Kawa Meksyk Maragogype

Meksykańska kawa, 100% arabika - Meksyk Maragogype. O delikatnym i słodkawym smaku z wyczuwalnymi nutami koniaku. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Kawa Meksyk Maragogype 4.29 1 5 14

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.29 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Najbliższa wysyłka już za
Nie czekaj, zamów teraz!
Dostawa już od 9,90 zł
Darmowa od 99zł! Sprawdź więcej
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór osobisty 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym magazynie (nie sklepie) na ul. Staszica 20, 38-400 Krosno w godz. od 8 do 16 (pon-pt). Niemożliwa zapłata przy odbiorze. Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze. Za darmo!

Darmowa dostawa w przypadku wyboru:

Sposób wysyłki Całkowity koszt wysyłki
Wartość zamówienia - Przelew
- Dotpay
- Pobranie!
Kurier Inpost powyżej 99zł 0 zł

Wydane 10 zł = 1 pkt. Kupując 1 szt tego produktu możesz otrzymać nawet 1 punkt lojalnościowy. Po dodaniu tego produktu do koszyka, będzie w nim w sumie 1 punkt które mogą być zamienione na jeden bon w kategoriach KAWA i HERBATA o wartości 0,50 zł. Więcej informacji o programie lojalnościowym w sklepie Zaparzymy.pl


14,00 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Meksyk
Kwasowość Niska

Opis produktu:

Twoja porcja energii - Zaparzymy.pl

Kawa Mexico Maragogype - kawa 100% arabika

Kawa Meksyk Maragogype to połączenie delikatnej słodyczy z odrobiną koniaku. Wyróżniają ją olbrzymie ziarna.

Meksykańska produkcja najlepszych kaw


Almonroth [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia CommonsW XVIII wieku Meksyk stał się czwartym w kolejności największym eksporterem kawy w Ameryce Środkowej i Południowej. Po przestoju powrócono do większej produkcji pod koniec XIX w. Dziś, co prawda, ilość upraw kawowców jest mniejsza niż w XVIII stuleciu, ale małe gospodarstwa rolne wciąż zajmują się dawaniem światu najlepszych odmian. Meksyk uznawany jest obecnie za 8. kraj na świecie pod względem ilości produkowanej kawy.


Kawa arabika Meksyk Maragogype jest uprawiana na wysokości 900-1100 m n.p.m. Pochodzi z regionu Chiapas, który jest bardzo sprzyjającym obszarem dla wzrostu kawowców. Okres zbioru to grudzień-marzec, a pozyskiwana jest na mokro.


Smak i aromat większych ziaren kawy


Maragogype to kawa o ziarnach, które charakteryzują się dość dużym rozmiarem – nawet do 2 cm. Mówi się o nich „ziarno słoniowe” (elephant bean) – ze względu na jego wielkość. Te ziarna Arabiki są nawet trzykrotnie większe od klasycznych popularnych ziaren z Brazylii.

Jaka jest zatem różnica między mniejszym, a większym ziarnem?

Otóż przyjmuje się, że mniejsze ziarna szybciej dojrzewają. W przypadku Maragogype, której ziarna są większe niż standardowe, dojrzewają one wolniej, a przez to cechują się większą ilością słodyczy. Ich aromat jest ponadto bardziej złożony niż tych mniejszych. Co ciekawe, mimo że wydawałoby się, że taka kawa będzie mniej „kawowa”, okazuje się, że zawiera dość dużo kofeiny.

Szczęśliwcy, którzy mieli okazję pić kawę Meksyk Maragogype wiedzą, że ziarna można poznać już po dźwięku jaki wydają w opakowaniu. Wydają się jakby były puste w środku i przy potrząsaniu wydają charakterystyczny dźwięk.

W smaku kawa z Meksyku jest delikatna, bogata, przyjemna w trakcie picia i ciekawa na finiszu. Można wyczuć uwodzicielskie nuty miodu, wanilii i winogron. Te smaki w połączeniu dają niesamowitą, odprężającą mieszankę. To kawa o niskiej kwasowości i bogatym body. Przypadnie do gustu amatorom kawy, ale i koneserom.

Przygotowanie

Nadaje się do ekspresu ciśnieniowego, choć z tej arabiki najlepszy smak wyciągniemy parząc ją metodami alternatywnymi. Kawiarka, Chemex, Aeropress, czy drip - kto używa koniecznie musi spróbować tej kawy.


Charakterystyka

Kraj pochodzenia: Meksyk

Region: Chiapas

Gatunek: Arabika Maragogype

Zbiory: grudzień - marzec

Metoda pozyskiwania: na mokro

Wysokość upraw: 900 - 1100 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: delikatny, słodkawy, wyczuwalne nuty koniaku

Aromat: miód, wanilia, winogrono

Body/cielistość: bogate

Kwasowość: niska


FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.



2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż 3 miesiące od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl

Źródło zdjęć: Almonroth CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Mapa źródła kaw w Zaparzymy.pl

Powiązane artykuły

Produkty powiązane

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Komentarze: