Meksyk Maragogype kawa ziarnista

Dostępność: duża ilość
Cena: 26,20 zł 26.20
ilość szt.
Zyskujesz 2 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Meksyk Maragogype to kawa ziarnista 100% arabika o delikatnym i słodkawym smaku z wyczuwalnymi nutami koniaku. Ziarna kawy tej meksykańskiej arabiki są pokaźnych rozmiarów i w świecie kawowym nazywa się je elephant beans czyli słoniowe ziarna.

Kraj pochodzenia: Meksyk
Region: Chiapas
Gatunek: Arabika Maragogype
Zbiory: grudzień - marzec
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 900 - 1100 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: delikatny, słodkawy,wyczuwalne nuty koniaku
Aromat: miód, wanilia, winogrono
Body/cielistość: bogate
Kwasowość: niska

Kawa ziarnista Meksyk Maragogype to połączenie delikatnej słodyczy z odrobiną koniaku. Wyróżniają ją olbrzymie ziarna. Kawa arabika z Meksyku jest uprawiana na wysokości 900-1100 m n.p.m. Pochodzi z regionu Chiapas, który jest bardzo sprzyjającym obszarem dla wzrostu kawowców. Okres zbioru to grudzień-marzec, a pozyskiwana jest na mokro.

Smak i aromat słoniowych ziaren kawy z Meksyku

Maragogype to kawa o ziarnach, które charakteryzują się dość dużym rozmiarem – nawet do 2 cm. Mówi się o nich „ziarno słoniowe” (elephant bean) – ze względu na jego wielkość. Te ziarna Arabiki są nawet trzykrotnie większe od klasycznych popularnych ziaren z Brazylii. W smaku kawa z Meksyku jest delikatna, bogata, przyjemna w trakcie picia i ciekawa na finiszu. Można wyczuć uwodzicielskie nuty miodu, wanilii i winogron. Te smaki w połączeniu dają harmonijną mieszankę. To kawa o niskiej kwasowości i bogatym body. Przypadnie do gustu amatorom kawy, ale też tym którzy od kawy oczekują czegoś więcej.

Jaka jest zatem różnica między mniejszym, a większym ziarnem?

Otóż przyjmuje się, że mniejsze ziarna szybciej dojrzewają. W przypadku Maragogype, której ziarna są większe niż standardowe, dojrzewają one wolniej, a przez to cechują się większą ilością słodyczy. Ich aromat jest ponadto bardziej złożony niż tych mniejszych. Co ciekawe, mimo że wydawałoby się, że taka kawa będzie mniej „kawowa”, okazuje się, że zawiera dość dużo kofeiny. Szczęśliwcy, którzy mieli okazję pić tę meksykańską kawę wiedzą, że ziarna można poznać już po dźwięku jaki wydają w opakowaniu. Wydają się jakby były puste w środku i przy potrząsaniu wydają charakterystyczny dźwięk.                                                                             

Przygotowanie kawy Meksyk Maragogype

Kawa ziarnista Meksyk Maragogype nadaje się do ekspresu ciśnieniowego, choć z tej arabiki najlepszy smak wyciągniemy parząc ją metodami alternatywnymi. Kawiarka, Chemex, Aeropress, czy drip - kto używa koniecznie musi spróbować tej kawy.

Meksykańska produkcja najlepszych kaw

W XVIII wieku Meksyk stał się czwartym w kolejności największym eksporterem kawy w Ameryce Środkowej i Południowej. Po przestoju powrócono do większej produkcji pod koniec XIX w. Dziś, co prawda, ilość upraw kawowców jest mniejsza niż w XVIII stuleciu, ale małe gospodarstwa rolne wciąż zajmują się dawaniem światu najlepszych odmian arabik. Meksyk uznawany jest obecnie za 8. kraj na świecie pod względem ilości produkowanej kawy.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl