Kawa Etiopia Djimmah Gr.5

Etiopska kawa, 100% arabika - Etiopia Djimmah Gr.5. Cechuje ją intensywny aromat i kwiatowy smak. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Kawa Etiopia Djimmah Gr.5

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 0 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.

Najbliższa wysyłka już za
Nie czekaj, zamów teraz!
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór w sklepie 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze Za darmo!

UWAGA!

Darmowa dostawa od 99 zł (nie dotyczy przesyłek paczkomatowych i zagranicznych)

Teraz darmowa dostawa od 99 zł - również w przypadku pobrań!

1 punkt otrzymuje się za zamówienie o wartości minimum 10 zł. Informacje o naliczonych punktach znajdziesz w koszyku. Więcej informacji o programie lojalnościowym w sklepie Zaparzymy.pl


9,10 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Etiopia
Kwasowość Średnia

Opis produktu:

Twoja porcja energii - Zaparzymy.pl

Etiopia Djimmah Gr.5 - kawa 100% arabica



Kawa Etiopia Djimmah to obowiązkowa kawa dla wszystkich smakoszy, ale i dla tych którzy po prostu lubią pić kawę. Pochodzi z ojczyzny kawowców i charakteryzuje się wyjątkowym aromatem z winnymi akcentami.

Kawa z legendarnego regionu Etiopii


Female coffee farmer in Ethiopia Region Kaffa, gdzie pozyskiwana jest Etiopia Djimmah, to kolebka kawy. Historia kawowców w tym miejscu zaczyna się już w IX w. Można powiedzieć, że sięgając po tę kawę, sięga się do źródła. Mieszkańcy tego regionu lubią powtarzać legendę, jakoby nazwa kawa pochodziła od arabskiego słowa kahwa. Miało się tak stać za sprawą pewnego islamskiego sufiego, który spróbował owoców kawowca po tym, jak zauważył pobudzone kozy.


W tym regionie kawa rośnie w całkowicie naturalnych warunkach. Nikt jej nie spryskuje ani nie ulepsza w inny sposób. Poza tym jej ziarna są mniejsze niż ziarna innych kaw. Dzięki temu można bez obaw powiedzieć, że jest to najlepsza kawa ziarnista na świecie.

Pozyskiwanie ziaren kawy


Kawa Etiopia Djimmah jest pozyskiwana w sposób inny niż większość etiopskich kaw, czyli na sucho. Ten specyficzny sposób polega na wysypywaniu ziaren kawy na płaskiej powierzchni. Później następuje regularne przerzucanie ich na słońcu przez ok. 4 tygodnie. Dzięki temu są wystarczająco wysuszone i możliwe staje się oddzielenie suchego miąższu od ziarna. Służy do tego specjalna maszyna – łuszczarka.

Smak i aromat etiopskiej kawy


To kawa o smaku czekoladowym, cytrusowym i kwiatowym w jednym. Takie połączenie daje mieszankę słodyczy z lekką kwasowością, a całość określa się jako kawę o średniej kwasowości. Bardzo ciekawy jest lekko winny aromat, który da się wyczuć, smakując ją łyk po łyku. Charakteryzuje się średnim body i niezwykle intensywnym aromatem.

Jak przygotować kawę Etiopia Djimmah?


Najlepiej smakuje, kiedy wykorzysta się świeżo zmielone ziarna. Zaleca się, aby ją wykorzystać do przygotowania klasycznej mokki z ekspresu lub kawiarki.


Charakterystyka kawy

Kraj pochodzenia: Etiopia

Region: Kaffa

Gatunek: Arabica

Zbiory: październik/marzec

Metoda pozyskiwania: na sucho

Wysokość upraw: 1650 - 2000 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: pełny, cielisty z lekkim akcentem kwiatowym

Aromat: intensywny

Body/cielistość: średnie

Kwasowość: średnia


FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż pół roku od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl

Źródło zdjęcia i licencja: USAID Africa Bureau [Public domain], via Wikimedia Commons

Mapa źródła kaw w Zaparzymy.pl

Powiązane artykuły

Produkty powiązane

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Komentarze: