Etiopia Sidamo Gr.2 kawa ziarnista

Etiopska kawa, 100% arabika - Etiopia Sidamo Gr.2. Cechują ją nuty smakowe kwiatów, limonki i aromat cytrusowy z nutami czekolady. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
19,07 zł
Brutto
W magazynie

Etiopia Sidamo Gr.2 kawa ziarnista 3.75 1 5 4

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 3.75 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 4
 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Ethiopia Sidamo Gr.2 - kawa 100% arabica


Jeśli chcesz zagłębić się w owocowo-kwiatowe nuty smakowe z dodatkiem czekoladowego aromatu, to właśnie znalazłeś na to sposób. Kawa etiopska to arcydzieło – zachwyci się już przy pierwszym łyku.

U początków kawy na świecie


Steve Evans [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Etiopia – to stamtąd wywodzi się kawa. Kraj ten nazywany jest nawet „ojczyzną kawy”. Z początkami uprawy kawy wiąże się pewna legenda. Otóż w IX w. pewien pasterz Kaldi zauważył, ze kozy, który wypasał, zjadają owoce z jakiegoś drzewa i wydają się niezwykle pobudzone. Postanowił sprawdzić, co to za owoce, zaniósł je więc do klasztoru. Tam mnich zaczął je obrabiać na różne sposoby – gotował, prażył itd. W ten sposób uzyskał ciekawy i zupełnie nowy napój. Okazało się, że ten napój miał moc, dzięki której mnisi mieli siłę wytrwać na modlitwie do późnych godzin nocnych.

Do dziś pijemy go pod nazwą „kawa”. Większość plantacji etiopskich to małe, rodzinne gospodarstwa. Niewiele jest tam wielkich pól uprawnych. Etiopia zajmuje się głównie produkcją kawy typu arabika.


Kawa ziarnista z Etiopii

Kawa Etiopia Sidamo pochodzi z regionu Sidamo, który cieszy się największą popularnością, jeśli chodzi o jakość kawy. Jest produktem ze wspólnoty składającej się z 217 spółdzielni – Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU). Ta szybko rozwijająca się wspólnota zajmuje się produkcją aż 65% kawy etiopskiej. Może pochwalić się najwyższą klasą wyrobów ze względu na zakład ds. kontroli jakości, jaki przy niej działa.

Region, w którym kawa jest uprawiania, cechuje się idealnymi warunkami do uprawy. Skąd to wiadomo? W pobliżu większych upraw rośnie także wiele dzikich krzewów. Rośnie ona na wysokości 1600-1900 m n.p.m i pozyskiwana jest w tradycyjny sposób, czyli na mokro.

Smak i aromat kawy

Kwasowość tej kawy jest złożona, a przez to długo się ją wyczuwa. W każdym łyku można wyczuć różnorodne smaki: limonkowy, herbaciany, kwiatowy. W tej aromatycznej kawie da się wyczuć cytrusy z nutami czekolady. Cielistość kawy jest delikatna i gładka. To lekka kawa, która świetnie sprawdzi się jako poranny napój, ale też jako dodatek do deseru.

Przyrządzanie kawy

Kawa sprawdza się zarówno gdy zostanie zaparzona tradycyjną metodą, czyli zalana wodą o temperaturze ok 94 st. C, a także gdy będzie przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym. Przyrządzanie jej w kawiarce również da dobry efekt.


Pewne powiedzenie etiopskie mówi:

Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli masz powód do radości – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.

Zatem spróbujcie tego, co Etiopia ma najlepsze. Smacznego!


Charakterystyka kawy

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Sidamo
Gatunek: Arabica - Heirloom
Zbiory: październik/grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: limonkowy, herbaciany, kwiatowy
Aromat: cytrusowy z nutami czekolady
Body/cielistość: delikatna, gładka
Kwasowość: wyraźnie wyczuwalna

Źródło zdjęć: Steve Evans CC BY 2.0 Wikimedia Commons

Opis

Stopień wypalenia
Średnie palenie
Pochodzenie ziaren
Etiopia
Kwasowość
Niska

Zobacz także

Komentarze

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: