Kolumbijska kawa, 100% arabika - Kolumbia Excelso EP Medellin. Cechuję ją delikatność i zrównoważony smak. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.
Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.
Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Twoja ocena została dodana.
Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.
Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.
Nazwa | Czas dostawy | Cena |
---|---|---|
Odbiór w sklepie | 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). | Za darmo! |
Kurier Inpost | 1-2 dni robocze. | Za darmo! |
Kurier Inpost - za pobraniem | 1-2 dni robocze. | Za darmo! |
Paczkomat | 1-2 dni robocze. | Za darmo! |
Darmowa dostawa w przypadku wyboru:
Sposób wysyłki | Całkowity koszt wysyłki | |
Wartość zamówienia | - Przelew - Dotpay - Pobranie! |
|
Kurier Inpost | powyżej 99zł | 0 zł |
1 punkt otrzymuje się za zamówienie o wartości minimum 10 zł. Informacje o naliczonych punktach znajdziesz w koszyku. Więcej informacji o programie lojalnościowym w sklepie Zaparzymy.pl
Kawa Kolumbia Excelso EP
Kolumbijska kawa, 100% arabika - Kolumbia Excelso EP Medellin. Cechuję ją delikatność i zrównoważony smak. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.
Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.
Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.
Uzupełnj wszystkie pola przed wysłaniem pytania. :
* Wymagane pola
Profil palenia | Średnie |
Pochodzenie | Kolumbia |
Kwasowość | Średnia |
Kawa z Kolumbii jest ceniona za wysoką jakość. Nie inaczej jest w tym przypadku. Napój przyrządza się z ziaren o wielkości 15-16 mm po przekątnej.
Według "The Observatory of Economic Complexity"
Kolumbia to drugi na świecie kraj, będący producentem kawy typu arabica.
Kawa Kolumbia Excelso jest oceniana jako najlepsza kawa kolumbijska. Można ją spożywać o każdej porze dnia dzięki delikatności i zrównoważonym smaku, jakimi się cechuje. Ta propozycja pochodzi z regionu Antioquia/Medellin. Jest to obszar, na którym uprawia się najwięcej kolumbijskiej kawy, stąd tak wysoka jakość. Ziarna kaw pochodzące z Medellin zbierane są między październikiem a grudniem. Mają najwyższą opinię wśród smakoszy, co przekłada się także na cenę.
Kolumbia klasyfikuje wizualnie ziarna kawy używając słów - w odróżnieniu od liter np. Tanzania AA czy cyfr np. Etiopia Sidmo GR2. Większe ziarna są uważane za bardziej atrakcyjne.
Ziarna klasyfikowane są przed wysyłką. Te, które mają przekątną długości 15-16 mm, otrzymują właśnie takie oznaczenie, ale są nieco mniejsze niż Supremo.
To już indywidualna kwestia, szczególnie, że Supremo i Excelso są zbierane często z tego samego drzewa. Zapraszamy więc do testowania.
Symbol EP (Europejskie Przygotowanie) to odniesienie do sposobu przygotowania ziaren do wysyłki na rynek europejski. Dla spełnienia wymogów Unii Europejskiej są one sortowane ręcznie, aby można było mieć pewność, że wszystkie ziarna gorszej jakości zostały usunięte. Zatem na rynek europejski trafia ziarno najwyższej jakości.
Najbardziej wyczuwalne w Kolumbia Excelso są nuty smakowe to czekolada. Aromat niesie ze sobą akcenty cytrusowe i orzechowe. To dość niebanalne połączenie, które zawiera w sobie jednocześnie świeżość i lekką kwasowość owoców oraz słodycz orzechów.
Wyczuwalne na języku body jest oceniane jako średnie, podobnie jak kwasowość – średnia i lekko żurawinowa.
Ta kawa ziarnista doskonale sprawdzi się przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym albo, po wcześniejszym zmieleniu, w kawiarce. Można ją także z powodzeniem zaparzać tradycyjnie – zmieloną wsypać do filiżanki i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą (temp. 94 st. C).
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Antioquia/Medellin
Gatunek: Arabika, Typica, Bourbon
Zbiory: październik/grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1100 - 1500 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty czekolady
Aromat: lekko cytrusowy, orzechowy
Body/cielistość: średnie
Kwasowość: średnia, żurawinowa
FAQ Najczęstsze pytania
1. Skąd pochodzą nasze kawy?
Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.
Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.
2. Jaka jest świeżość naszych kawy?
Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż 3 miesiące od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl
Fot: Neil Palmer (CIAT) (CC BY-SA 2.0)