Kawa Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo

Indonezyjska kawa speciality, 100% arabika średnio palona - Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo. Ma aromat cydru i kolendry. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Kawa Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo 5 1 5 2

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Zamów teraz, wysyłka dzisiaj za
Nie czekaj, zamów teraz!
Dostawa już od 9,90 zł
Darmowa od 99zł! Sprawdź więcej
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór osobisty 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym magazynie (nie sklepie) na ul. Staszica 20, 38-400 Krosno w godz. od 8 do 16 (pon-pt). Niemożliwa zapłata przy odbiorze. Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze. Za darmo!

Darmowa dostawa w przypadku wyboru:

Sposób wysyłki Całkowity koszt wysyłki
Wartość zamówienia - Przelew
- Dotpay
- Pobranie!
Kurier Inpost powyżej 99zł 0 zł

Wydane 10 zł = 1 pkt. Kupując 1 szt tego produktu możesz otrzymać nawet 1 punkt lojalnościowy. Po dodaniu tego produktu do koszyka, będzie w nim w sumie 1 punkt które mogą być zamienione na jeden bon w kategoriach KAWA i HERBATA o wartości 0,50 zł. Więcej informacji o programie lojalnościowym w sklepie Zaparzymy.pl


10,50 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Średnie
Pochodzenie Indonezja
Kwasowość Niska
Tytuł kawy Speciality

Opis produktu:

Twoja porcja energii - Zaparzymy.pl

Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo - kawa specialty średnio palona


Kaw Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo to jedna z kaw, która otrzymała ponad 80 punktów od SCAA / SCAE (Speciality Coffee Association of America/Speciality Association of Europe), przez co zaliczana jest do kaw z segmentu speciality

Wyjątkowość tych ziaren zawdzięcza się specyficznej obróbce - tzw. obróbce na półmokro (z ang. Wet Hulling). Polega ona na pozbawianiu ziaren łuski pergaminowej jeszcze w procesie suszenia. Odbywa się to w czasie kiedy ziarno nie jest jeszcze do końca suche i pozostaje dosyć miękkie w dotyku. Podczas tego procesu należy uważać aby nie zniszczyć ziaren, ponieważ są one podatne na odkształcenia czy np. rozdwojenia i zakrzywienia, które zyskały już nawet swoją nazwę "kuku kambing" czyli z malezyjskiego „paznokieć kozła”. Gdyby się im przyjrzeć z bliska to w wyglądzie przypominają kopyto tamtejszego kozła.

Kawa ta ma niską kwasowość i dominują w niej nuty przydymionego toffi oraz ciemniej melasy. Ta 100% arabica jest idealna to wszelkiego eksperymentowania w alternatywie.     

Skąd nazwa kawy "Mandheling"?

Sama nazwa Mandheling pochodzi rdzennych mieszkańców północnej części Sumatry. Uważa się że jest to połączenie słów mande, oznaczających "matkę" i hilang, co oznacza "zagubiony". Tak więc nazwa ma oznaczać "zagubioną matkę".


Charakterystyka kawy:

Kraj pochodzenia: Indonezja

Region: Sumatra, Gayo

Gatunek: Arabika, Typica

Zbiory: czerwiec - grudzień

Metoda pozyskiwania: pół myta

Wysokość upraw: 1200 - 1400 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: czarna porzeczka, przydymione toffi i melasa

Aromat: cydr i kolendra

Body/cielistość: niska

Kwasowość: niska


PKT SCAA/SCAE
: 84 pkt


FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż 3 miesiące od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl

Mapa źródła kaw w Zaparzymy.pl

Powiązane artykuły

Produkty powiązane

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Komentarze: