Nikaragua Maragogype kawa ziarnista

Kawa z Nikaragui, 100% arabika - Nikaragua Maragogype. Cechują ją smakowe nuty karmelu, cytryny, czekolady i kwiatowo owocowy aromat. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
27,83 zł
Brutto
W magazynie

Nikaragua Maragogype kawa ziarnista 5 1 5 1

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 1
 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Nicaragua Maragogype - kawa 100% arabika średnio palona


Nikaragua to doskonałe miejsce do uprawy kaw. Dzięki świetnym warunkom klimatycznym otrzymujemy kawę najwyższej jakości o smaku karmelu, cytryny i czekolady.


Kawa od pokoleń – Nikaragua Maragogype

Christian Kadluba Nicaragua Maragogype CC BY-SA 2.0

Kawa z Nikaragui, czyli państwa z Ameryki Środkowej, uprawiane jest w klimacie równikowym. Są to najlepsze warunki do prawidłowego wzrostu, dzięki czemu możemy cieszyć się niesamowitym smakiem oraz wysoką jakością ziaren.


Jakie czynniki bezpośrednio odpowiadają za jej doskonały smak?

Przede wszystkim duża wilgotność i wysokie temperatury powyżej 25 stopni, a także mnóstwo składników mineralnych w glebach.

Plantacja, na której uprawiana jest kawa (region: Matagalpa, Jinotega), to miejsce, w którym kawa rośnie od pokoleń. Dzięki temu ziarna kaw obrabiane są z pasją i zamiłowaniem, co czyni je jeszcze bardziej ekskluzywnymi. Najbardziej charakterystyczny dla Nikaragua Maragogype jest rozmiar ziaren. To te największe – o 2 cm długości. Mówi się o nich „elephant bean” czyli „słoniowe ziarno”. Rośnie na wysokościach 1200-1350 m n.p.m. i pozyskiwana jest na mokro.


Subtelność smaku i aromatu

A jakie smaki da się tutaj wyczuć? Przeróżne. Kawa charakteryzuje się niesamowitym bogactwem, które można poczuć przy każdym łyku. Karmel, cytryna, czekolada – to najbardziej wybijające się smaki. Bogaty jest też aromat, wyczuwalne są nuty kwiatowe, czekoladowe i owocowe, a takie połączenie podbija zmysły swoją subtelnością!

Cechą charakterystyczną jest kwasowość na średnim poziomie. Oznacza to, że jest to kawa dość łagodna. Natomiast średnie body (cielistość) to uczucie, jakie pozostaje na języku podczas picia.

Szczególnie polecana jako kawa do ekspresu

Parzenie kawy jest bardzo ważne, ponieważ wybór odpowiedniej metody pozwala wyczuć najlepszy smak i aromat. W przypadku kawy Nikaragua Maragogype istnieje kilka metod, które pozwolą na poznanie tego, co najlepsze. Pierwsza – najbardziej polecana metoda – to parzenie w ekspresie ciśnieniowym. Pozwala ona uzyskać na powierzchni kawy gęstą creme, czyli miękką piankę. Druga metoda to parzenie w ekspresie przelewowym. Sprawdzi się również jako kawa po turecku, czyli parzona w tygielku czy kawiarce.


Charakterystyka

Kraj pochodzenia: Nikaragua
Region: Matagalpa, Jinotega
Gatunek: Arabika Maragogype
Zbiory: listopad - marzec
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200 - 1350 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: karmel, cytryna, czekolada
Aromat: kwiatowy, czekoladowy, owocowy
Body/cielistość: średnie
Kwasowoś

Fot: Christian Kadluba (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/pokpok/1987461591

Opis

Stopień wypalenia
Średnie palenie
Pochodzenie ziaren
Nikaragua
Kwasowość
Średnia

Zobacz także

Komentarze

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: