Kawa Indonezja Sumatra Mandheling

Indonezyjska kawa, 100% arabika - Indonezja Sumatra Mandheling. Cechują ją smakowe nuty rodzynek i gorzkiej czekolady. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Brak na stanie. Poniżej wpisz adres email i kliknij "Powiadom mnie ... "

Najbliższa wysyłka już za
Nie czekaj, zamów teraz!
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór w sklepie 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze Za darmo!

UWAGA!

W RAMACH PROMOCJI OD 5 MAJA 2019 R DO ODWOŁANIA OBOWIĄZUJE PROMOCJA - OBNIŻONY KOSZT, ABY UZYSKAĆ DARMOWĄ WYSYŁKĘ !

Teraz darmowa dostawa od 49 zł - również w przypadku pobrań!

9,90 zł brutto

Towar na zamówienie

Przed zakupem zapytaj na sklep@zaparzymy.pl o dostępność koloru.

Dodaj do listy życzeń

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Indonezja
Kwasowość Niska

Opis produktu:

Indonezja Sumatra Mandheling - kawa 100% arabica



Kawa Indonezja Sumatra Mandheling to coś dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Można w niej znaleźć wyraźne czekoladowe akcenty przeplatane smakiem ziół i rodzynek.

Cechy indonezyjskiej kawy

Susansumi [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons
To kawa o smaku czekoladowym, która doskonale nadaje się jako dodatek do poobiedniego deseru. A jeśli ktoś woli rozkoszować się samą kawą, to ta propozycja spełni wszystkie jego oczekiwania. Świetnie sprawdzi się podczas zimowych wieczorów, dodając im uroku i… słodkiego smaku.  


Sumatra Mandheling z Indonezji cechuje się wysoką jakością ziaren kawy uprawianych w okolicach miasta Padang, które leży w regionie Batak w zachodnio-centralnej części Sumatry. Sprzyjające warunki do uprawy sprawiają, że kawa ta jest bardzo wyrazista i polecana koneserom. Te idealne warunki obejmują: wysokość upraw (900-1600 m n.p.m.), wilgotny klimat, częste opady deszczu, żyzne, bogate w minerały gleby.


Uważa się ją za jedną z najlepszych arabik. Nie bez powodu. To dlatego, że posiada bardzo bogatą cielistość oraz niską kwasowość.

A smak? Jest inspirujący do działania! Można tu znaleźć nuty rodzynek, owoców, ziół i gorzkiej czekolady.



By Tropenmuseum, part of the National Museum of World Cultures, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8603259

Ziarnista kawa do ekspresu


Najlepiej przygotowywać ją w ekspresie ciśnieniowym w postaci espresso. Ten sposób pozwoli wydobyć najlepszą jakość i najbogatszy smak. W jej przypadku sprawdzą się także alternatywne metody parzenia kawy, bo świetnie smakuje jako napar przygotowany w Chemexie albo Aeropressie. Co ciekawe, zaleca się, żeby pić ją z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Dzięki temu podkreśli się jej naturalny, wyrazisty smak.

Ciekawostki – skąd nazwa kawy "Mandheling"?

Sama nazwa Mandheling pochodzi rdzennych mieszkańców północnej części Sumatry. Uważa się że jest to połączenie słów mande, oznaczających "matkę" i hilang, co oznacza "zagubiony". Tak więc nazwa ma oznaczać "zagubioną matkę".


Charakterystyka kawy:

Kraj pochodzenia: Indonezja

Region: Sumatra, Batak

Gatunek: Arabika Catimor, Typica

Zbiory: czerwiec - grudzień

Metoda pozyskiwania: na sucho

Wysokość upraw: 900 - 1600 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: rodzynki, owoce, zioła, gorzka czekolada

Aromat: ziemisty

Body/cielistość: bogate

Kwasowość: niska



FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż pół roku od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl

Źródło zdjęć: Susansumi CC BY-SA 4.0; Tropenmuseum, National Museum of World Cultures, CC BY-SA 3.0, wikimedia.org

Powiązane artykuły

Zobacz także:

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Komentarze: