśnie takie oznaczenie, ale są nieco mniejsze niż Supremo.

Ziarna kawy- fot. Pixabay License



Czy wielkość ziaren wpływa na smak kawy?

To już indywidualna kwestia, szczególnie, że Supremo i Excelso są zbierane często z tego samego drzewa. Zapraszamy więc do testowania.


Co oznacza skrót EP znajdujący się w nazwie?

Symbol EP (Europejskie Przygotowanie) to odniesienie do sposobu przygotowania ziaren do wysyłki na rynek europejski. Dla spełnienia wymogów Unii Europejskiej są one sortowane ręcznie, aby można było mieć pewność, że wszystkie ziarna gorszej jakości zostały usunięte. Zatem na rynek europejski trafia ziarno najwyższej jakości.


Kawa o smaku czekolady

Najbardziej wyczuwalne w Kolumbia Excelsonuty smakowe to czekolada. Aromat niesie ze sobą akcenty cytrusowe i orzechowe. To dość niebanalne połączenie, które zawiera w sobie jednocześnie świeżość i lekką kwasowość owoców oraz słodycz orzechów.

Wyczuwalne na języku body jest oceniane jako średnie, podobnie jak kwasowość – średnia i lekko żurawinowa.


Sposób przyrządzenia kawy

Ta kawa ziarnista doskonale sprawdzi się przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym albo, po wcześniejszym zmieleniu, w kawiarce. Można ją także z powodzeniem zaparzać tradycyjnie – zmieloną wsypać do filiżanki i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą (temp. 94 st. C).


Charakterystyka

Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Antioquia/Medellin
Gatunek: Arabika, Typica, Bourbon
Zbiory: październik/grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1100 - 1500 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty czekolady
Aromat: lekko cytrusowy, orzechowy
Body/cielistość: średnie
Kwasowość: średnia, żurawinowa

Opis

Stopień wypalenia
Średnie palenie
Pochodzenie ziaren
Kolumbia
Kwasowość
Średnia

Zobacz także

Komentarze

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: