Etiopia Djimmah Gr.5 kawa ziarnista

Etiopska kawa, 100% arabika - Etiopia Djimmah Gr.5. Cechuje ją intensywny aromat i kwiatowy smak. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
16,16 zł
Brutto
W magazynie

Etiopia Djimmah Gr.5 kawa ziarnista 5 1 5 1

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 1
 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Etiopia Djimmah Gr.5 - kawa 100% arabica


Kawa Etiopia Djimmah to obowiązkowa kawa dla wszystkich smakoszy, ale i dla tych którzy po prostu lubią pić kawę. Pochodzi z ojczyzny kawowców i charakteryzuje się wyjątkowym aromatem z winnymi akcentami.

Kawa z legendarnego regionu Etiopii


Female coffee farmer in Ethiopia Region Kaffa, gdzie pozyskiwana jest Etiopia Djimmah, to kolebka kawy. Historia kawowców w tym miejscu zaczyna się już w IX w. Można powiedzieć, że sięgając po tę kawę, sięga się do źródła. Mieszkańcy tego regionu lubią powtarzać legendę, jakoby nazwa kawa pochodziła od arabskiego słowa kahwa. Miało się tak stać za sprawą pewnego islamskiego sufiego, który spróbował owoców kawowca po tym, jak zauważył pobudzone kozy.

W tym regionie kawa rośnie w całkowicie naturalnych warunkach. Nikt jej nie spryskuje ani nie ulepsza w inny sposób. Poza tym jej ziarna są mniejsze niż ziarna innych kaw. Dzięki temu można bez obaw powiedzieć, że jest to najlepsza kawa ziarnista na świecie.


Pozyskiwanie ziaren kawy

Kawa Etiopia Djimmah jest pozyskiwana w sposób inny niż większość etiopskich kaw, czyli na sucho. Ten specyficzny sposób polega na wysypywaniu ziaren kawy na płaskiej powierzchni. Później następuje regularne przerzucanie ich na słońcu przez ok. 4 tygodnie. Dzięki temu są wystarczająco wysuszone i możliwe staje się oddzielenie suchego miąższu od ziarna. Służy do tego specjalna maszyna – łuszczarka.


Smak i aromat etiopskiej kawy

To kawa o smaku czekoladowym, cytrusowym i kwiatowym w jednym. Takie połączenie daje mieszankę słodyczy z lekką kwasowością, a całość określa się jako kawę o średniej kwasowości. Bardzo ciekawy jest lekko winny aromat, który da się wyczuć, smakując ją łyk po łyku. Charakteryzuje się średnim body i niezwykle intensywnym aromatem.

Jak przygotować kawę Etiopia Djimmah?

Najlepiej smakuje, kiedy wykorzysta się świeżo zmielone ziarna. Zaleca się, aby ją wykorzystać do przygotowania klasycznej mokki z ekspresu lub kawiarki.


Charakterystyka kawy

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Kaffa
Gatunek: Arabica
Zbiory: październik/marzec
Metoda pozyskiwania: na sucho
Wysokość upraw: 1650 - 2000 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: pełny, cielisty z lekkim akcentem kwiatowym
Aromat: intensywny
Body/cielistość: średnie
Kwasowość: średnia

Źródło zdjęcia i licencja: USAID Africa Bureau [Public domain], via Wikimedia Commons

Opis

Stopień wypalenia
Średnie palenie
Pochodzenie ziaren
Etiopia
Kwasowość
Średnia

Zobacz także

Komentarze

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: