Kawa Peru Tunki - 100% arabica z tytułem Speciality - ziarnista lub mielona kawa na wagę Zobacz większe

Kawa Peru Tunki

Peruwiańska kawa Spieciality, 100% arabika - Peru Tunki Cechują ją kremowe i orzechowe nuty smakowe oraz orzechowy aromat. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Najbliższa wysyłka już za
Nie czekaj, zamów teraz!
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór w sklepie 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze Za darmo!

UWAGA!

W RAMACH PROMOCJI OD 5 MAJA 2019 R DO ODWOŁANIA OBOWIĄZUJE PROMOCJA - OBNIŻONY KOSZT, ABY UZYSKAĆ DARMOWĄ WYSYŁKĘ !

Teraz darmowa dostawa od 49 zł - również w przypadku pobrań!

14,00 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Peru
Kwasowość Wysoka
Tytuł kawy Speciality

Opis produktu:

Peru Tunki - kawa Speciality 100% arabica



Kawa Peru Tunki
to wiele razy nagradzana arabika pochodząca z andyjskiego regionu Tambopata. Tę ekskluzywną kawę Speciality cechują niepowtarzalne orzechowo-śliwkowe nuty smakowe.

Co oznacza termin Kawa Speciality?

Kawa Speciality jest najwyższej jakości. Aby otrzymać taki tytuł podczas specjalnej oceny Q-graderów (osoba uprawniona do oceny jakości kawy z Coffee Quality Institue) musi otrzymać ponad 80 na 100 możliwych punktów. Podczas oceny szczególną uwagę zwraca się na smak i aromat zaparzonej kawy. 

Skąd pochodzi kawa Peru Tunki?

Annerella [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Jak wskazuje nazwa, kawa pochodzi z Peru. Dokładniej z doliny Tambopata w południowo-wschodniej części kraju. Uprawianie kawy w tym miejscu uchodzi za najtrudniejsze na świecie. Może właśnie dlatego kawa ta ma tak znakomity i niepowtarzalny smak. Dlaczego tak jest? Ukształtowanie terenu nie sprzyja wyprawom na plantacje mieszczące się 1300-1800 m n.p.m. Wiodą na nie kręte, niebezpieczne ścieżki, przez co potrzeba nawet 6 godzin, aby się tam dostać.

Dużą zaletą miejsca, gdzie uprawia się kawę Peru Tunki, jest fakt, że przy jej produkcji nie używa się żadnych pestycydów. Uprawiający ją mieszkańcy gór nie muszą stosować chemikaliów, ponieważ charakter gór Andów, czyli gęsta mgła, wilgotność, czysta woda, doskonale wpływa na jakość ziaren kawy. Klimat cechuje duża ilość cienia, dlatego ziarnista kawa może korzystać z dobrodziejstw natury, dojrzewając przez dłuższy czas.

Owoce upraw zbierane są ręcznie od czerwca do września. Pozyskuje się je metodą na mokro, a następnie suszy przez 2 tygodnie.

Jerry Thompson [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Doskonała kawa o smaku orzechowym


Kawa Peru Tunki
była wielokrotnie nagradzana. Specjaliści doceniają przede wszystkim jej delikatne orzechowo-śliwkowe nuty, które nęcą podniebienie i wprawiają w zachwyt. Cechuje ją dobrze pełne, zbalansowane czekoladowe body i wysoka cytrynowo - limonkowa kwasowość, a także średni profil palenia.

Ciekawostki – skąd nazwa kawy "Tunki"?

Swą nazwę kawa zawdzięcza ptakom tunki żyjącym w Andach na terenie Peru. To niewielkie czerwone lub pomarańczowe ptaki z małym dzióbkiem i czarnymi skrzydłami, które stały się symbolem kawy.


Charakterystyka kawy Peru Tunki:

Kraj pochodzenia: Peru

Region: dolina Tambopata

Gatunek: Arabika - Typica, Bourbon, Caturra

Zbiory: czerwiec/wrzesień

Metoda pozyskiwania: na mokro

Wysokość upraw: 1300 - 1800 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: kremowy, orzechowy

Aromat: orzechowy

Body/cielistość: pełne, czekoladowe

Kwasowość: wysoka, cytrusowa


PKT SCAA/SCAE
: 86 pkt


FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż pół roku od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl

Źródło zdjęcia i licencja: Wikimedia Commons

Powiązane artykuły

Zobacz także:

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Komentarze: