Nikaragua SHG EP kawa ziarnista

Kawa z Nikaragui, 100% arabika - Nikaragua SHG EP. Cechują ją smakowe nuty czekolady, orzecha i słodki karmelowy aromat. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
18,65 zł
Brutto
Obecnie brak na stanie

Nikaragua SHG EP kawa ziarnista 5 1 5 1

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 1
 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Nicaragua SHG EP - kawa 100% arabica średnio palona


Nikaragua SHG EP to bardzo łagodna kawa. Zachwyca doskonałym smakiem, który swe źródło ma pomiędzy wodami Oceanu Spokojnego a wodami Morza Karaibskiego, czyli w Ameryce Środkowej.

Złożony profil smakowy kawy

Kawa Nikaragua SHG EP cechuje się wieloma smakowymi akcentami. Będzie to smak czekolady z orzechem oraz słodki aromat karmelowy. Charakteryzuje ją średnie body oraz średnia, cytrusowa kwasowość.


Jak wydobyć najlepszy smak kawy?

Kawa sprawdza się zaparzona tradycyjną metodą (czyli zalana wodą o temperaturze ok 94 st. C) oraz w ekspresie ciśnieniowym czy w kawiarce.


Kawa z Nikaragui

Co nam mówi fakt, że kawa Nikaragua SHG EP uprawiana jest w klimacie równikowym Ameryki Środkowej? Bardzo wiele – przede wszystkim, że są to najlepsze warunki do wzrostu kawowców. Klimat równikowy cechuje się dużą wilgotnością i wysokimi średnimi temperaturami miesięcznymi (powyżej 25 stopni), a także mnóstwem składników mineralnych w glebach.


Co oznacza skrót SHG EP przy nazwie kawy?

Nikaragua SHG EP pochodzi z upraw na wysokości 1200-1400 m n.p.m. To górzyste północno-zachodnie regiony kraju, czyli Jinotega. Z wysokością upraw wiąże się oznaczenie, jakie widać z nazwie. SHG, czyli Strictly High Grown – wyłącznie wysoko rosnąca. Jak wysokość upraw wpływa na jakość ziaren? Otóż im wyżej, tym dalej od zanieczyszczeń, a to bezpośrednio przekłada się na jakość kawy. Ważne jest jeszcze to, że na tak dużych wysokościach kawa dojrzewa wolniej, a przez to nabiera lepszego profilu smakowego. Zbierana jest od grudnia do marca, a pozyskuje się ją najpopularniejszą metodą – na mokro.

Drugie oznaczenie, jakie znajduje się w nazwie, czyli EP (European Preparation), oznacza eksport kawy na rynek europejski. Ten charakteryzuje się wyborem najlepszej jakości ziaren, które będą zaakceptowane przez Unię Europejską.


Warto wspomnieć, że większość kawy z Nikaragui jest pozyskiwana przez Asociacion Aldea Global, czyli stowarzyszenie propagujące produkcję ekologiczną i zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi.


Charakterystyka

Kraj pochodzenia: Nikaragua
Region: Jinotega
Gatunek: Arabika - Typica, Caturra, Bourbon
Zbiory: grudzień - marzec
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200 - 1400 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: czekolada, nuty orzecha
Aromat: słodki, karmelowy
Body/cielistość: średnie
Kwasowość: średnia, cytrusowa

Opis

Stopień wypalenia
Średnie palenie
Pochodzenie ziaren
Nikaragua
Kwasowość
Średnia

Zobacz także

Komentarze

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: