Geisha Speciality Coffee kawa ziarnista

Kolumbijska Geisha to jedna ze szlachetniejszych ziaren jakie możemy sobie zaserwować. Jest nietypowa, delikatna, charakterna, a po wypiciu na długo pozostawia w ustach swój smak. Egzotyczne kwiaty, dojrzałe morele i soczyste nektarynki to tylko preludium do jej bogatego smaku.

Obróbka: mokra
Sensoryka: brzoskwinia, zielone jabłka, kwiaty
Profil smakowy: owocowo - kwiatowy
Sposób parzenia: chemex, french press, aeropress, drip, ekspres przelewowy

Opakowanie (waga)
Grubość zmielenia kawy
39,61 zł
Brutto
Obecnie brak na stanie

Geisha Speciality Coffee kawa ziarnista 4.78 1 5 9

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.78 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 9

 

Zbieraj punkty za zakupy i otrzymaj bon rabatowy na kawę i herbatę! Sprawdź szczegóły.

 

Wysyłka w 24 h. Bezpłatna dostawa już od 199 zł! Sprawdź szczegóły.

 

Sklep zaparzymy.pl - 100% pozytywnych opinii na Ceneo! Sprawdź.

Kolumbia Geisha - kawa specialty 100% arabika


Geisha to odmiana botaniczna kawy Arabica. Jej nazwa pochodzi od miejsca gdzie zaczęto eksperymentować z tym ziarnem. Było to w latach 30-tych w Etiopii w miejscowości Gesha. Od tamtej pory odmiana ta przeszła długą drogę, aby stać się jedną z najbardziej pożądanych przez baristów.

Geisha, którą posiadamy w ofercie, pochodzi z plantacji Finca La Suiza od Mauricio Osorio i Adriany Adolphs. Plantacja znajduje się w Ameryce Południowej, a dokładniej w Kolumbii we wsi Alto La Paz (Chinchina, Caldaz). Zakątek ten położony jest na ok 1540 m.n.p m. Właśnie wysokość położenia hodowli powyżej 1500 m jest jednym z wymogów, aby kawa arabika odmiany Geisha mogła zaskarbić sobie uznanie kawoszy z całego świata.

Na 11 hektarowym obszarze rośnie ok 32000 krzewów kawowca. Plantacja jest świetnie zarządzana i ciągle udoskonalana. Właściciele oprócz podążania za trendami w kawach typu speciality, również kreują nowe trendy.

Właściciele mają kilka sposobów obróbki ziarna. Kawa jest zawsze suszona na słońcu w specjalnie do tego wybudowanej „szklarni”, a w niej znajdują się łóżka afrykańskie. Są to długie stoły na których miąższ kawowy się suszy i dochodzi do lekkiej fermentacji. Zapewnia to dodatkowe walory smakowe. W momencie jednak gdy temperatura przekroczy 39 st. C automatycznie uruchamiane są specjalne wentylatory.

Proces suszenia w przypadku „mytej kawy” trwa od 7 do 10 dni (wilgotność 10-12%). Temperatura jest kontrolowana też na innych etapach obróbki i wynosi ok 33 st. C. Ta precyzja pozwala pozwala uzyskać kawę wysokiej jakości i spowalnia proces starzenia ziarna.

Sensoryka kawy Kolumbia Geisha

Bardzo orzeźwiająca kawa z kwiatowymi aromatami i delikatnym, ale długo utrzymującym się posmakiem owoców moreli i nektarynki. Wspaniale smakuje na zimno jako Cold Brew.

Charakterystyka:
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Caldas
Plantacja: Finca La Suiza
Gatunek: Arabica; odmiana: Gesha/Geisha
Obróbka: mokra; suszona na słońcu
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
Profil palenia: jasne
Sensoryka: nuty brzoskwini, zielonego jabłka i kwiatów
Kwasowość: średnia

Opis

Stopień wypalenia
Jasne palenie
Pochodzenie ziaren
Kolumbia
Kwasowość
Średnia
Tytuł kawy
Speciality

Zobacz także

Komentarze

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: