Kawa India Cherry AA Robusta

Kawa z Indii, 100% najlepszej jakości robusta - India Cherry AA. Kawa w wersji ziarnistej lub mielonej.


Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną. Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.

Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym.

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
13,22 zł
Brutto
W magazynie

Kawa India Cherry AA Robusta 5 1 5 4

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 4
 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Kawa Indie Cherry AA - kawa typu Robusta

India Cherry AA to robusta (nazywana też kawą kongijską), czyli kawa o większej ilości kofeiny. Cechuje się intensywnym, ostrym aromatem i równie intensywnym smakiem


Kawa robusta – cechy charakterystyczne

Dwa główne gatunki kaw, jakie uprawia się na świecie to – arabika i robusta. Robustę uważa się za kawę, którą łatwiej uprawiać. Dlaczego? Ponieważ wysokość jej plantacji może wynosić 400-600 m n.p.m., co sprawia, że dotarcie do upraw jest znacznie prostsze.


Jakie są cechy charakterystyczne robusty, odróżniające od arabiki?

Nie ma tak złożonego smaku jak arabika, jest bardziej gorzka. Mimo to znajduje grono amatorów takiego niecodziennego smaku. Najważniejsze jednak jest to, że w robuście znajduje się więcej kofeiny – ok. 2,7% (przy czym w arabice jest to ok. 1,5%). Dzięki temu często wykorzystuje się ją do mieszanek kawowych.

W naszym sklepie dostępna jest jedna z najlepszych kaw z gatunku robusta. Pochodzi z Indii i zbierana jest w okresie między styczniem a marcem metodą na sucho. Cechuje ją dobra wytrzymałość na suszę przy jednoczesnej mniejszej wytrzymałości na przemarznięcie.


Smaki robusty

Jakie nuty można tutaj znaleźć? Przede wszystkim intensywną gorycz i ziemistość oraz pikantny, także intensywny aromat. Odznacza się łagodną kwasowością.

Oznaczenie AA, jakie znajduje się w nazwie, pozwala stwierdzić, że mamy do czynienia z ziarnami o bardzo dobrej jakości i o regularnych kształtach.


Jak przygotować robustę?

Wspomniana charakterystyczna ziemistość Robusty India Cherry AA sprawia, że doskonale sprawdza się jako kawa do ekspresu ciśnieniowego – nadaje się do przygotowywania zniewalającego smakiem espresso. Można ją także samodzielnie skomponować z wybraną arabiką i cieszyć się bardziej złożonym smakiem.


Charakterystyka

Kraj pochodzenia: Indie

Gatunek: Robusta

Zbiory: styczeń - marzec

Metoda pozyskiwania: na sucho

Wysokość upraw: 400 - 600 m n.p.m.

Profil palenia: średnie

Smak: dość intensywna gorycz, ziemistość

Aromat: intensywny, pikantny

Body/cielistość: średnie

Kwasowość: niska


*Przed dodaniem produktu do koszyka należy dokonać wyboru czy wybieramy kawę ziarnistą czy mieloną (która jest mielona przed samym wysłaniem zamówienia). Naszą decyzję wprowadzamy z listy rozwijalnej „Grubość zmielenia”.


Kawa wysyłana jest w opakowaniu z zamknięciem strunowym, aby długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

Opis

Stopień wypalenia
Średnie palenie
Pochodzenie ziaren
Indie

Zobacz także

Komentarze

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: