



Zaparzymy.pl - sklep online
tel: 785 432 785
mail: sklep@zaparzymy.pl
Adres sklepu stacjonarnego Krosno
ul. Stanisława Staszica 1A
38-400 Krosno
tel. 507 490 257
Papua Nowa Gwinea AA kawa ziarnista lub mielona 200g / 1kg
Opis
Papua Nowa Gwinea AA to 100% kawa ziarnista arabika. W smaku zawiera nuty orzechowe, miodowe oraz klonowe z delikatnym posmakiem słodkiej mandarynki. Choć dla każdego Papua jest inna to zapamiętywana jest jako dobra kawa lub kawa bardzo dobra.
Kraj pochodzenia: Papua Nowa Gwinea
Region: Sigiri
Gatunek: Arabica - Typica
Zbiory: kwiecień - wrzesień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty orzecha, miodu, klonu, słodkich mandarynek
Aromat: nuty prażonych orzechów, miodu, kwiatów
Body/cielistość: umiarkowane
Kwasowość: średnia
Kawa ziarnista z Papui
Papua Nowa Gwinea leży w klimacie tropikalnym i wilgotnym. Dzięki obecności wielu mórz wilgotność utrzymywana jest na stałym, wysokim poziomie, a to daje najlepsze warunki do uprawiania kawowców. Jak wiadomo kawa doskonale wzrasta na terenach wulkanicznych i właśnie takie znajdują się w tym kraju.
Pozyskiwanie kawy ziarnistej z Papui
Nasza kawa z Papui Nowej Gwinei wytwarzana jest w regionie Sigiri, gdzie nie poddaje się jej sztucznemu nawożeniu. Uprawiana jest na wysokości 1500 m n.p.m. Owoce kawowca zbiera się całkowicie ręcznie, dzięki czemu można sprawdzić ich jakość. Zerwane zielone ziarna przez 24 godziny poddaje się kąpieli wodnej, aby później skutecznie suszyć je w gorącym słońcu.
Oznaczenia literowe na kawie ziarnistej z Papui
W nazwie kawy ziarnistej zawarty został symbol AA, oznaczający ziarna o wielkości powyżej przeciętnej. Gwarantuje to otrzymanie naparu o subtelnym aromacie oraz złożonym smaku.
Smak ziarnistej kawy arabiki z Papui Nowej Gwinei
Znakomity smak kawy ziarnistej odnosi się do akcentów mandarynki, orzechów, miodu i klonu, natomiast jej wyśmienity zapach to bogactwo aromatów kwiatowych, miodowych i prażonych orzechów.Dzięki swojej delikatności dobrze łączy się z mlekiem.
Jak parzyć kawę ziarnistą Papua Nowa Gwinea AA?
Jak przystało na arabikę uprawianą na wysokościach ponad 1500 m n.p.m ma bardzo złożony profil smakowy. Dzięki smakowej złożoności co inny kawosz to odnajduje w niej inne nuty. Kawę z Papui można parzyć w ekspresie ciśnieniowym, ekspresie przelewowym, kawiarce czy klasycznie w kubku jako "zalewajkę". Choć dla każdego inna to zapamiętywana jest przez pijących jako dobra kawa lub bardzo dobra kawa.
Asia Noras
Jak dla mnie rewelka..pyszna kawka
Ala Nogala
Zazwyczaj piję kawę w moccamasterze zakupionym właśnie u nich i bardzo mi smakuje ta i inne są naprawdę fajne