Kawa Etiopia Sidamo Gr.2

Etiopska kawa, 100% arabika - Etiopia Sidamo Gr.2. Cechują ją nuty smakowe kwiatów, limonki i aromat cytrusowy z nutami czekolady. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Najbliższa wysyłka już za
Nie czekaj, zamów teraz!
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór w sklepie 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze Za darmo!

UWAGA!

W RAMACH PROMOCJI OD 5 MAJA 2019 R DO ODWOŁANIA OBOWIĄZUJE PROMOCJA - OBNIŻONY KOSZT, ABY UZYSKAĆ DARMOWĄ WYSYŁKĘ !

Teraz darmowa dostawa od 49 zł - również w przypadku pobrań!

9,90 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Etiopia
Kwasowość Niska

Opis produktu:

Etiopia Sidamo Gr.2 - kawa 100% arabica


Jeśli chcesz zagłębić się w owocowo-kwiatowe nuty smakowe z dodatkiem czekoladowego aromatu, to właśnie znalazłeś na to sposób. Kawa etiopska to arcydzieło – zachwyci się już przy pierwszym łyku.


U początków kawy na świecie


Steve Evans [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Etiopia – to stamtąd wywodzi się kawa. Kraj ten nazywany jest nawet „ojczyzną kawy”. Z początkami uprawy kawy wiąże się pewna legenda. Otóż w IX w. pewien pasterz Kaldi zauważył, ze kozy, który wypasał, zjadają owoce z jakiegoś drzewa i wydają się niezwykle pobudzone. Postanowił sprawdzić, co to za owoce, zaniósł je więc do klasztoru. Tam mnich zaczął je obrabiać na różne sposoby – gotował, prażył itd. W ten sposób uzyskał ciekawy i zupełnie nowy napój. Okazało się, że ten napój miał moc, dzięki której mnisi mieli siłę wytrwać na modlitwie do późnych godzin nocnych.


Do dziś pijemy go pod nazwą „kawa”. Większość plantacji etiopskich to małe, rodzinne gospodarstwa. Niewiele jest tam wielkich pól uprawnych.  Etiopia zajmuje się głównie produkcją kawy typu arabika.

Kawa ziarnista z Etiopii


Kawa Etiopia Sidamo pochodzi z regionu Sidamo, który cieszy się największą popularnością, jeśli chodzi o jakość kawy. Jest produktem ze wspólnoty składającej się z 217 spółdzielni – Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU). Ta szybko rozwijająca się wspólnota zajmuje się produkcją aż 65% kawy etiopskiej. Może pochwalić się najwyższą klasą wyrobów ze względu na zakład ds. kontroli jakości, jaki przy niej działa.


Region, w którym kawa jest uprawiania, cechuje się idealnymi warunkami do uprawy. Skąd to wiadomo? W pobliżu większych upraw rośnie także wiele dzikich krzewów. Rośnie ona na wysokości 1600-1900 m n.p.m i pozyskiwana jest w tradycyjny sposób, czyli na mokro.


Smak i aromat kawy

Kwasowość tej kawy jest złożona, a przez to długo się ją wyczuwa. W każdym łyku można wyczuć różnorodne smaki: limonkowy, herbaciany, kwiatowy. W tej aromatycznej kawie da się wyczuć cytrusy z nutami czekolady. Cielistość kawy jest delikatna i gładka. To lekka kawa, która świetnie sprawdzi się jako poranny napój, ale też jako dodatek do deseru.


Przyrządzanie

Kawa sprawdza się zarówno gdy zostanie zaparzona tradycyjną metodą, czyli zalana wodą o temperaturze ok 94 st. C, a także gdy będzie przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym. Przyrządzanie jej w kawiarce również da dobry efekt.



Pewne powiedzenie etiopskie mówi:

Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli masz powód do radości – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.

Zatem spróbujcie tego, co Etiopia ma najlepsze. Smacznego!


Charakterystyka kawy

Kraj pochodzenia: Etiopia

Region: Sidamo

Gatunek: Arabica - Heirloom

Zbiory: październik/grudzień

Metoda pozyskiwania: na mokro

Wysokość upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: limonkowy, herbaciany, kwiatowy

Aromat: cytrusowy z nutami czekolady

Body/cielistość: delikatna, gładka

Kwasowość: wyraźnie wyczuwalna


FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż pół roku od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl

Źródło zdjęć: Steve Evans CC BY 2.0  Wikimedia Commons

Powiązane artykuły

Zobacz także:

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Komentarze: