Kawa Nikaragua Maragogype

Kawa z Nikaragui, 100% arabika - Nikaragua Maragogype. Cechują ją smakowe nuty karmelu, cytryny, czekolady i kwiatowo owocowy aromat. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Kawa Nikaragua Maragogype

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 0 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.

Zamów teraz, wysyłka dzisiaj za
Nie czekaj, zamów teraz!
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór w sklepie 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze Za darmo!

UWAGA!

Darmowa dostawa od 99 zł (nie dotyczy przesyłek paczkomatowych i zagranicznych)

Teraz darmowa dostawa od 99 zł - również w przypadku pobrań!

Wydane 10 zł = 1 pkt. Kupując 1 szt tego produktu możesz otrzymać nawet 1 punkt lojalnościowy. Po dodaniu tego produktu do koszyka, będzie w nim w sumie 1 punkt które mogą być zamienione na jeden bon w kategoriach KAWA i HERBATA o wartości 0,50 zł. Więcej informacji o programie lojalnościowym w sklepie Zaparzymy.pl


14,00 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Nikaragua
Kwasowość Średnia

Opis produktu:

Nicaragua Maragogype - kawa 100% arabika średnio palona




Nikaragua to doskonałe miejsce do uprawy kaw. Dzięki świetnym warunkom klimatycznym otrzymujemy kawę najwyższej jakości o smaku karmelu, cytryny i czekolady.

Kawa od pokoleń – Nikaragua Maragogype

Christian Kadluba Nicaragua Maragogype CC BY-SA 2.0

Kawa z Nikaragui, czyli państwa z Ameryki Środkowej, uprawiane jest w klimacie równikowym. Są to najlepsze warunki do prawidłowego wzrostu, dzięki czemu możemy cieszyć się niesamowitym smakiem oraz wysoką jakością ziaren.

Jakie czynniki bezpośrednio odpowiadają za jej doskonały smak?

Przede wszystkim duża wilgotność i wysokie temperatury powyżej 25 stopni, a także mnóstwo składników mineralnych w glebach.


Plantacja, na której uprawiana jest kawa  (region: Matagalpa, Jinotega), to miejsce, w którym kawa rośnie od pokoleń. Dzięki temu ziarna kaw obrabiane są z pasją i zamiłowaniem, co czyni je jeszcze bardziej ekskluzywnymi. Najbardziej charakterystyczny dla Nikaragua Maragogype jest rozmiar ziaren. To te największe – o 2 cm długości. Mówi się o nich „elephant bean” czyli „słoniowe ziarno”. Rośnie na wysokościach 1200-1350 m n.p.m. i pozyskiwana jest na mokro.


Subtelność smaku i aromatu


A jakie smaki da się tutaj wyczuć? Przeróżne. Kawa charakteryzuje się niesamowitym bogactwem, które można poczuć przy każdym łyku. Karmel, cytryna, czekolada – to najbardziej wybijające się smaki. Bogaty jest też aromat, wyczuwalne są nuty kwiatowe, czekoladowe i owocowe, a takie połączenie podbija zmysły swoją subtelnością!


Cechą charakterystyczną jest kwasowość na średnim poziomie. Oznacza to, że jest to kawa dość  łagodna. Natomiast średnie body (cielistość) to uczucie, jakie pozostaje na języku podczas picia.

Szczególnie polecana jako kawa do ekspresu


Parzenie kawy jest bardzo ważne, ponieważ wybór odpowiedniej metody pozwala wyczuć najlepszy smak i aromat. W przypadku kawy Nikaragua Maragogype istnieje kilka metod, które pozwolą na poznanie tego, co najlepsze. Pierwsza – najbardziej polecana metoda – to parzenie w ekspresie ciśnieniowym. Pozwala ona uzyskać na powierzchni kawy gęstą creme, czyli miękką piankę. Druga metoda to parzenie w ekspresie przelewowym. Sprawdzi się również jako kawa po turecku, czyli parzona w tygielku czy kawiarce.


Charakterystyka

Kraj pochodzenia: Nikaragua

Region: Matagalpa, Jinotega

Gatunek: Arabika Maragogype

Zbiory: listopad - marzec

Metoda pozyskiwania: na mokro

Wysokość upraw: 1200 - 1350 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: karmel, cytryna, czekolada

Aromat: kwiatowy, czekoladowy, owocowy

Body/cielistość: średnie

Kwasowość: średnia


FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż pół roku od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl


Fot: Christian Kadluba (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/pokpok/1987461591

Powiązane artykuły

Produkty powiązane

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Komentarze: