Kawa Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo - kawa z tytułem Spieciality ziarnista lub mielona na wagę Zobacz większe

Kawa Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo

Indonezyjska kawa speciality, 100% arabika jasno palona - Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo. Ma aromat cydru i kolendry. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Więcej szczegółów

Najbliższa wysyłka już za
Nie czekaj, zamów teraz!
Wysyłka
Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór w sklepie 1 dzień. Odbierz osobiście w naszym sklepie na ul. Staszica 1A, 38-400 Krosno w godz. od 7 do 18 (pon-pt) oraz od 9 do 14 (sb). Za darmo!
Kurier Inpost 1-2 dni robocze. Za darmo!
Kurier Inpost - za pobraniem 1-2 dni robocze. Za darmo!
Paczkomat 1-2 dni robocze Za darmo!

UWAGA!

W RAMACH PROMOCJI OD 5 MAJA 2019 R DO ODWOŁANIA OBOWIĄZUJE PROMOCJA - OBNIŻONY KOSZT, ABY UZYSKAĆ DARMOWĄ WYSYŁKĘ !

Teraz darmowa dostawa od 49 zł - również w przypadku pobrań!

10,50 zł brutto

Atrybuty:

Profil palenia Jasny
Pochodzenie Indonezja
Kwasowość Niska
Tytuł kawy Speciality

Opis produktu:

Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo - kawa speciality jasno palona


Kaw Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo to jedna z kaw, która otrzymała ponad 80 punktów od SCAA / SCAE (Speciality Coffee Association of America/Speciality Association of Europe), przez co zaliczana jest do kaw z segmentu speciality

Wyjątkowość tych ziaren zawdzięcza się specyficznej obróbce - tzw. obróbce na półmokro (z ang. Wet Hulling). Polega ona na pozbawianiu ziaren łuski pergaminowej jeszcze w procesie suszenia. Odbywa się to w czasie kiedy ziarno nie jest jeszcze do końca suche i pozostaje dosyć miękkie w dotyku. Podczas tego procesu należy uważać aby nie zniszczyć ziaren, ponieważ są one podatne na odkształcenia czy np. rozdwojenia i zakrzywienia, które zyskały już nawet swoją nazwę "kuku kambing" czyli z malezyjskiego „paznokieć kozła”. Gdyby się im przyjrzeć z bliska to w wyglądzie przypominają kopyto tamtejszego kozła.

Kawa ta ma niską kwasowość i dominują w niej nuty przydymionego toffi oraz ciemniej melasy. Ta 100% arabica jest idealna to wszelkiego eksperymentowania w alternatywie.     

Skąd nazwa kawy "Mandheling"?

Sama nazwa Mandheling pochodzi rdzennych mieszkańców północnej części Sumatry. Uważa się że jest to połączenie słów mande, oznaczających "matkę" i hilang, co oznacza "zagubiony". Tak więc nazwa ma oznaczać "zagubioną matkę".


Charakterystyka kawy:

Kraj pochodzenia: Indonezja

Region: Sumatra, Gayo

Gatunek: Arabika, Typica

Zbiory: czerwiec - grudzień

Metoda pozyskiwania: pół myta

Wysokość upraw: 1200 - 1400 m n.p.m.

Profil palenia: jasne

Smak: czarna porzeczka, przydymione toffi i melasa

Aromat: cydr i kolendra

Body/cielistość: niska

Kwasowość: niska


PKT SCAA/SCAE
: 84 pkt


FAQ Najczęstsze pytania

1. Skąd pochodzą nasze kawy?

Kawy ziarniste, które mamy w sprzedaży są specjalnie dla Zaparzymy.pl wypalane w renomowanej polskiej palarni. Przechowujemy ją w szczelnych opakowaniach. Klient, jeżeli sobie zażyczy może otrzymać w zamówieniu kawę mieloną. Taką kawę mielimy jednak dopiero w dniu wysyłki.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

2. Jaka jest świeżość naszych kawy?

Kawy, które mamy na stanie są zazwyczaj świeżo wypalone. Najstarsze kawy nie mają najczęściej dłużej niż pół roku od wypalenia. W razie szczegółowej daty wypalania danej kawy, prosimy o wiadomość na adres: sklep@zaparzymy.pl

Powiązane artykuły

Zobacz także:

Polecane produkty w kategorii  Kawa arabica

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Komentarze: