Kawa Salwador SHG

Kawa z Salwadoru, 100% arabika - Salwador SHG. Cechują ją smakowe nuty czekolady i owoców oraz słodki aromat. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Kawa Salwador SHG

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 0 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.

Zamów teraz, wysyłka dzisiaj za
Nie czekaj, zamów teraz!
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór w sklepie 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze Za darmo!

UWAGA!

Darmowa dostawa od 99 zł (nie dotyczy przesyłek paczkomatowych i zagranicznych)

Teraz darmowa dostawa od 99 zł - również w przypadku pobrań!

Wydane 10 zł = 1 pkt. Kupując 1 szt tego produktu możesz otrzymać nawet 1 punkt lojalnościowy. Po dodaniu tego produktu do koszyka, będzie w nim w sumie 1 punkt które mogą być zamienione na jeden bon w kategoriach KAWA i HERBATA o wartości 0,50 zł. Więcej informacji o programie lojalnościowym w sklepie Zaparzymy.pl


14,00 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Salwador
Kwasowość Niska

Opis produktu:

Salwador SHG - kawa 100% arabica



Kawa Salwador SHG zachwyca owocowo-czekoladowym smakiem i równie ciekawym zapachem. W aromatycznych ziarnach kawy czuć klimat Pacyfiku.

Salwador – ojczyzna kawy w ziarnach

Rainforest Alliance Guatemala at English Wikipedia [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

Jedno z najmniejszych państw na świecie jest producentem kawy ziarnistej wysokiej jakości. Salwador – to w tym kraju leżącym w Ameryce Północnej plantacje kaw zajmują aż 160 hektarów.  A pracuje na nich niemal 24 tysiące plantatorów. Te dane pozwalają wnioskować, jak duże znaczenie ma tam kawa i na jak wysokim poziomie jest uprawiana.


Salwador to kraj, którego sytuacja polityczna ustabilizowała się w 1970 r. Od tego czasu plantacje kaw przeżywają swój renesans, a produkcja kawy systematycznie się rozwija. Dlaczego Salwador jest tak dobrym miejscem na wzrost ziaren kawowców? Ponieważ cechuje się świetnym klimatem – idealnie wpasowującym się w potrzeby kawowych plantacji. Panuje tam klimat podzwrotnikowy, a wulkaniczne gleby i tereny górzyste korzystnie wpływają na dojrzewanie owoców.


Krzewy kawowca sadzone są na dużej wysokości – ponad 1350 m n.p.m. Dzięki temu są chronione przed szkodliwym działaniem zanieczyszczonego powietrza, a zamiast tego czerpią z przejrzystej, czystej atmosfery. Co więcej, krzewy sadzone są w cieniu drzew, aby te mogły je chronić przed wiatrem.

Oznaczenia i sposób zbierania kawy


Co nam mówi oznaczenie SHG, które znajduje się w nazwie kawy?
Z angielska: SHG, czyli Strictly High Grown oznacza, że kawa rośnie powyżej 1350 m n. p. m. Co nam daje taka wiedza? Przede wszystkim świadomość, że to kawa najwyższej jakości, pełna składników odżywczych z czystych górskich strumieni.


Ważną informacją jest także to, że ziarna są zbierane ręcznie. Dzięki temu człowiek jest w stanie usunąć wszelkie ciała obce i przekazać do kolejnego etapu produkcji tylko to, co najlepsze.

Doznania smakowe z kawą Salwador SHG


Kawę Salwador
przetwarza się na mokro, czyli najpierw myje, następnie suszy na słońcu lub przez wykorzystanie maszyn. Smak kawy jest bardzo wyważony. Główne nuty, jakie tutaj da się wyczuć, to smak czekoladowy i owocowy. Takie przełamanie słodkiego smaku świeżością owoców daje doskonałe efekty dla podniebienia. Ponieważ na wysokich terenach górskich ziarna dojrzewają dłużej, dodatkowo zachwycają naturalną słodkością. To kawa o lekkiej kwasowości i średnim body.

Kawa ziarnista

Delikatny smak i łagodny, ale wyraźny aromat sprawiają, że z kawą Salwador pełen relaks jest gwarantowany.

Przygotowanie kawy


Aby poczuć pełen smak prezentowanej kawy najlepiej przygotować kawę w ekspresie ciśnieniowym, który wydobędzie z niej całą esencję. Inny sposób jej przygotowania zakłada zmielenie bezpośrednio przed spożyciem, a następnie zalanie 1,5-2 łyżeczek wodą o temperaturze 95 stopni C. Miłośnicy kawiarki też powinni ją polubić.



Charakterystyka kawy Salwador SHG:

Kraj pochodzenia: Salwador

Region: Sierra Apaneca, Llamatepec, Santa Ana and Izalco Volcanoes

Gatunek: Arabika Bourbon, Pacas, Catimor

Zbiory: styczeń - marzec

Metoda pozyskiwania: na mokro

Wysokość upraw: 1350+ m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: owocowy, czekoladowy

Aromat: słodki, owocowy

Body/cielistość: średnie

Kwasowość: lekka


FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż pół roku od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl

Powiązane artykuły

Produkty powiązane

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Komentarze: