Rooibos czyli nie herbata



Rooibos (wym. [rɔːibɔs]) z języka afrikaans: „rooi”, czerwony i „bos”, krzew to czerwonokrzew (aspalat prosty). Gałązki zaraz po zerwaniu są gniecione, aby można było przyspieszyć proces fermentacji. Roiboos jest wysokiej jakości, a to dzięki właściwościom, jakie przedstawia. Każdy może spróbować wyjątkowego smaku i ...

Rooibos czyli nie herbata



Rooibos (wym. [rɔːibɔs]) z języka afrikaans: „rooi”, czerwony i „bos”, krzew to czerwonokrzew (aspalat prosty). Gałązki zaraz po zerwaniu są gniecione, aby można było przyspieszyć proces fermentacji. Roiboos jest wysokiej jakości, a to dzięki właściwościom, jakie przedstawia. Każdy może spróbować wyjątkowego smaku i rewelacyjnych właściwości rooibos.



Jest w kategorii herbata, ale to dla ułatwienia, gdyż chociaż Rooibos to krzew, który nie ma nic wspólnego z herbatą jest z nią powszechnie kojarzony.



Napar ma specyficzny, miodowy smak. Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego w herbatach zielonych lub czarnych posmaku goryczy - w porównaniu ze zwykłą herbatą ma w sobie niewielkie ilości garbników, będących jego przyczyną. Nie zawiera także kofeiny, dlatego może być pity bez ograniczeń przez dzieci oraz przed snem. Bogaty jest także w przeciwutleniacze, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych. Rooibos goi również swędzące rany i może być używany w formie okładu, a dzięki zawartości kwasów fenolowych korzystnie wpływa na przewód pokarmowy.



Więcej informacji znajdziecie na naszym blogu: Parzenie i zastosowanie Rooibosa

Więcej

Rooibos 

Pokazuje 1 - 11 z 11 elementów
Pokazuje 1 - 11 z 11 elementów