Peru Tunki kawa ziarnista

Peruwiańska kawa Spieciality, 100% arabika - Peru Tunki. Cechują ją kremowe i orzechowe nuty smakowe oraz orzechowy aromat. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
29,22 zł
Brutto
W magazynie

Peru Tunki kawa ziarnista 5 1 5 6

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 6
 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Peru Tunki - kawa Speciality 100% arabica


Kawa Peru Tunki
to wiele razy nagradzana arabika pochodząca z andyjskiego regionu Tambopata. Tę ekskluzywną kawę Speciality cechują niepowtarzalne orzechowo-śliwkowe nuty smakowe.


Co oznacza termin Kawa Specialty?

Kawa Specialty (inna forma "Speciality Coffee") jest najwyższej jakości. Aby otrzymać taki tytuł podczas specjalnej oceny Q-graderów (osoba uprawniona do oceny jakości kawy z Coffee Quality Institue) musi otrzymać ponad 80 na 100 możliwych punktów. Podczas oceny szczególną uwagę zwraca się na smak i aromat zaparzonej kawy.


Skąd pochodzi kawa Peru Tunki?

Annerella [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Jak wskazuje nazwa, kawa pochodzi z Peru. Dokładniej z doliny Tambopata w południowo-wschodniej części kraju. Uprawianie kawy w tym miejscu uchodzi za najtrudniejsze na świecie. Może właśnie dlatego kawa ta ma tak znakomity i niepowtarzalny smak. Dlaczego tak jest? Ukształtowanie terenu nie sprzyja wyprawom na plantacje mieszczące się 1300-1800 m n.p.m. Wiodą na nie kręte, niebezpieczne ścieżki, przez co potrzeba nawet 6 godzin, aby się tam dostać.

Dużą zaletą miejsca, gdzie uprawia się kawę Peru Tunki, jest fakt, że przy jej produkcji nie używa się żadnych pestycydów. Uprawiający ją mieszkańcy gór nie muszą stosować chemikaliów, ponieważ charakter gór Andów, czyli gęsta mgła, wilgotność, czysta woda, doskonale wpływa na jakość ziaren kawy. Klimat cechuje duża ilość cienia, dlatego ziarnista kawa może korzystać z dobrodziejstw natury, dojrzewając przez dłuższy czas.

Owoce upraw zbierane są ręcznie od czerwca do września. Pozyskuje się je metodą na mokro, a następnie suszy przez 2 tygodnie.

Jerry Thompson [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons


Doskonała kawa o smaku orzechowym

Kawa Peru Tunki była wielokrotnie nagradzana. Specjaliści doceniają przede wszystkim jej delikatne orzechowo-śliwkowe nuty, które nęcą podniebienie i wprawiają w zachwyt. Cechuje ją dobrze pełne, zbalansowane czekoladowe body i wysoka cytrynowo - limonkowa kwasowość, a także średni profil palenia.


Ciekawostki – skąd nazwa kawy "Tunki"?

Swą nazwę kawa zawdzięcza ptakom tunki żyjącym w Andach na terenie Peru. To niewielkie czerwone lub pomarańczowe ptaki z małym dzióbkiem i czarnymi skrzydłami, które stały się symbolem kawy.


Charakterystyka kawy Peru Tunki:

Kraj pochodzenia: Peru

Region: dolina Tambopata

Gatunek: Arabika - Typica, Bourbon, Caturra

Zbiory: czerwiec/wrzesień

Metoda pozyskiwania: na mokro

Wysokość upraw: 1300 - 1800 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: kremowy, orzechowy

Aromat: orzechowy

Body/cielistość: pełne, czekoladowe

Kwasowość: wysoka, cytrusowa


PKT SCAA/SCAE
: 86 pkt

Źródło zdjęcia i licencja: Wikimedia Commons

Opis

Stopień wypalenia
Średnie palenie
Pochodzenie ziaren
Peru
Kwasowość
Wysoka
Tytuł kawy
Speciality

Zobacz także

Komentarze

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: