Kawa Kolumbia Excelso EP

Kolumbijska kawa, 100% arabika - Kolumbia Excelso EP Medellin. Cechuję ją delikatność i zrównoważony smak. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Kawa Kolumbia Excelso EP 4 1 5 5

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.

Najbliższa wysyłka już za
Nie czekaj, zamów teraz!
Dostawa już od 9,90 zł
Darmowa od 99zł! Sprawdź więcej
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór w sklepie 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze. Za darmo!

Darmowa dostawa w przypadku wyboru:

Sposób wysyłki Całkowity koszt wysyłki
Wartość zamówienia - Przelew
- Dotpay
- Pobranie!
Kurier Inpost powyżej 99zł 0 zł

1 punkt otrzymuje się za zamówienie o wartości minimum 10 zł. Informacje o naliczonych punktach znajdziesz w koszyku. Więcej informacji o programie lojalnościowym w sklepie Zaparzymy.pl


7,10 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Kolumbia
Kwasowość Średnia

Opis produktu:

Twoja porcja energii - Zaparzymy.pl

Colombia Excelso EP Medellin - kawa 100% arabica



Kawa z Kolumbii jest ceniona za wysoką jakość. Nie inaczej jest w tym przypadku. Napój przyrządza się z ziaren o wielkości 15-16 mm po przekątnej.

Kawa kolumbijska – najwyższa jakość


NP 2DU colombia 22_lo  Pic by Neil Palmer (CIAT). (CC BY-SA 2.0) Według "The Observatory of Economic Complexity"
Kolumbia to drugi na świecie kraj, będący producentem kawy typu arabica.

Kawa Kolumbia Excelso jest oceniana jako najlepsza kawa kolumbijska. Można ją spożywać o każdej porze dnia dzięki delikatności i zrównoważonym smaku, jakimi się cechuje. Ta propozycja pochodzi z regionu Antioquia/Medellin. Jest to obszar, na którym uprawia się najwięcej kolumbijskiej kawy, stąd tak wysoka jakość. Ziarna kaw pochodzące z Medellin zbierane są między październikiem a grudniem. Mają najwyższą opinię wśród smakoszy, co przekłada się także na cenę.

Klasyfikacja ziaren kawy

Kolumbia klasyfikuje wizualnie ziarna kawy używając słów - w odróżnieniu od liter np. Tanzania AA czy cyfr np. Etiopia Sidmo GR2. Większe ziarna są uważane za bardziej atrakcyjne.

Ziarna klasyfikowane są przed wysyłką. Te, które mają przekątną długości 15-16 mm, otrzymują właśnie takie oznaczenie, ale są nieco mniejsze niż Supremo.

Ziarna kawy- fot. Pixabay License

Czy wielkość ziaren wpływa na smak kawy?

To już indywidualna kwestia, szczególnie, że Supremo i Excelso są zbierane często z tego samego drzewa. Zapraszamy więc do testowania.


Co oznacza skrót EP znajdujący się w nazwie?

Symbol EP (Europejskie Przygotowanie) to odniesienie do sposobu przygotowania ziaren do wysyłki na rynek europejski. Dla spełnienia wymogów Unii Europejskiej są one sortowane ręcznie, aby można było mieć pewność, że wszystkie ziarna gorszej jakości zostały usunięte. Zatem na rynek europejski trafia ziarno najwyższej jakości.

Kawa o smaku czekolady

Najbardziej wyczuwalne w Kolumbia Excelsonuty smakowe to czekolada. Aromat niesie ze sobą akcenty cytrusowe i orzechowe. To dość niebanalne połączenie, które zawiera w sobie jednocześnie świeżość i lekką kwasowość owoców oraz słodycz orzechów.


Wyczuwalne na języku body jest oceniane jako średnie, podobnie jak kwasowość – średnia i lekko żurawinowa.

Sposób przyrządzenia kawy

Ta kawa ziarnista doskonale sprawdzi się przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym albo, po wcześniejszym zmieleniu, w kawiarce. Można ją także z powodzeniem zaparzać tradycyjnie – zmieloną wsypać do filiżanki i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą (temp. 94 st. C).


Charakterystyka

Kraj pochodzenia: Kolumbia

Region: Antioquia/Medellin

Gatunek: Arabika, Typica, Bourbon

Zbiory: październik/grudzień

Metoda pozyskiwania: na mokro

Wysokość upraw: 1100 - 1500 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: nuty czekolady

Aromat: lekko cytrusowy, orzechowy

Body/cielistość: średnie

Kwasowość: średnia, żurawinowa



FAQ Najczęstsze pytania



1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż 3 miesiące od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl

Fot: Neil Palmer (CIAT) (CC BY-SA 2.0)

Mapa źródła kaw w Zaparzymy.pl

Powiązane artykuły

Produkty powiązane

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Komentarze: