Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo kawa ziarnista

Indonezyjska kawa speciality, 100% arabika średnio palona - Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo. Ma aromat cydru i kolendry. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
24,00 zł
Brutto
Obecnie brak na stanie

Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo kawa ziarnista 5 1 5 6

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 6

 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo - kawa specialty średnio palona


Kaw Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo to jedna z kaw, która otrzymała ponad 80 punktów od SCAA / SCAE (Speciality Coffee Association of America/Speciality Association of Europe), przez co zaliczana jest do kaw z segmentu speciality.

Wyjątkowość tych ziaren zawdzięcza się specyficznej obróbce - tzw. obróbce na półmokro (z ang. Wet Hulling). Polega ona na pozbawianiu ziaren łuski pergaminowej jeszcze w procesie suszenia. Odbywa się to w czasie kiedy ziarno nie jest jeszcze do końca suche i pozostaje dosyć miękkie w dotyku. Podczas tego procesu należy uważać aby nie zniszczyć ziaren, ponieważ są one podatne na odkształcenia czy np. rozdwojenia i zakrzywienia, które zyskały już nawet swoją nazwę "kuku kambing" czyli z malezyjskiego „paznokieć kozła”. Gdyby się im przyjrzeć z bliska to w wyglądzie przypominają kopyto tamtejszego kozła.

Kawa ta ma niską kwasowość i dominują w niej nuty przydymionego toffi oraz ciemniej melasy. Ta 100% arabica jest idealna to wszelkiego eksperymentowania w alternatywie.


Skąd nazwa kawy "Mandheling"?

Sama nazwa Mandheling pochodzi rdzennych mieszkańców północnej części Sumatry. Uważa się że jest to połączenie słów mande, oznaczających "matkę" i hilang, co oznacza "zagubiony". Tak więc nazwa ma oznaczać "zagubioną matkę".


Charakterystyka kawy:

Kraj pochodzenia: Indonezja
Region: Sumatra, Gayo
Gatunek: Arabika, Typica
Zbiory: czerwiec - grudzień
Metoda pozyskiwania: pół myta
Wysokość upraw: 1200 - 1400 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: czarna porzeczka, przydymione toffi i melasa
Aromat: cydr i kolendra
Body/cielistość: niska
Kwasowość: niska


PKT SCAA/SCAE
: 84 pkt

Opis

Stopień wypalenia
Średnie palenie
Pochodzenie ziaren
Indonezja
Kwasowość
Niska
Tytuł kawy
Speciality

Zobacz także